DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2079327-1,06%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik verimi yüz güldürdü 

Çeltik verimi yüz güldürdü 

ABONE OL
18 Eylül 2020 10:40
Çeltik verimi yüz güldürdü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin sofralık pirinç ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Edirne’de çeltik hasadına başlandı. Son zamanlardaki kuraklığa rağmen istediği verimi alan üreticinin ise yüzü güldü.

Trakya’da hem geçen sene hem de bu senenin kurak geçmesi nedeniyle çiftçiler stresli günler geçirmişti. Tunca Nehri’inde bu dönemde kuraklık nedeniyle adeta kuruması oldukça olumsuz bir etki yaratmıştı. Yapılan görüşmeler sonrası Bulgaristan’ın da baraj kapılarını açmasıyla nehirler aylar sonra suya tekrar kavuşmuştu. Tüm bunların ardından Türkiye’nin yüzde 44’ünün sofra pirinç ihtiyacını karşılayan Edirne’de çeltik hasadı başlamış durumda.

“TÜKETİM ARTTI”

Verimin beklentilerin üzerinde olduğunu ve pandeminden dolayı tüketiminde arttığını belirten çeltik üreticisi Mesut Çakır, “Beklentimizin üzerinde verimlerimiz. Dönüm başına 700 ile 800 kilo aralığında. Çeltiğe de 3 bin 200 lira taban fiyatı verildi biliyorsunuz kısa tanelere. Orta taneler de 3 bin 600 lira olarak belirlendi tonu. Ama iç piyasada bunun biraz daha yükseleceğini tahmin ediyoruz çünkü fabrikacılara da mal lazım. Bir de pandemiden dolayı da tüketimler arttı. Birkaç barajda su olmadığından dolayı ekilişlerimiz geçen yıla göre azaldı ama verim eğer ki beklediğimiz gibi olursa o açığı kapatır diye düşünüyoruz. Bunun yanında asıl sıkıntımız kuraklık. Kuraklık bu şekilde giderse biz gelecek yıl ekmemeyi düşünüyoruz. Bu şekilde olduğunda Bulgaristan’ın barajlarından su geliyor. Duyumlarımıza göre oralarda da bizdeki gibi kuraklık olduğu için barajlarda su seviyeleri minimum seviyelere düşmüş durumda” dedi.

“ÇELTİK RİSKLİ BİR ÜRÜN “

Çakır, “Eğer bu kış gerekli yağmur ve kar almazsak önümüzdeki sezon ekilmez. Çünkü bu çok büyük bir risk olur. Zaten çeltik riskli bir ürün ama burada ayrıyeten bu riske susuzluk da eklendiğinde tamamen bitmiş olur. Çeltik yetiştirmek çok zahmetli bir iş. Öncelikle toprak hazırlıyoruz. Gübresi diğer ürünleri göre çok fazla.  Buğdaya, ayçiçeğine birer kere ilaç attığında yeterli geliyor ama çeltiğe yeri geldiği zaman 3 kere ilaç atmak zorunda kalıyoruz. Bunlar ada hep üretim maliyeti oluyor. Böyle olduğunda fiyatlar da düştüğünde, ekici olan kimseler bir hayli zahmetle yılı kapamış oluyor. Bizim hiç kar etmediğimiz seneler de oldu. Bizim istediğimiz malın eder fiyatını bulması. Burada ofisin devreye girmesi gerekiyor. Aslında bu bile bir başlangıç. En azından şu anda 3 bin 200 liranın altına düşmeyecek demektir rakam”

Çeltik Üreticisi Kani Sönmez de verimde beklediklerini aldıkların belirterek, “Hasat şu an güzel gidiyor, verimde beklediğimizi alıyoruz. Bu yıl biraz kurak geçti ama çok şükür çok etkilenmedik. Sıkıntı çektik, korktuk, 15 – 20 gün sıkıntımız oldu. Su olmadığı zaman bu mahsul olmuyor biliyorsunuz. Çeltik çok zahmetli bir ürün. Hasada kadar birçok işlemden geçiyor. Çok şükür ki şu an beklediğimizi alıyoruz. Bu endişelerimiz gitti.” şeklinde konuştu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.