DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2045170-0,84%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP Kadın Kolları’ndan eş zamanlı 8 Mart açıklaması

CHP Kadın Kolları’ndan eş zamanlı 8 Mart açıklaması

CHP Edirne Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla partinin binasında düzenlediği basın açıklamasında, kadınların mücadelesine vurgu yaptı.

ABONE OL
8 Mart 2024 15:49
CHP Kadın Kolları’ndan eş zamanlı 8 Mart açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla partinin binasında düzenlediği basın açıklamasında, kadınların mücadelesine vurgu yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 81 CHP Kadın Kolları 81 İlde eş zamanlı basın açıklaması düzenlendi. Edirne’de de CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, parti binasında düzenlendiği toplantıda günün önemine değinerek, “Tüm Cumhuriyet Halk Partili belediyeler sayesinde kadını özgürleştiren, güçlendiren, eşitlikçi, katılımcı, halkçı ve sosyal demokrat politikaları hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“167 YIL ÖNCE TARİHİN AKIŞI DEĞİŞTİ”

CHP Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, “Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak; 81 ilde, 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıyoruz. Bütün kadınlar emekçidir. İster ev kadını olsun, ister fabrikada elleri nasır tutan bir işçi ya da binlerce kişiye istihdam yaratan bir iş kadını. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Bugün, New York’ta hakları için direnirken yanarak yaşamını kaybeden kız kardeşlerimizi saygıyla anma günüdür. Bugün, dünyanın tüm kadınlarının uluslararası dayanışma günüdür. Bugün, kadının insan hakları için farkındalık günüdür. Bugün, mücadeleyi büyütme, umudu örgütleme günüdür. 167 yıl önce takvimler 8 Mart’ı gösterdiğinde; tarihin akışı değişti. New York’ta 40 bin dokuma işçisi kadın, “eşit işe eşit ücret” ve “insanca çalışma koşulları” talebiyle bir grev başlattı. İşverenin fabrikayı direnen kadınların üzerine kilitlemesinin ardından çıkan yangında 129 kız kardeşimiz yaşamdan koparıldı. Bu vahşetin ardından kadınlar, dünyanın dört bir yanında örgütlendi. Canlarıyla bedel ödeyen işçi kadınların mücadelesini yaşatmak, bir görevi. Verilen mücadeleler neticesinde, 1910 yılında Kopenhag’da düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Clara Zetkin’in önerisiyle, 8 Mart’ın kadınların uluslararası mücadele günü olarak kutlanması karara bağlandı. Böylece 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi” dedi.

“HADDİNİZİ BİLİN”

Gegeoğlu, “İktidarın yeni hedefinde eşit yurttaşlık hakkımızın ve laikliğin güvencesi olan Medeni Kanun var. Ancak; laikliğe savaş açanlar karşılarında dağ gibi duran kadınları bulurlar. Haklarımızı bir torba yasaya doldurup, çöpe atma hayali kuranlara sesleniyoruz: Haddinizi bilin” dedi.

“KADIN ÇALIŞMAK İSTİYOR AMA İŞ BULAMIYOR”

İşsizlik ile karşı karşıya olan kadınların durumundan bahseden Çiğdem Gegeoğlu, “Ülkemizin nüfusunun yarıdan biraz fazlası kadın ama her beş kadından sadece biri kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Yaklaşık 4,5 milyon kadın çalışmak istiyor ama iş bulamıyor. Genç kadın işsizliği oranı ise yüzde 51. Kadınların yüzde 61,4’ü asgari ücretin altında veya asgari ücretin yüzde 20 üzerinde ücret alıyor. Kadınların yüzde 41’i ise asgari ücret dahi alamıyor” diye konuştu.

“NÜFUSUN YÜZDE 18’İ KADINLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR OLACAK”

Kadın yönetici sayılarına bahsederek yerel seçimler sonrası kadın yönetici oranında ciddi artış yaşanacağını altını çizen Gegeoğlu, “Bu seçimde, partimiz bin 149 seçim çevresinde aday belirledi. Bu adayların 108’i kadınlardan oluşuyor. 27 kadın adayımız CHP’li belediyeler tarafından yönetilmekte olan seçim bölgesinde saha çalışmalarını sürdürüyor. 5 büyükşehirde, 6 ilde kadın adaylarımız yarışacak. Partimizin belirlediği tüm kadın adaylarımızın seçilmesi durumunda nüfusumuzun yaklaşık 15 milyonu; yani yüzde 18’i kadınlar tarafından yönetiliyor olacak” dedi.

“GELİN; 31 MART’TA İKTİDARA DUR DİYELİM”

31 Mart Yerel seçimlerinde belirtilen haklara kavuşup, problemleri sonlandırmak için çağrıda bulunan Gegeoğlu, “Bizler attığımız her adımla, eşitliği ve umudu örgütlüyoruz. Buradan tüm kadınlara ve demokrasiyi savunan erkeklere sesleniyoruz. Eşitlik için, Özgürlük için, kardeşlik için, haklarımıza sahip çıkmak için, yoksulluğu bitirmek için, işsizliğe son vermek için, şiddeti durdurmak için. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koymak için, kadın hakları, çocuk hakları, çevre hakları ve hayvan hakları için, emeklilerimizin üç kuruşa muhtaç yaşamaması için, engelli yurttaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması için, laik, demokratik ve özgür bir Türkiye için, gelin; 31 Mart’ta iktidara dur diyelim. Bu düzenin böyle devam etmeyeceğini gösterelim. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.