DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,7794 -0.81%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 2060266-0,38%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’nin Edirne’de 42 belediye başkan aday adayı var

CHP’nin Edirne’de 42 belediye başkan aday adayı var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde partisinden merkez, ilçeler ve beldeler olmak üzere toplamda 42 ismin belediye başkanlığı için aday adayı olduğunu belirtti. ETSO eski Başkanı Recep Zıpkınkurt'un CHP'den aday adayı başvurusunun reddedilmesine yönelik de değerlendirmede bulunan Kahraman, “Recep Zıpkınkurt'un CHP ile ilişkisi olmadı, yaptığı başvuru da uygun görülmemiştir” dedi.

ABONE OL
8 Aralık 2023 22:29
CHP’nin Edirne’de 42 belediye başkan aday adayı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, basın mensupları ile parti binasında gerçekleştirdiği buluşmada 31 Mart 2024 yapılacak olan yerel seçimlerinde ki süreci değerlendirdi.

Partisinin aday adaylığı başvuru süresinin 5 Aralık itibariyle sona erdiğini belirten Kahraman, Edirne Belediye Başkanlığı’na 8, ilçe belediyeleri için 25, beldelerden ise 9 olmak üzere toplamda 42 ismin belediye başkanlığı için aday adayı olduğunu belirterek, belediye meclis üyeliği için ise aday adayı sayısının 143 olduğunu aktardı.

“İL GENELİNDE TOPLAM 42 BELEDİYE BAŞKAN ADAYIMIZ VAR”

Yerel seçimlerde partilerinin aday adayı başvurularının son ermesi sonrası değerlendirmede bulunan CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman “Başvuru süreci sonrası Bildiğiniz üzere 5 Aralık itibarıyla adaylık süreci sona erdi. Uzun zamandır da özellikle Ankara’da ve İstanbul’da yapılan il başkanları toplantıları olması sebebiyle sizlerle bir araya gelememiştik. Bugün hem usta bir değerlendirme yapalım hem de bu sürede varsa sizin sorunlarınızı onlara alalım diye bir aradayız. 5 Aralık itibariyle adaylık sürecimiz, aday adaylığı başvuruları tüm ilçelerimizde bitti. Şimdi artık değerlendirme ve sürecinin başlama zamanı geldi aday adaylarıyla birlikte. Bugüne kadar yapılan başvuru sayımız merkez ilçede 8 aday adayımız var. İlçe belediyelerinde 25 aday adayımız var belediye başkanlığına. Beldelerimizde 9 aday adayımız var. Toplamda il genelinde 42 aday adayımız var, belediye başkan aday adayımız var. Belediye başkan aday adaylarımızın haricinde il genel meclis üyeliğine 76 aday adayımız var. Belediye meclis üyeliğine de 143 aday aday arkadaşımız var. Dün itibariyle süreç başladı aslında. Parti meclis üyemiz buradaydı Baki Aydöner, İstanbul Milletvekilimiz Gamze Akkuş’un buradaydı. Belediye başkanı aday adaylarımızın tamamıyla görüşmeler yaptılar. İlçe başkanlarımızla görüşmeler yaptılar. Sürecimiz bu şekilde başlamış oldu. Biz de geçen hafta ilçe başkanlarımızla beraber oturduk, bir değerlendirme yaptık. Bununla birlikte sürecin nasıl gideceğiyle ilgili bir toplantıydı. Genel başkanımızın da bu sürede gittiğimiz her toplantıda bize bu süreci örgütün yöneteceğini, kesinlikle örgütün kararları ön planda olacağını belirtmişti. Biz de burada aynı şekilde ilçe örgütlerimizle birlikte hareket ederek, ilçelerimizin görüşlerine göre hareket edeceğiz. Aday adaylarımızın saplamaları bu şekilde olacak. Ciddi anlamda bir ön seçim talebi var. Burada tabii örgütlerin, tabanın sesini dinleyeceğiz. Nerede ön seçim yapılmak istiyorlarsa biz de aynı şekilde altına imza atıp, orada ön seçim yapılmasını sağlamak için mücadele vereceğiz. Ankara’ya da bu şekilde görüş bildireceğiz. Aday adaylarımız için hepsine hem belediye meclis üyeliğine, hem il genel meclisine, hem belediye başkan aday adaylarımıza başarılar diliyorum.

