DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041275-1,15%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çeltik ekimi yüzde 15 azalacak”

“Çeltik ekimi yüzde 15 azalacak”

ABONE OL
28 Ekim 2021 09:45
“Çeltik ekimi yüzde 15 azalacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Köy Kalkınma Kooperatifler Birliği (KÖY KOOP) Başkanı Ahmet Erken, geçtiğimiz günlerde dolu yağışının vurduğu İpsala’da hasada giden çeltik üreticisinin biçerdöverlerinin boş gezdiğini, saptan başka bir şey olmadığını belirterek, 2022 yılında tahminen çeltik ekiminin yüzde 15 azalacağını söyledi.

Edirne KÖY KOOP Başkanı Ahmet Erken, yaptığı açıklamada 2021 yılın çeltik üreticileri açısından zor bir olduğunu belirterek, çeltiği dolu yağışı haricinde hava sıcaklıkları, hastalık, bölgesel nem ve iklim değişikliğinin de etkilediğini söyledi.

“BİÇERDÖVERLER BOŞ DÖNÜYOR”

Edirne KÖY KOOP Başkanı Ahmet Erken, “Çeltik üreticisi ne yapıyor. Mart ayında başlayıp bugüne kadar gelen Ekim ve bakım sonunda hasat sezonu geldi. Gelmiş olduğumuz noktada ayın 12’sinde İpsala Bölgesi’nde İpsala Gümrük Kapısı Bölgesi’nde dolu vurması sebebiyle en az 12’sinde 13-14 bin dönüm, ondan önce 10 bin dönüm arazi İpsala Bölgesi’nde zarar görmüştü. Geldiğimiz noktada 12’sinde gezdiğimiz Sancarlı, Balabancık ve Sultanköy bölgelerinde üretici şu anda hasata gidiyor. Tarla içinde biçer döverler boş geziyor. Tane yok. Saptan başka bir şey yok. Adam yetiştirmiş çeltiğini, peşin çalışmış, sigorta yaptırmamış, şimdi kara kara düşünüyor. Öbür taraftan bütün sezon kooperatiflerimiz bu kadar araziyi sulayabilmek için enerji tükettiler. Şimdi üreticide olmayınca, kooperatif ortağı da olmayınca kooperatifte elektrik tüketimini ödeyemiyor. Bu da ayrı problem. İşin neresinden tutsak 2021 yılı hasat dönemi gerçekten zor. Bir de hastalıklar vurdu. Hava sıcaklıklarından dolayı, bölgesel nem ve iklim değişikliklerinden dolayı da verim düşüklüğü oldu. Şu anda çeltik üreticisi hasat yapıyor, yapmaya devam ediyor. Dün sabah Üyüklütatar’dan girdim, Doyran, Karpuzlu’ya kadar gittim. Karpuzlu Bölgesi’nde hasat bitmiş. Edirne’de 550 bin çeltik ekimi var ise bunun aşağı yukarı 300 bin dönümü hasat edilmiş durumda. En 250 bin Uzunköprü Bölgesi, Meriç Bölgesi kooperatifler daha yeni yeni hasadını yarı yapmaya başlamışlar. Bunları gidip gözlemledik. Sorduğumuzda borcumu vereceğim ama şu anda hızlı alım politikası yok. TMO açmış randevu şeklinde veriliyor. Kriterleri tutan çeltikleri alıyor. Ama ne kadar alacak? Bilmiyoruz. Randevu alanlar gidip malını götürüyor. 1 günde parasını alıp işini çevirecek ama bu seferde farklı durumla karşı karşıyayız. Mazota 72 kuruşa kadar zam geldi. 65 yaşındaki bir üreticim alt gübre bulamıyorum diyor, gübre bulsa fiyat habire yükseliyor diyor” dedi.

“2022 YILI EDİRNE’DE ÇELTİK EKİMİ YÜZDE 15 AZALACAK”

Üreticinin çok zor durumda olduğunu ve 2022 de ekimlerin azalacağını dile getiren Erken “Edirne medyasını okuyorum her yer güllük gülistanlık. Çiftçi kan ağlıyor. Diğer tarafta pazarda ıspanak 13 lira, domates 17 lira. Biz bu kadar maliyeti yüksek çeltiği pirinci, bizim pirinç 10 lira. 2022 yılı çok farklı yıl olacak çeltik üreticisi bakımından. Edirne’de tahmin ediyorum yüzde 15 çeltik ekimi azalacak. Dolunun vurduğu yerlerde enerji bedelleri var, ödeyemedikleri için abonelikleri kapatılacak. Son zamanda çıkan kanunla beraber kooperatifleri daha pasifize hale getirildiğini öğrendik. İçeriğini okuyamadım ama daha sonraki beyanlarımızda bunu belirteceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.