DOLAR 32,5827 0.03%
EURO 34,9409 0.06%
ALTIN 2.428,08-0,07
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2175555-0,62%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeker, “Bankalar konut faizlerini indirmeli”

Çeker, “Bankalar konut faizlerini indirmeli”

ABONE OL
7 Kasım 2022 10:59
Çeker, “Bankalar konut faizlerini indirmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de konut satışlarının durduğunu ancak konut fiyatlarındaki yükselişin durmadığını belirten Edirne Emlak Müşavirleri Başkanı Serhat Çeker, konut faizinin 2 değil 0,70-0,80’lerde olması gerektiğini savundu.

Bir ay içinde 1 buçuk milyonluk dairelerin fiyatında 250 bin lira gibi bir artış yaşadığını kaydeden Çeker, vatandaşın konut alamayıp kur korumalı hesaplarda parasını bekletmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Konut satışlarında hareketlenme olması ve vatandaşların ev alabilmesi için bankaların faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini söyleyen Çeker “şu anda özel bankaların 2’nin üzerinde faiz oranları. Bu tabii ki kaça inmesi lazım? 0,70’lere, 0,80’lere inmesi lazım ki insanlarımıza oh be desin” dedi.

“KONUT FİYATLARINDA 250 BİN LİRALIK ARTIŞLAR GÖRÜLÜYOR”

Geçen aydan bu yana kadar baktığımızda örneğin 1 milyon 500 bin lira olan bir dairenin fiyatı şu anda baktığımızda 1 milyon 750 bin liraya kadar. Yani ortalama 250 bin liraya kadar bir artış gözüküyor. Bayağı bir yüksek rakam baktığımızda… Şimdi vatandaşımız sürekli soruyor. Emlak’ta düşme olur mu? Fiyatlar aşağıya iner mi? Türkiye’de hiç bu zamana kadar emlağın düştüğü, hiç görülmüş değil. Biz dua ediyoruz ki sabit kalsın. Yükselmesin. Bu şekilde kalsın derim. Düşünüyoruz. Ama maalesef inşaatın temel maddelerinde sürekli artışlar olduğu için de müteahhitlerde genellikle artış da oluyor. Demirinde, fayansında, çimentosunda, inşaatla ilgili aklınıza ne geliyorsa hepsinde fiyatlar yükseldiği için mecbur kalıyorlar onlar da fiyatlarını yükseltiyorlar. O yüzden aslında bu zamlara bir dur demek lazım ki emlak fiyatı sabit kalsın. Yılbaşına kadar ne olur? Fiyatlar gene aynı şekilde yukarıya doğru çıkmaya devam edecek. Aşağıya doğru düşüşler de yok. Ve bu esnada da ne oluyor? Daire satışlarımız da düşüyor. Milletin alım gücü de azaldı” dedi.

“UZUN SÜREDİR KONUT SATIŞI YOK, VATANDAŞ NAKİTTE BEKLİYOR”

Emlakçıların uzun süredir konut satışı yapamadığını vurgulayan Çeker “Baktığınız zaman kredilerde zaten bankalar kaç aylardan beri kimseyi kullandıramıyoruz. Kredi mevcutları yok. Kimsede de şu anda o kadar yüksek nakit paraları bulunmadığından herkes böyle beklemede. Ne yapacağını bilemiyor. Herkes ne yaptı? İşte parası biraz olanlara ev ihtiyacı varsa özellikle saldırdı, kiralık dairelere. Kiraya çıkayım da şöyle bir belirsizlik otursun da ondan sonra ortama bir bakayım diyorlar. Yani hemen hemen bütün arkadaşlarımızla görüşüyoruz, ediyoruz emlakçı arkadaşlarımıza. Uzun zamandan beri kimse de doğru düzgün bir satış yok. Sıkıntı büyük tabi” dedi

“BANKALAR FAİZ ORANINI 2’DEN 0,70-0,80’LERE DÜŞÜRMELİ VATANDA OH BE DEMELİ”

Bankalara çağrı yaparak konut satışlarının hareketlenmesi ve banakların da para satması için faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini savunan Başkan Çeker, “Yani bir kere bu konut kredileri şu anda o kadar çok belirsizlik var ki, enflasyon yükseliyor, faizler desen aynı şekilde. Şimdi banka bakıyor, bankanın zaten ayakta durması için ne yapması lazım? Para satması lazım. Para satarsa ayakta durur. Hep para gelecek, para gelecek, para satmazsa, kasasında para birikirse ne olur? Banka zaten bir şey yapamaz. Bankalar da vermek istiyorlar ama e enflasyon yükseliyor, fiyatlar yükseliyor, bakıyor bu sefer de faiz oranını indiremiyor. Yani şu anda özel bankaların 2’nin üzerinde faiz oranları. Bu tabii ki kaça inmesi lazım? 0,70’lere, 0,80’lere inmesi lazım ki insanlarımıza oh be desin. ‘Aaa 0,70’lere, 0,80’lere indi de gidelim bankadan kredi kullanalım, işte bir yatırım yapalım, elimizdeki birikimi de yatıralım’ işte dairedir, ne almak istiyorsa. Ama maalesef şu anda bir tek devlet bankalarında da faizlerde bir düşüş olay var o da devlet bankası dediğim iki, üç tane bankada mevcut olanda. Onlar da şu anda kredi vermiyorlar. Vatandaşı zorluyorlar. Önüne her türlü zorluğu koyuyorlar. Demek ki yukarıdan öyle bir talimat geliyor. Biz indirdik diyor ama şu anda kredi alanında çok nadir. Yok yani. Biz kaç tane müracaat yaptık? Kişide iş en ufak bir engel yok. Ama maalesef şu var, bu var deyip de bir sürü bir sürü zorluklar çıkartıyorlar. Zorluklar çıkartınca da vatandaş da krediyi almıyor. Krediyi de alamayınca da ne oluyor bu sefer de? Konutunu da alamıyor, ihtiyacını da karşılayamıyor. Şimdi herkes böyle bir parasına bakıyorum, birçok kişi ile görüşüyorum ne yaptınız? Kur korumaya yatırdım. Şuraya yatırdım. Daire alacaktım. Alamıyorum. İşte param yetmiyor. Yani elindeki para daireye yetmiyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.