DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BIST 10.471,320,76%
BITCOIN 21742600,25%
Edirne
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’den demografik yapı uyarısı

CHP’den demografik yapı uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Suriyeli ve diğer Asya ülkelerinden gelen göçmenlerin Türkiye’nin demografik yapısında oluşturduğu tehlikeler hakkında açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
22 Mayıs 2024 13:58
CHP’den demografik yapı uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Suriyeli ve diğer Asya ülkelerinden gelen göçmenlerin Türkiye’nin demografik yapısında oluşturduğu tehlikeler hakkında açıklamalarda bulundu. Balkanlı, AK Parti iktidarının uyguladığı sistemsiz sosyal ve ekonomik politikaların, ailelerde çözülmeye ve doğum oranlarının düşmesine yol açtığını savundu

DOĞUM ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞ

Balkanlı, Türkiye’de doğum oranlarının 2001 yılının altına indiğini ve bu düşüşün demografik yapının yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel yapıyı da tehdit ettiğini vurguladı. TÜİK’in 2023 Doğum İstatistikleri raporuna göre, geçen yıl doğan bebek sayısı 958 bin olurken, doğurganlık hızı 1,51 ile tarihi dip noktaya indi. Balkanlı, 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızının sert bir şekilde düşmesinin ardında AK Parti iktidarının terk ettiği sosyal politikalar ve ekonomik sorunların yattığını belirtti.

GÖÇMENLERİN ETKİSİ

Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu göçmenlerin doğum hızının Türkiye’deki demografik yapıyı tehdit ettiğini belirten Balkanlı, “2011 yılından bu yana Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı 1 milyonu aştı. Yabancı uyruklu annelerde doğum sayısı artarken, Türk annelerde doğum oranı ciddi şekilde düşüyor. Bu durum demografik riskleri beraberinde getiriyor” dedi.

EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLAR

Balkanlı, ekonomik belirsizlikler, işsizlik, yükselen yaşam maliyetleri ve eğitim gibi faktörlerin, genç çiftlerin çocuk sahibi olma kararlarını ertelemelerine veya bu karardan vazgeçmelerine yol açtığını söyledi. Bu durumun uzun vadede nüfusun yaşlanmasına ve genç nüfus oranının azalmasına sebep olacağını belirtti.

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Balkanlı, AK Parti iktidarının bu sorunu ivedilikle ele alması gerektiğini belirterek, “Hiçbir önlem alınmazsa, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti, göçmenler ve sığınmacılar nedeniyle büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacak” dedi. Balkanlı, hükümetin göçmenleri insani boyutuyla geri göndermesi ve verilen vatandaşlıkları iptal etmesi gerektiğini söyledi.

ACİL YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

Balkanlı, doğum oranlarının düşmesi ve göçmenlerin doğum hızının artmasının Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi, iş gücü ve genel demografik yapısı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Bu sorunun çözülmesi için acil yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.