DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049294-0,87%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik üreticileri fiyat artış bekliyor!

Çeltik üreticileri fiyat artış bekliyor!

ABONE OL
14 Eylül 2020 09:46
Çeltik üreticileri fiyat artış bekliyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, yaklaşan çeltik hasadına dikkat çekerek, TMO tarafından açıklanan çeltik alım fiyatlarının beklentiyi karşılamadığını bildirdi. Kurul, fiyatların tekrar gözden geçirilerek üreticilerin rahatlatacak seviyeye çekilmesi yönünde Tarım Bakanlığına çağrıda bulundu.

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İpsala Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Hüseyin Darcan başkanlığında yapılan toplantıya, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Özgür Aydın, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan ve Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katıldı. Toplantıda yaklaşan çeltik hasadı öncesi açıklanan alım fiyatı masaya yatırıldı.

“BUĞDAY, AYÇİÇEĞİ VE KANOLA FİYATI OLUMSUZ KARŞILANMADI”

Toplantının ardından yapılan açıklamada, bölgemizin önemli üretim kaynağı olan çeltik hasadının yaklaştığına işaret edilerek, “Her tarım ürününde olduğu gibi buğday, ayçiçeği, kanola beklentilerimizi fiyat anlamında bir nebze olsun bölge çiftçilerimiz açısından genel olarak olumsuz karşılanmadı” denildi.

“ÇELTİK FİYATI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN”

Çeltik tarımının zor şartlarda ve maliyetli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Biz Edirne İli Ziraat Odaları olarak açıklanan çeltik fiyatlarını bölge çiftçilerimizin yetersiz gördüğü gibi, Odalar olarak bizlerde yetersiz görüyoruz. Piyasa koşullarında kg fiyatı 40 kr olan çeltiğin 3,20 kr açıklanması Odalarımız ve Üreticilerimiz tarafından olumsuz karşılanmaktadır. Maliyeti yüksek olan çeltik ürününe verilen yüzde 18,5 artış yetersiz gelmiştir. Odalarımızın ve üreticilerimizin en az yüzde 30 beklentisinin yanında düşük kalmıştır. Tarım Bakanlığımızın bu fiyatları tekrar gözden geçirip fiyatların üreticilerimizi rahatlatacak seviyeye getirilmesini Edirne Ziraat Odaları olarak talep ediyoruz” denildi.

Bilindiği gibi Eylül ayı başında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan çeltik alım fiyatında 55 randımanlı Baldo çeşidi için ton başına 4 bin 500 lira, 60 randımanlı Osmancık için ton başına 3 bin 600 lira ve 65 randımanlı Luna çeşidi çeltik için alım fiyatını ton başına 3 bin 200 lira olarak belirlenmişti.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.