DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2047907-1,34%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da çiftçiler protestoya çıktı

Bulgaristan’da çiftçiler protestoya çıktı

ABONE OL
19 Eylül 2023 10:04
Bulgaristan’da çiftçiler protestoya çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da Ülke genelinde çiftçiler, protesto eylemi olarak önemli yol ve sınır geçiş noktalarını trafiğe kapatmaya başladı.

26 branş organizasyonundan üyeler süresiz ulusal protesto ilan etti.

BNR Türkçe’de yer alan habere göre; Çiftçiler, Ukrayna’dan tarım ithalatı yasağının kalkmasından 900 bin kişinin etkilendiğini söylüyor. Sektör, sadece Ukrayna’dan tahıl ithalatına yönelik yasağın devam etmesini değil, aynı zamanda, meyve, sebze, et, süt ve bala yönelik vetoyla bu yasağın genişletilmesini de istiyor.

Yerli tarımı kurtarma adına 40’ın üzerinde önemli yol trafiğe kapatıldı.

Tahıl Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Georgi Milev, BNR’ye yaptığı konuşmada, yollarda ağır tarım makinelerinin olacağından dolayı vatandaşlara seyahatlerini sadece acil ihtiyaç durumunda gerçekleştirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Sliven bölgesinde protesto eylemlerine katılan çiftçiler iki önemli noktayı trafiğe kapattı. “Petolıçka” denilen yol kavşağı ve Sofya-Burgas yolu üzerinde “Yambolska detelina” olarak adlandırılan bölgede protestocular trafiği durdurdu. Vidin’de çiftçiler Tuna Köprüsü 2’deki sınır kapısına giden yolu, Blagoevgrad’da ise E-79’u trafiğe kapattı.

Başbakan Nikolay Denkov’un Cumartesi günü tahıl üreticilerinin protestolarına ilişkin “Teröristlerle pazarlık yapmam” açıklaması üzerine, 1 600 dekar tarım arazisi işleten Kobilyak köyünden İvan Blagoev Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR muhabiri Lübo Andreev’e konuştu ve “Eğer işler değişmezse, bu beni iflasa sürükleyecek. Her şey depolarımda duruyor, fiyatlar çok düşük, dekar başına maliyet yüksek. Bizler sabahtan akşama kadar külleri soluyan sıradan işçileriz, terörist değiliz” sözlerini kullandı.

Protestocuların geçmesini bekleyen Ventsislav Yosifov, “Elbette onları destekliyorum. Ukrayna’dan tahıl ithal edilmesini istemiyoruz, çünkü halkımızın şirketleri var, maaşları var, çok fazla masrafı var. Yanlış bir politika yüzünden iflas mı etsinler?” yorumunda bulundu.

19 Eylül’de eylemciler, tarım makineleri ile Sofya’da Bakanlar Kurulu önünde protesto düzenlemeyi planlıyor.

Polis, büyük trafik kapanmalarına müsade etmemeye çalışıyor.

Yeni önlemlerlerden memnun olmayan çiftçiler, hükümetin istifasında ısrar ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.