“DEĞİŞİM BAŞVURULARA YANSIDI, EDİRNE’NİN DÖRT BİR YANINA CHP BAYRAĞI DİKECEĞİZ”

Kazanacak adayla sahaya çıkacaklarını kaydeden Kahraman, “Bu süreçte tabii bizi mutlu etti. Türkiye genelinde bir önceki seçime göre başvuru sayısı bu dönem yüzde 60 arttı. Açıkçası bu değişimden sonra halktaki değişim talebinin aynı şekilde de başvurulara yansımasıydı. Biz de bu şekilde 9 ilçe 7 beldeden hepsinde iddialıyız. İnşallah belediye sayılarımızı çok yukarı çekeceğiz bu dönem. Çünkü bir önceki dönemde çok kısa bir çalışma zamanımız kalmıştı. Ancak bu dönem öyle olmayacak. Aralık sonuna kadar, belki Ocak başı diyebiliriz, tüm aday adaylarımızı sahaya sahaya çıkartmış olacağız. İlçe örgütleriyle birlikte, tüm örgütümüzle birlikte kampanya süremiz 75-80 gün olacak. Bir önceki dönem 40 gün civarında, 35 gün civarındaydı. Hemen hemen iki katı kampanya süremiz olacak. Onun için bu dönem daha kapsamlı, güzel bir çalışma yapacağız. İnşallah Edirne’nin dört bir tarafında Cumhuriyet Halk Partisi bayrağını dikeceğiz. Bu yönde de çalışıyoruz. Biz sadece bir parti için demiyoruz, tüm partiler için söylüyoruz. Biz iddialıyız. Karşımızda kim olursa olsun kazanacak adayla çıkacağız. Tüm aday adaylarımıza başarılar diliyorum” dedi.

“İTTİFAK YAPTIĞIMIZDA OY ORANIMIZ ARTMADI”

İYİ Parti ile ittifak yapılmamasının değerlendiren Kahraman, “Aslında ben İYİ Parti’yle de İYİ Parti İl Başkanı’yla da geçmişte, bir önceki seçimde beraber çalıştık açıkçası genel seçimlerde. Teşekkür de ettim onlara, sağ olsunlar ellerinden geleni yapmaya çalıştılar. Ancak şöyle bir durum var, bir önceki seçimde, yani buraya rakamlara baktığımız zaman aslında, yani ittifak yaptığımızda oy oranımız artmadı. Yani çok ciddi anlamda artmadı. Yani belli bir kesim arttı ama şöyle de bir durum var. Yani karşı tarafa baktığımızda, örnek veriyorum AK Parti veya MHP oylarına baktığımızda, ikisinin toplamından daha fazla oy aldılar. Yani burada gösteriyor ki aslında belli bir kesim, biz ittifak yapsak da diğer bloğa oy veriyor. Onun için burada herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız. Bizim de aslında dört il başkanı, biz Trakya’nın dört il başkanı, yani Çanakkale’yi de içine katarsak, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne, biz daha önce il başkanları toplantısında bu dönem için yani kesinlikle ittifak hiçbir yerde, yani hiçbir ilçemizde, hiçbir beldemizde ittifak istemedik. Yani bunu bu açıklamadan önce aslında biz yazılı olarak beyan etmiştik genel başkanımıza. Onun için biz ittifak olmadan her yerde kendi adayımıza girmek istediğimizi beyan ettik. Şimdiden karşı taraftan zaten yani İYİ Parti tarafından da ittifak olmadığını söylendi. Bizim için çok daha ulumlu karşılıyoruz biz. Yani tabanımızın da istediği buydu açıkçası. Biz sıkıntı olmadan daha da oyumuzu arttırarak, her bölgede daha da oyumuzu arttırarak o şekilde seçimlerden çıkacağımızı umuyoruz” dedi.

“ANKETLE HALKA SORACAĞIZ, ÖN SEÇİM OLUP OLMAYACAĞI DA MASAYA YATIRILACAK”

