DOLAR 32,3879 -0.12%
EURO 34,6198 -0.55%
ALTIN 2.389,99-1,84
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1957418-4,06%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çanakkale Destanı’nın 107. yılı

Çanakkale Destanı’nın 107. yılı

ABONE OL
18 Mart 2022 11:16
Çanakkale Destanı’nın 107. yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

107 yıl önce bugün, kahraman Türk askeri Çanakkale’de tarihin en büyük destanlarından birini yazdı. Yedi düvele “Çanakkale Geçilmez” dedi. Tarihe altın harflerle yazılan büyük zaferin 107’inci yılında başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci Yıl Dönümü nedeniyle Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Borsa Meclis Başkanı Fedai Canım, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, TGD Başkanı Orhan Doğan mesaj yayımladı.

“ZAFERİN 107. YILDÖNÜMÜNÜ GURURLA KUTLUYORUZ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Türk Milleti olarak tüm dünyaya meydan okuyarak var olma mücadelesi verdiğimiz ve tarihte eşine rastlanmayan bir kahramanlık destanına dönüştürdüğümüz Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünü gururla kutluyoruz” dedi.

Vali Canalp, mesajında şunları söyledi; “Fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı bir var olma mücadelesi olan Çanakkale Zaferi, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen, işgal kuvvetlerine karşı ‘Çanakkale geçilmez” diyerek vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu bütün dünyaya göstermesi bakımından tarihi bir öneme sahiptir.

Çehreleri, renkleri, dilleri ve ırkları değişik, çeşitli milletlerden oluşan, insan selini andıran ordular, milletimizin üstüne yürümüş, bomba ve mermi yağdırmıştır. Kahraman ecdadımız, bu öldürücü silahların tehdidine karşı kader birliği ederek aynı safta dua etmiş, birbirinin umudu olmuş ve vatanın selameti uğruna tek ulus, tek devlet, tek dil ve tek bayrak için iman dolu göğsünü siper etmiş, bir gül bahçesine girercesine din ve vatan uğruna şehit olmayı şeref bilmiştir. Hiç şüphesiz bu destansı zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan sevgisi ve özgürlük tutkusu bulunmaktadır.

Bu zafer; adını tarihe yazdıran askerlerine ‘Taarruzu değil, ölmeyi” emreden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan ve milletin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden 200 bini aşkın şehidimizin, on binlerce gazimizin, analarımızın, bacılarımızın top yekûn Türk milletinin zaferidir. Hiçbir zaman geri dönmeyi düşünmeyen, düşmanı bile kendisine hayran bırakacak kadar asil bir davranış sergileyen kahraman ecdadımız, elde ettikleri bu zafer ile milletimizin hatta coğrafyanın kaderini değiştirmiştir.

Çanakkale zaferi, milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde olduğu zaman neler başarabileceğinin bir göstergesidir. Bizler bu toprakların nasıl vatan yapıldığını aklımızdan asla çıkarmayacağız. Tüm Milletimiz bilmelidir ki, Şehitlerimizin temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal emanet olarak, en hassas şekilde korunacaktır.

Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferinin 107. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Gününde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için hayatını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun”

GÜRKAN, “GEÇİT VERMEDİK, VERMEYECEĞİZ!”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Her zaman gönlümüzde yaşayacak aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlıklarla dolu hatıraları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere inanarak emanet ettiği Cumhuriyetimizin yaşatılmasının en büyük teminatı olacaktır. Geçit vermedik, vermeyeceğiz! 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferimiz kutlu olsun!” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şunlara yer verdi:

“Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir zafer olan Çanakkale Zaferi, ulusumuz için en büyük gurur günlerinden biridir. Çanakkale Zaferi, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destandır. Türk milletinin Çanakkale’de elde ettiği zafer, bütün dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir. Bu destansı zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan aşkı ve özgürlük tutkusu vardır.

18 Mart Çanakkale Zaferi vatanı, milleti ve ülkesi için yaşama hakkından vazgeçenlerin ortaya koyduğu bir ruhtur, bir duruştur. Çanakkale ruhu birkaç dakika sonra öleceğini bildiği halde en ufak bir tereddüt göstermeden şehadete koşan kahramanlardır. Çanakkale ruhu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kulaklarımıza kazınan; vatanın, bayrağın ne kadar değerli olduğunu anlatan ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ sözüdür. Çanakkale ruhu, dünyanın en güçlü donanmalarını bozguna uğratan Nusret Mayın Gemisi’dir, Mehmet Çavuş’tur, Nezahat Onbaşı’dır, Zeynep Mido Çavuş’tur, Çanakkale’nin kahraman birliği 57. Alay’dır. İşte bu ruh ülkenin dört bir yanından cepheye koşan gencecik evlatlarımızdır; analarının döktüğü gözyaşlarıdır. İçimizi yakan barut kokusu; göğsümüzü kabartan zafer coşkusudur.  Eli nasırlı anaların, kağnısındaki mermiyi bebeğinin kundağıyla örterek ona bir zarar gelmesin düşüncesine sahip olan anaların zafere yürüyüşüdür.

