DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20663730,75%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiçekçiler, 14 Şubat’tan umutlu

Çiçekçiler, 14 Şubat’tan umutlu

Çiftlerin aşklarını kutladığı, romantik jestlerle dolu özel bir gün olarak kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü’ne büyük bir özveriyle hazırlanan Edirneli çiçekçiler, bu özel günde hem çiftlerin hem de çiçekçi esnafının yüzünün güleceğinden umutlu.

ABONE OL
13 Şubat 2024 17:15
Çiçekçiler, 14 Şubat’tan umutlu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 14 Şubat Sevgililer Günü’nde çiçekçilerin vitrinleri, romantizm ve aşkın sembolü gül ve orkidelerle renklendi. Geçen seneye göre maliyet artışları nedeniyle gülün tanesi 75 ila 100 liraya orkide ise 700 ila 900 lira arasında satılırken, kentteki çiçekçiler Sevgililer Günü için her kesimin bütçesine uygun çiçek seçenekleri sunuyor.

Pandemi ve 6 Şubat deprem süreci sonrası güzel bir 14 Şubat geçirilmesi temenni eden çiçekçi esnafı Aykut Yaman, “Şubat’ın 14’ünde güzel bir atmosferde inşallah insanlarımızı mutlu etmek istiyoruz. Çiçekçiler olarak biz de elimizden geleni yapmak istiyoruz. İnsanlar mutluluğu hak ediyor. Müşterilerimizin bütçesine göre çiçek sunup boş çevirmiyoruz” diye belirtti.

Pandemiden önce 25-30 liraya satılan güllerin 2024 ile birlikte yüzde 151 zamla 100 liraya ulaştığını kaydeden Yaman, orkidelerin de 700-900 lira arası olduğunu bununda enflasyon sebebiyle girdi maliyetlerin artışıyla gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

“İNSANLAR MUTLULUĞU HAK EDİYOR”

Çiçekçi esnafı Aykut Yaman, “Sevgililer Günü’ne hazırlıklarımıza heyecanlı bir şekilde devam ediyoruz. Tabii ki geçen sene Şubat’ın 6’sında üzücü bir deprem olayından dolayı geçen sene sönük geçmişti. Hepimiz ülke olarak üzüntülüydük. Bunun üzüntüsünü çok ağır bir şekilde yaşadık. Eğlencelerimiz olmadı, insanlar mutlu değildi kafa olarak. Tabii ki ondan önce de iki yıl pandemi vardı, onları da yaşadık. Eğlence sektörü, çiçek sektörü, bu konuda tüm sektörler durağandaydı. Allah’a şükürler olsun ki 2024 senesinde, Şubat’ın 14’ünde güzel bir atmosferde inşallah insanlarımızı mutlu etmek istiyoruz. Çiçekçiler olarak biz de elimizden geleni yapmak istiyoruz. İnsanlar mutluluğu hak ediyor. Bu konuda artık acılarımızı bir kenara koyarak sevdiklerimizi, sevgililerimizi mutlu edeceğiz” dedi.

“GÜLLER 5 YILDA YÜZDE 151 ZAMLA 100 LİRAYA, ORKİDELER 900 LİRAYA ULAŞTI”

14 Şubat Sevgililer gününde ilk akla gelen çiçek gülün 100 liraya, saksı olarak rağbet gören orkidenin 900 liraya satıldığını kaydeden Yaman, “Her müşteriye bütçesine göre çiçek sunarak boş çevirmek istemediklerini şu sözlerle aktardı “Tabii ki fiyatlarımız biraz bu konuda fazla yüksek. Nedeni de biliyorsunuz enflasyondan kaynaklanan girdi maliyetleri bizleri de etkiliyor. Biz de tabii ki küçük esnaf olarak 30 senedir bu işin içinde olarak elimizden geleni yaparak müşterilerimizi boş çevirmek istemiyoruz.  Orkide çiçeğimiz ve gül tercih ediliyor. Güllerimiz 100 TL ile 75 TL arası. Orkidelerimiz de 700 TL ile 900 TL arası satılacak. Tabii ki orkidelerimiz büyük ve dikkati çekmek amacıyla söylüyorum çift daldır. Bunlar da tabii ki arada 500-600 liralık orkideler de vardır ama biz bunları tercih etmedik. Kalite farkı da olması gerekiyor.  Bu arada da buketlerimiz de 250-300 liradan başlıyor. İnsanlarımıza güzel bir hizmet edebilmek için elimizden geldiğince hazırlığımızı yaptık. Beş yılda gül şöyle bir artış oldu. Pandemi de çıkarırsak yüzde 151 artış oldu. Neden pandemi diyoruz? Pandemide her şey alt üst oldu ama öncesinde bir düzgünlük vardı. Bir düzgünlük vardı. 2019’da 2018’de 25-30 liraya sattığımız gül, şu an 100 lirayla 75 liraya satıyoruz” diye kaydetti.

“BU 14 ŞUBAT’TA UMUDUMUZ YÜKSEK”

Hediye olarak çiçeğin en güzel hediyelerden olduğunu ve bu 14 Şubat’ta çiçekçiler olarak umutlu olduklarını dile getiren Aykut Yaman “Tabii ki umudumuz var. Çünkü insanlar artık bir nebze de olsa mutlu olmak istiyorlar. Çiçek bu sektörde en mutlu edebilecek maddi olarak da en güzeli, en mantıklısı. Çünkü bugün 200-250 liraya her şey alınamıyor artık. Bunun için de güzel bir umudumuz çok yüksek. Bir de tabii ki eski bir esnaf olmanın da verdiği avantajlardan faydalanacağız” diye konuştu.

 “MÜŞTERİLER FİYAT ARTIŞLARINA TEPKİLİ”

Çiçek fiyatlarının yükselmesiyle hediye olarak çiçek almaya gelen müşterilerin ekonomiye ve fiyat artışlarına tepkili olduğunun altını çizen Yaman, “İnsanların tepki şu oluyor. Zaten genel olarak herkes cebindeki maddi olanlarına göre çiçek fiyatı söylüyor. Benim ağabey diyor 250 liram var, 500 liram var, 400 liram var. Ona göre biz de kendilerine yardımcı olup boş çevirmemeye çalışıyoruz. İnsanları mutlu ediyoruz. Tabii ki maddi olanaklar olarak değil. Herkes tabii ki durumu vahim. 14 Şubat sevgiler gününde tüm Edirne’mize, tüm mahallemize, tüm Edirne’mize, tüm ülkemize mutluluk getirsin, sevgi getirsin. İnsanlarımız inşallah artık mutlu bir hayat sürsün. Kazasız, belasız, depremsiz güzel günler yaşarız hep beraber” şeklinde ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.