Anket çalışması ile adayın belirleneceğinin altını çizen Kahraman, “Tüm bölgeler mesela örneğin her bölge önseçim istemiyor. Anket çalışması isteyen yerler var sadece. Anket çalışması bir kere önümüzde bir veri olacak. Anket çalışmasını biz istesek de istemesek de genel merkezimiz zaten önümüzdeki hafta itibariyle başlatıyor. Yani her yerde başlatıyor ama hani önümüzdeki hafta hangi yerde olacak diye bir bilgimiz yok şu anda. Ama önümüzdeki hafta itibariyle her yerde anket çalışması olacak. Anket çalışmasında örneğin,  parti oyununun çok üzerinde oy alan yerlerde direkt atamadı olabilir. Yani bir aday arkadaşımız, aday adayı arkadaşımız partinin oyunun çok üzerinde çıktı. Orada zaten o oyu alabiliyorsa halktan ve seçimde de onunla kazanabileceğimizi gösteriyor aslında. Genel merkezimin tavrı da bu şekilde. Onun için o adayı adaylaştırabiliriz ama o anketler elimize geldikten sonra ve şöyle bir durum var, örgütlerin talebi doğrultusunda da şimdi bu hafta biz yine ilçe başkanlarımızla birlikte oturacağız. Onlar kendi değerlendirmelerini yapacak. Onların talepeleriyle birlikte ön seçim olacak yerlerde de ön seçimi yapacağız. Ona göre belirleme süreci gidecek” diye konuştu

“RECEP ZIPKINKURT’UN CHP İLE İLİŞKİSİ OLMADI, YAPTIĞI BAŞVURU DA UYGUN GÖRÜLMEMİŞTİR”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) eski Başkanı Recep Zıpkınkurt’un CHP’den aday adayı başvurusu yapması sonrası, başvurunun reddedilmesini değerlendiren Başkan Kahraman, “Recep Zıpkınkurt’un Belediye başkanı aday adaylığı incelemesini yaptık. Biz il yönetimi olarak, il başkanlığı olarak. Bunu da dün bir toplantıda gerçekleştirdik. Aslında Edirne kamuoyunun tümü biliyor. Recep Zıpkınkurt’un Cumhuriyet Halk Partisi’yle hiçbir şekilde bir ilişkisinin olmadığı uzun yıllardır zaten biliniyor. Geçen dönemde bir başka partiyle adı anılmıştı. Bu dönemde aslında bir başka partiyle görüşüyordu. Bana Recep Zıpkınkurt aday olmuş dediklerinde bir başka partiden aday olmuş diye düşünmüştüm. Yani onun için söylüyorlar zannettim. Bizden adaylık başvurusunu yaptığında şaka yapıyorlar zannettim. Yani çok net söylemek gerekirse. Yani beklediğimiz bir durum değildi. Recep abi uzun yıllardır aslında başka partilerde görüşülür, konuşulur. Tüm Edirne kamuoyu da bilir Cumhuriyet Halk Partisiyle yakından uzaktan bir ilgisinin olmadığını. Tabii o başvurusunu yapmış. Değerlendirmede aslında baktığımızda değerlendirme doğru aslında, sadece o yaşanılan olayla alakalı değil. Sonrasında itiraz etme hakkı da vardı bize. Yani bize de başvurusunu yapmış Recep Zıpkınkurt. Onunla ilgili bilgi vereceğiz. Sadece o yaşanılan olay da değil aslında. Yani birçok olay da var. Ben il başkanı olmadan önce de 7 yıldır il yönetim kurulu üyesiydim. Ne zaman oradan randevu alsak o bir olaydı belki. Yani o il başkanıyla ilgili yaşanılan olay. Genel başkanın heyeti geldiği dönemde. Ama onun haricinde de sizler de çok iyi biliyorsunuzdur. Yani Edirne kamuoyu da çok iyi bilir. Hiçbir daha bugüne kadar gittiğimiz yani ticaret odasına onun döneminde gittiğimiz zaman her zaman vekil bırakmıştır. Yani partimizle uzaktan yakından ilgisi de yoktur. Yani bunu bu başvuruya açıkçası biraz yani burada bir kısır döngü yaşansın diye yapılmış olarak değerlendiriyoruz. Onun için bu kısır döngünün partimiz üzerinden böyle bir tartışmasın yaratılmasına izin vermeyeceğiz açıkçası. Onun için kendisine teşekkür ediyoruz. Yani o itirazında işte böyle ‘benim il başkanıyla yaşadığım şahsi sorunları ele almayın’ gibi söylemiş ama. Yani benim mesela hiçbir şahsi sorunum da yoktur Recep abiyle. O süreçte hiç aramadılar açıkçası yani bizleri böyle bir başvuru yapacağını söylemedi de açıkçası. Bir şahsi sorunumuz yok ancak şöyle bir şey var. Tabi il başkanı, bizim genel başkanımızın temsilcisidir burada. Yani partimize yapılan ve o dönemki heyetimize yapılan bir olaydır bu aslında. Parti heyetine de uymamaktadır. Onun için yani yapmış olduğu başvuru için teşekkür ediyoruz kendisine ama partimiz açısından uygun görülmemiştir açıkçası” diye konuşmalarını sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.