DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049769-2,22%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da koronavirüs hastaları nasıl tedavi ediliyor?

Bulgaristan’da koronavirüs hastaları nasıl tedavi ediliyor?

ABONE OL
12 Mayıs 2020 23:55
Bulgaristan’da koronavirüs hastaları nasıl tedavi ediliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında tıbbi uygulamalarda test edilen 50’den fazla ilacın Covid-19 tedavisi için 7’ye azalttı. Hidroksiklorokin 1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde tıbbi kullanım için onaylanmıştır. Bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en güvenli ve en etkili ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’nde yer alıyor.

Bulgaristan’da, salgının başlangıcında tanıtılan hidroksiklorokin dahil olmak üzere hastanelerde şu anda üç ana ilaç kullanılmaktadır.

Sofya Askeri Tıp Akademisi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve koronavirüsle mücadele için Ulusal Operasyon Personeli üyesi Doç. Dr. Georgi Popov, “Hidroksiklorokin ilacı oldukça ümit verici” diye belirtti.

Tıbbi gözlemler, bu ilacın, hastalığın şiddetli veya kritik formları ortaya çıktığında, enfeksiyonun başlangıcında etkili olduğunu gösterir. Bununla birlikte, doktorlar, özellikle hastalığın orta ve şiddetli formlarında, yaşlı hastalarda ve birçok eşlik eden hastalığı olanlarda her derde deva olmadığını bildirmektedir.

Doç. Dr. Georgi Popov, “Tedavi edilen ilk hasta taburcu edildikten sonra, retina dekolmanı şüpheleri nedeniyle bir göz doktoruna başvurdu. Bu nedenle hidroksiklorokin, kardiyovasküler hasar dahil olası yan etkiler nedeniyle çok dikkatli kullanılmalıdır” diye altını çizerek, “Dört kişiye kan plazması tedavisi verildi, bugün beşinci hastada kullanılacak. Bugünün manipülasyonu için doğru kan grubuna sahip verici yine bir kadındır. Bu görünüşte kolay bir prosedürdür, ancak birçok teknik hazırlık gerektirir” dedi.

Dr. Georgi Popov, bağıştan sonra kan, transfüzyon için uygun hale gelmeden önce uzun bir işlem sürecinden geçtiğini ve şu ana kadar pasif bağışıklık oluşturan yöntemin başarıyla uygulandığını söyledi.

Hastalardan birinin artık yoğun bakım ünitesinden taburcu olması düşünülüyor. Doç. Popov, “Şimdilik sonuçlardan umutluyuz” dedi.

Doç. Popov, “SARS ve MERS gibi önceki koronavirüslerine, hastalıktan sonra yaklaşık üç yıl boyunca bağışıklık oluşumu bildirilmiştir. Aynı modelin Covid-19 ile çalışması bekleniyor. Ancak soru şu, tüm insanların antikor üretip üretmediği ve bu antikorların koruyucu bir fonksiyona sahip olup olmadığıdır” diye konuştu.

www.kircaalihaber.com

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.