DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20788461,55%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeker, “Kiracılar ev sahibinden habersiz değişiklik yapamaz”

Çeker, “Kiracılar ev sahibinden habersiz değişiklik yapamaz”

ABONE OL
13 Haziran 2023 10:58
Çeker, “Kiracılar ev sahibinden habersiz değişiklik yapamaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda kiracı ve ev sahipleri arasında, kiralanan konut içinde kiracı tarafından yapılan habersiz değişiklikler, problemleri beraberinde getirdi. Kiracıların yazılı sözleşme olmadan ya da ev sahibine haber vermeden evde yapacağı değişiklik konusunda uyaran Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, yapılan değişiklik maliyetinin ev sahiplerine yüklenemeyeceğini, bu durumun kiracılar eksi yönde ödeneceği konusunda uyardı. Ayrıca apartman için alınan değişikliklerin mülk sahiplerini ilgilendirdiğini kaydeden Çeker, kiracıların apartmanlar ilgili sadece aidat ödemekle yükümlü olduğunu ifade etti.

“KİRACI YAZILI BİR ANLAŞMA OLMADAN EV SAHİBİNDEN HABERSİZ DEĞİŞİKLİK YAPAMAZ”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “En büyük problem de kiraya verdiğimiz dairelerde kiracılar, ‘ben bu fayansı beğenmedim, ben bu mutfağı değiştireceğim, banyoda klozeti beğenmedim, lavaboyu beğenmedim’ diyebiliyor. Tabii ki sen kiralık yer alıyorsun, satın yer almıyorsun. Kiralık yer aldığın için de beğenmediysen daha düzgün yere gideceksin. Ben bunu değiştiririm, ben bunu ederim dediğin zaman bunu eğer kira kontratında belirtilmemişse veyahut da mal sahibine yazılı olarak bir anlaşma yapılmadıysa, eğer kendi zevkinden, kendi cebinden değiştireceğim diyorsan değiştirebilirsin. Ama gidip de mal sahibine bunu ben bunları değiştirdim, ben bunları şey yaptım deyip de bedelini mal sahibinden isteyemezsin. Çünkü yazılmış olan kira kontratında bu belirtilmemiş. Veyahut da daha sonra yapılan sözlü konuşmanızdan sonra bir protokolü yapılırsa, bir protokolü yapılmamışsa bunu gidip de kiradan kesip veyahut da başka türlü şekilde mal sahibinden bunun bedelini talep edemezsiniz. Bununla ilgili eğer özellikle daireyi kiralıyorsanız sözleşmeye madde olarak beğenmediğiniz bir nokta olduğunda sözleşmeye bir madde olarak ekletmekte fayda vardır. Eğer ekletmeyi de bunu da mal sahibi kabul ediyorsa o da der ki ‘tamam kabulüm, kiradan düşersin’ Ama ben yine aynı şekilde isterim de diyebilir. Şimdi öyle bir şey ki mal sahibi de diyor ki kardeşim ben böyle sana bu dairemi bu şekilde vermedim. Sen böyle yapmışsın orasını burasını ben böyle istemiyorum. Eski haline benim getir dediği zaman eski haline getirmek zorunluğu var. Getirmek gerekiyor. Bu da ne oldu? Kiracı içinde ayrı bir masraf olmuş oluyor. Bunu kira kontratına madde olarak ekletmekte fayda vardır. Daha sonra da başınız ağrımamış olur” dedi.

“KİRACI SADECE AİDATTAN SORUMLUDUR”

Bazı ev sahiplerinin, apartman için yapılacak tadilat gibi giderleri yüklemeye çalıştığı yönünde şikayetler aldıklarına değinen Çeker “Birkaç günsen beri şöyle bir sıkıntı geliyor bize. Tabii yaz yaklaştı diyerekten bazı apartmanlarda bazı yerlerde tadilatlar oluşmaya başladı. İşte çatılarında tadilatlar, dış cephelerinde kış hazırlık gibi tadilatlar içindeki boyalar falan. Bunlar daire sahibine ait olan olaylardır. Apartmana yapılacak olan bir şey masraflar kesinlikle kiracıyı etkilemez. Kiracıyı ilgilendirmez. Bunu kiracı karşılamaz. Bunu tamamen mal sahibine yöneliktir. Apartman yönetimi bununla ilgili kararını alır. Zaten gidip kiracıyı değil bu tür toplantılarda kiracıların dışında mal sahiplerini çağırırlar. Yönetim. Yani kiracı bu tür toplantılara apartmanla ilgili yapılacak olan şeylerde kiracılar toplantıya girmezler. Genellikle daire sahipleri kimlerse onları çağırırlar. Onları imza altına alırlar ve apartmana yapılacak olan tadilatları da mal sahiplerinden alırlar. Kiracı kesinlikle bunlara katılmaz.  Apartmanda sadece kiracıya ilgilendiren bir durum, apartman yönetiminin almış olduğu apartman temizliği, elektriği adat adı altında bunu kiracı öder. Bunu ödemek zorunluluğu vardır. Zaten bizler kontratlarımızı yaparken özellikle de her kontratta maddeler vardır. O yüzden kiracılar apartmanda sadece aidattan sorumludur” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.