DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2053814-1,00%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı hükümetin kurulması için siyasi istişarelere başladı

Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı hükümetin kurulması için siyasi istişarelere başladı

ABONE OL
11 Mart 2024 16:05
Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı hükümetin kurulması için siyasi istişarelere başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı hükümetin kurulması için Halk Meclisi’nde temsil edilen siyasi güçlerle iki gün sürecek siyasi istişarelere başladı.

Cumhurbaşkanı, bugün 11 Mart’ta GERB-SDS ve “Prodaljavame promyanata”- Demokratik Bulgaristan” (PP-DB) ve DPS- Hak ve Özgürlükler Haraketi ile, Salı günü ise “Vızrajdane”, BSP ve “İma takav narod” partileriyle görüşmeler yürütecek.

BNR Türkçe’de yer alan habere göre, Anayasaya göre, istişarelerin ardından Cumhurbaşkanı, Parlamento’nun en büyük grubu GERB-SDS’den bir başbakan adayına hükümet kurma yetkisini verecek. Anayasa’da Cumhurbaşkanının istişareler sonrasında hükümeti kurma yetkisini teslim etmesi konusunda herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. Yetkiyi, Başbakan olarak aday gösterilen Mariya Gabriel’e verdikten sonra, hükümetin kurulmasına ilişkin bir teklifle birlikte veya yerine getirilmemiş bir görevi iade etmesi için Gabriel’in 7 günlük bir süresi var.

Anayasa, görevin ikinci siyasi güce ve başarısız olması halinde de, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen üçüncü bir partiye verilmesini öngörmektedir. Üçüncü hükümet kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlanırsa ülkemiz erken seçime gidecek.

GERB-SDS ile siyasi istişarelerin başında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, “Bakanlar Kurulu’ndaki değişiklikler ilk 9 ayda önceden planlanmış olmasına rağmen, partiler arasındaki kamusal iletişim erken parlamento seçimleri hayaletini canlandırdı gibi görünüyor” sözlerini kullandı.

GERB-SDS ile PP-DB arasında yönetimin geleceğine ilişkin basına kapalı görüşmelerin ikinci gününde 11 saat sürdü. Katılımcılar medya karşısında yine sessizliğini korurken Mariya Gabriel, Cumhurbaşkanına “Diyalog devam ediyor” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.