Türk Milleti’nin, yenilmezliğini, cesaretini, azmini tüm dünyaya kanıtladığı, Türk Milleti’nin bağımsızlığı için nasıl küllerinden doğabileceğini gösterdiği bu zafer 107 yıldır, bizim rehberimiz olmaya devam etmektedir. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki,  Atalarımızın kanlarıyla sulanan bu cennet topraklar; daha nice evlatlar yetiştirmeye devam edecektir. Ülkemizin birlik ve beraberliğine göz diken karanlık güçler, dün olduğu gibi bugün de emellerine asla ulaşamayacaktır. Rengini şehitlerimizin aziz kanından alan Türk bayrağı, sonsuza kadar göklerde dalgalanmaya devam edecektir.

Her zaman gönlümüzde yaşayacak aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlıklarla dolu hatıraları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere inanarak emanet ettiği Cumhuriyetimizin yaşatılmasının en büyük teminatı olacaktır. Geçit vermedik, vermeyeceğiz! 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferimiz kutlu olsun”

ÖZTÜRK VE CANIM, “KAHRAMANLIK DESTANI”

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ve Meclis Başkanı Fedai Canım yayınladıkları ortak mesajda, “Bugün, tarihin eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve savaş tarihine altın harflerle yazılan, Çanakkale Zaferi’nin 107. yılını kutlamanın onurunu yaşamaktayız” dedi.

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk ve Meclis Başkanı Canım, mesajında şunları söylediler; “Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan, bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bilmiştir.

Çanakkale Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı 18 Mart, aynı zamanda aziz şehitlerimizin hatırasını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Şehitleri Anma Günü” olarak kabul ve ilan edilmiştir. Bu vesile ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünde, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyoruz. Aziz şehitlerimiz, ruhunuz şad olsun!”

PEKCANLI, “ULUSAL KURTULUŞ MÜCADELEMİZİN HABERCİSİ”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı da yayınladığı mesajda, “Çanakkale Savaşı, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan tüm Anadolu’ya bir güneş gibi doğarak yayılan Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin habercisi olmuştur” dedi.

Pekcanlı mesajında, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milletinin başka bir ulusa boyun eğmeyeceğini gösteren önemli unsur olduğunu belirterek, “18 Mart 1915’te Çanakkale zaferini kazandıran ruhla, Türk Milletinin gücü, vatanseverliği, fedakarlığı ve özgürlüğe olan sarsılmaz inancı bir kez daha teyit edilmiştir. Rengini şehitlerimizin kanından alan ay yıldızlı bayrağımızın bu topraklarda özgürce dalgalanmasını kendini vatana feda edenlerin bizlere hediyesi olduğunu biliyor, ülkemizin birlik ve bütünlük içinde yükselmesi için yılmadan çalışmanın şehitlerimize borcumuz olduğunu ifade ediyoruz. Her yıl Çanakkale Zaferi ile birlikte Şehitler günü olarak da kutladığımız bu anlamlı günde vatanı ve milleti için tereddüt etmeden canını feda eden tüm kahraman şehitlerimizi, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

DOĞAN, “ŞANLI BİR DESTAN”

Trakya Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Doğan da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Çanakkale Zaferi, büyük imkansızlıklara rağmen, milletimizin bağımsızlığını, onurunu ve vatanını korumak uğruna yapabilecekleri fedakarlıkları gözler önüne seren şanlı bir destandır. Şanlı zaferin yıl dönümünde Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Çanakkale, Türk Milleti olarak vatanımıza, hürriyetimize, bizi biz kılan mukaddes değerlere bağlılığımızın da timsalidir. Çanakkale Zaferi, tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği mücadelenin destanıdır. O günün yokluk ve imkânsızlıklarına rağmen, aziz milletimizin yüksek irade ve sarsılmaz inancıyla kazandığı bu zafer, hem milli tarihimizi, hem de dünya tarihini adeta yeniden şekillendirmiştir. Çanakkale Zaferi, tarihte eşi benzeri olmayan bir kahramanlık destanı ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden önemli bir adımdır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.