DOLAR 32,4229 0.14%
EURO 34,8700 0.09%
ALTIN 2.402,330,24
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19308624,24%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeker uyardı: Sözleşmesiz her ilana 100 bin lira ceza

Çeker uyardı: Sözleşmesiz her ilana 100 bin lira ceza

ABONE OL
2 Kasım 2023 11:21
Çeker uyardı: Sözleşmesiz her ilana 100 bin lira ceza
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, 1 Kasım itibariyle artık sahte ilanlarla internette fiyatların şişirilemeyeceğini ve tespit edilen her ilan için 100 bin lira ceza uygulanacağını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ticaretinde vatandaşları mağdur eden ilan verilmesinin engellenmesi için karar almıştı. 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren bu kararın şişirme ilanları ortadan kaldıracağını söyleyen Başkan Çeker, taşınmazını satmak isteyenlerin yetki belgesi bulunan Emlakçı ile sözleşme imzalayarak sitelerde ilan verebileceğini belirtti. Yetkisi olmayanların ilan verdiğinde cezalandırılacağını hatırlatarak emlakçı üyelerine seslenen Başkan Çeker, “Lütfen bundan sonra sitenize koyacağınız ilanların, camlarınıza asacağınız ilanların hepsini sözleşmeye dökün. Sözleşmesiz ilanı camınıza da asmayın. Bunun geri dönüşü yok. Her bir ilan için 100 bin lira büyük para. Bu paraları ödemek zorunda kalmayın” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“BU KARARLA SAHTE İLANLAR DÜŞMEYE BAŞLAYACAK”

Bugünden itibaren yeni bir emlak ile ilgili bir yeni bir yasa gündeme geldi. Bu bel görülmeye girdi. Bu yürürlüğe giren yasa bundan sonra emlak sitelerinde veyahut emlakçılarımızın camlarına asmış olduğu ilanlarda sözleşme zorunluluğu var. Bu sözleşmeler olmadan sözleşme yapılmadan siteye ilan verilemeyecek. Tabii ki bunun da amacı nedir?  Sahte ilanlara, bir de fiyat kızıştırma olayları var bizim emlak piyasamızda. Yani olmayan emlakları işte varmış gibi gösterip, ilanlara koyup da haddinden fazla değerini de göstererek elindeki malını daha yüksek paralara satsın amacıyla, veyahut da daha düşüğe alsınlar diye bu para etmez bu kadar gibi sahte ilanlar dolaşıyor sitelerde. Bunların önüne geçmek için bu önceden alınan, bir yıl öncesi alınan bir karardı. Yürürlüğe yeni giriyor. Bununla birlikte emlak piyasasında tabii ki çok büyük rahatlama olacak. Artı böyle sahte ilanlar, şimdi ne olacak? Sitelerdeki birçok ilanlar, ilanlar yavaş yavaş düşmeye başlayacak. Herkes ilanları kaldıracak. Çünkü bu tip ilanların tespiti yapıldığında eğer bu ilanın sözleşmesi yoksa yüz bin liraya kadar para cezasıyla yürürlüğe girdi” dedi

“TAŞINMAZINI İLAN ÜZERİNDEN SATMAK İSTEYEN EMLAKÇI İLE SÖZLEŞME İMZALAYACAK”

İlan sitelerinde taşınmasını satmak isteyenlerin tek adresinin emlakçılarla sözleşme yapmak olduğunu belirten Başkan Serhat Çeker “Şimdi ilan vermek istedikleri zaman bir kişi gidecek emlakçıya, emlakçılara da yetki belgesi varsa. Artık sitelere yetki belgesi isteniyor. Yetki belgesi olmadan sitelere giriş yapılamıyor. Emlakçıya gidip emlakçılarımızla bizlerle de alım satım sözleşmesi dediğimiz sözleşmeler mevcut. Bu sözleşmelerle gidecek bir malı varsa o malını satmak istiyorsa sen de siteye gireceksen karşılıklı bir aylık, iki aylık, üç aylık ne kadarsa karşılıklı anlaşmaya bağlı. Bir sözleşmeye dökülecek bunlar. Sözleşmeye döküldükten sonra o süreyi de yazılacak. Karşılıklı imzaya alınıp bu sözleşmeye istinaden de siteye emlakçı o bilgilerin tamamını girmiş olacak. Siteye girecek ve yayına alacak. Yayına aldıktan sonra yarın öbür gün bir gün bunlarla ilgili denetimler başlayacak. Yani bunlarla ilgili şikayet söz konusu olduğu zaman denetimler başlayacak. Denetimler başladığı zaman mesela denetimdeki arkadaşlar vergi dairesinden, il ticaret müdürlüklerinden gelecekler. Geldiklerinde sitede şu ilanım var deyip şu ilanının sözleşmesini çıkar dediğinde o ilanına ait sözleşme numaraları var zaten. Orada da otomatikman sözleşmeli olarak orada da geçiyorsun. Oradaki bilgiler, oradaki bilgilerle birbirini tutuyorsa problem yok. Tutmadığı zaman işte denetimciler senin böyle bir sözleşmen yok. Bu ilanı da girmişsin. Bu ilan sahte bir ilan. Karşı tarafla bir anlaşman da yok. Hiçbir şeyin de yok. Bunu da kanıtlayamadın deyip hemen otomatikman yüz bin liraya kadar cezaya tabi tutulacaklar” diye kaydetti.

“EMLAKÇILARA SESLENİYORUM; SAKIN SÖZLEŞMESİZ İLAN KOYMAYIN, SÖZLEŞMESİZ HER BİR İLAN 100 BİN LİRA CEZA”

Üyelerine seslenerek sözleşmesiz ilan sitelerine ve camlarına Taşınmaz ilanı koymamalarını ve bunun büyük maddi cezalarla karşı karşıya gelineceği konusunda uyaran Başkan Çeker “O yüzden ben buradan emlakçı arkadaşlarımıza, üye arkadaşlarımıza, emlak işi yapan arkadaşlarımıza sesleniyorum; Lütfen bundan sonra sitenize koyacağınız ilanları camlarınıza asacağınız ilanların hepsini sözleşmeye dökün. Sözleşmeye dahil edin. Sözleşmesiz ilanları kesinlikle siteye koymayın. Ve camınıza da asmayın. Artık bu yürürlüğe girdi. Bunun geri dönüşü yok. Ceza da büyük bir ceza. Yani her bir ilan için olan bir ceza bu. Her bir ilan için yüz bin lira büyük bir para. Bu paraları ödemek zorunda kalmayın. Bunu hassasiyetle dikkat edin ve lütfen her emlakçı arkadaşımız bundan böyle sözleşme yapsın” diyerek noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.