DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20655541,09%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçilere ÇKS uyarısı!

Çiftçilere ÇKS uyarısı!

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:21
Çiftçilere ÇKS uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru süresinin resmi gazetede yayımlanarak 1 Eylül’e uzatıldığını duyurdu. Arabacı, çiftçilerin mağdur olmamaları için belirtilen tarihe kadar işlemlerini tamamlamaları gerektiğini bildirdi.

Edirne’de ÇKS sistemine çiftçilerin yüzde 95’inin kayıt yaptırdığını belirten ama yinede herkesin yaptırmasını isteyen Başkan Hüseyin Arabacı “Geçtiğimiz yıllarda süresi dolduğu için yaptıramayanlar ve unutanlar olduğu için destek alamayan çiftçilerimiz oldu. O yüzden 1 Eylül’e kadar çiftçilerimizin kayıt yaptırmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” şeklinde çağrıda bulundu.

“ÇKS KAYIT 1 EYLÜLE UZATILDI”

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, “Bu sene pandemi den dolayı bazı işleri işleri yapmamızda sıkıntılı süreçler oldu. Her ne kadar pandemi olsa da Tarım Bakanlığımız, Ziraat odalarımız, çiftçilerimiz sağolsunlar öz veri ile çalıştılar, mücadele ettiler. Pandemi salgınından dolayı da herhangi bir aksama olmadı. Bu süreçte tabi kalabalık ortamlara girmemek adına ÇKS’ni yaptıramayanlar oldu. Onun içinde süre 1 Eylül tarihine kadar uzatıldı. Bu gayet güzel süreçte olması gereken yapıldı. Herhangi bir sıkıntı yok”dedi.

“AMAÇ ÜRÜNLERİ KAYIT ALTINA ALMAK”

Arabacı, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ni bunu her yıl düzenliyoruz. Çünkü her yıl ne kadar buğday, ayçiçeği, mısır, kanola, çeltik ekiyoruz. Her yıl ektiğimiz arazilere hep aynı ürün ekilmiyor. O yüzden de bunları hangi arazi, hangi parsele ne ektiğimizi tek tek belirtiyoruz. Bunları belirttiğimizde devlet bize destek veriyor. Ama hangi tarlaya kaç dönüm buğday ekmişiz. Bunları belirtmek adına ÇKS düzenleniyor. Bunlarda da ektiğimiz alana göre ürünümüzü teslim ettiğimizde faturalarımızı il müdürlüğümüze teslim ediyoruz. Bunların karşılığında desteğimizi alıyoruz. Bu ÇKS’nin amacı hangi üründen ne kadar ektiğini belirlemek. O yüzden ÇKS her yıl yapılıyor” dedi.

“ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 95’İ KAYIT YAPTIRDI”

Edirne’de çiftçilerin genel olarak kayıt yaptırdıklarını söyleyen Arabacı “Genel olarak yüzde 95 bandında çiftçilerimiz kaydını yaptırmıştır. Çok nadir yaptırmayan onlarda süre uzatıldığı için kayıt yaptırmayanlar var. Genel olarak bütün çiftçilerimiz kayıtlarını yaptırıyor. Çiftçilerimizin birçoğu bankalara borçlu bankalar 2020 yılının ÇKS’sini zaten 2019 yılının sonlarında ÇKS’sini istiyor. O yüzden birçok çiftçi yılbaşına kadar ÇKS’sini yaptırıyor”dedi.

“ÇKS’YE KAYIT YAPTIRAMAYIP, DESTEK ALAMAYANLAR OLDU”

Çiftçi Kayıt Sistemine mutlaka tüm çiftçilerin destek alabilmeleri için kayıt yaptırmaları gerektiğini söyleyen Başkan Arabacı “ÇKS’sini yaptırmamış olan çiftçilerimizin bir an önce ÇKS’lerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.  Geçtiğimiz yıllarda süresi dolduğu için yaptıramayanlar ve unutanlar olduğu için destek alamayan çiftçilerimiz oldu. Sonrasında bize geldiler ama iş işten geçmiş oldu. O yüzden yine söylemek istiyorum 1 Eylül tarihine kadar çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sitemine kayıtlarını yapmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.