DOLAR 32,4366 -0.16%
EURO 34,7331 -0.71%
ALTIN 2.437,650,07
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2078357-0,89%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiğ sütte fiyat arttı

Çiğ sütte fiyat arttı

ABONE OL
7 Mayıs 2022 11:22
Çiğ sütte fiyat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs tarihinden geçerli olmak üzere litre fiyatı 5,70 TL olan soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını 7,50 TL’ye yükseltti. Artışla birlikte marketlerdeki süt ve süt ürünlerinde de fiyat artışı bekliyor. Öte yandan TÜİK’te 2021 yılı Çit Süt Üretim İstatistiklerini açıklandı. TÜİK’in verilerine göre; çiğ süt üretimi 2021 yılında yüzde 1,3 azaldı.

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Edirne Başkanı Ahmet Erken, Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı zammın kendilerine bayram hediyesi gibi geldiğini, fiyatın üreticileri memnun ettiğini belirtti.1 liralık desteğin 20 kuruşa çekilmesine üzüldüklerini söyleyen Erken, Pazartesi günü de yem fiyatlarının tavan yapacağını kaydetti.

Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını yeniden belirledi.

Konseyin internet sitesinde yapılan açıklamada, 18 Mart-1 Nisan itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre başına 5,70 TL olarak belirlendiği hatırlattıldı.

Konsey açıklamasında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını yeniden belirlendiğini belirterek, çiğ süt destek primi hariç litre satış fiyatının 7,50 TL’ye yükseltildiğini bildirdi.

FİYAT TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK

Açıklamasında, çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda önümüzdeki süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacağına dikkat çeken Ulusal Süt Konseyi, “Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 10 Kuruş fark uygulanacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olacak Çiğ Süt Priminin litre başına 0,20 TL olacağı bilgisi edinilmiştir”

ARTIŞ MEMNUN ETTİ

Çiğ süt fiyat artışını gazetemize değerlendiren Köy Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı zammın kendilerine bayram hediyesi gibi geldiğini, fiyatın üreticileri memnun ettiğini belirtti. Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği 7 lira 50 kuruşluk fiyatın memnuniyet yarattığını ancak üreticilerin 1 liralık desteğin 20 kuruşa çekilmesine üzüldüğünü söyleyen Erken, Pazartesi günü de yem fiyatlarının tavan yapacağını kaydetti.

“SÜT FİYATI BİRLİKLERİN, ÜRETCİNİN TALEPLERİYLE 7 LİRA 50 KURUŞ OLDU”

Erken, 5 Mayıs günü toplanan Ulusal Süt Konseyi’nin, üreticilerin, birliklerin baskıları ve talepleriyle soğutulmuş çiğ süt fiyatını litrede 7 lira 50 kuruşa yükselttiğini belirterek, “Özellikle bu konuyla ilgili girişimlerde bulunan merkez birlikleri, bizleri referans olarak kabul eden Süt Konseyi’ne teşekkür ediyorum. Ama burada 1 Mart’tan geçerli olmak üzere 1 lira desteğin tekrar 20 kuruşa çekilmesi 5 lira 70 kuruş olan sütün 7 lira 50 kuruşa çıkıp 80 kuruş lira desteği de geri çektiğinde farklı ne oluyor?  Bir taraftan veriyorsun, bir taraftan alıyorsun oluyor. Doğrudur. Desteklemeler tamamen bakanlığın oluruyla verilen desteklerdir. Piyasa şartlarına göre uygulamalar yapılmaktadır. Ama geldiğimiz noktada bizim 1 Nisan’daki taleplerimize ancak bugün gelinmiştir” dedi.

“1 LİRALIK DESTEK EN AZINDAN TEMMUZ AYI SONUNA KADAR DEVAM ETSEYDİ”

Süte verilen fiyatın bayram hediyesi gibi algıladığını ancak 20 kuruşa çekilen desteğin 1 lira olarak en azından Temmuz sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiğine değinen Erken, “Bize üreticilerden gelen telefonlarda desteğin niye 20 kuruşa düştüğünü soruyorlar. Keşke 20 kuruşa çekilen desteğin de 1 lira olarak en azından Temmuz ayı sonuna kadar devam etseydi üreticinin memnuniyeti belki de daha farklı olurdu. Ama biz yine de bu fiyatı uygulayan Ulusal Süt Konseyi’ne ve Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.  Tabii ki süt fiyatları artınca raflara nasıl yansır? Onları, onlar bizim işimiz değil. Onları da daha farklı kurumlara sorabilirsiniz. Biz sadece üretmekle meşgulüz. Biz üretmek zorundayız. Tüketicilere tüketmeleri içi üretim yapmak zorundayız. Bu vesileyle de bu fiyatın bu şekilde açıklanması belki de süt üreticisinin Nisan, Mayıs aylarındaki üretimlerinde sevindirici bir haber. Ama Haziran’la Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım Aralık’a kadar da bundan sonra tekrar bir yem taba yem maliyetleri artacaktır. Zaten arttı. Bunu zaten Haziran ayında da mutlaka tekrar revize edilmesi söz konusu olacaktır. Ben memnuniyetimizi bayram hediyesi gibi algılıyorum bunu. Ama biz bunu 1 Nisan’dan önce de söylemiştik bu fiyatların olması. 2 ay geç olsa da bu tabi Mayıs ayının birinden itibaren başlamıyor. 15’inden itibaren başlıyor. Onu da bize de ayriyeten müstahsil ve faturalandırmada ayrı bir külfet. Keşke 1 Mayıs’tan itibaren alınsaydı. Ama geriye dönük fiyatlar verilmediği için 15 Mayıs’tan itibaren olması üreticiyi bir nebze de olsa rahatlatacaktır” dedi

“80 KURUŞ DESTEK ÇEKİLMESEYDİ MEMNUNİYET OLACAKTI”

Talebimiz 7 lira 80 kuruştu diyen Erken, “Bizim 1 Nisan’dan önce yapmış olduğumuz istişarelerde maliyet belirlemelerimizde 7 lira 80 kuruş fiyat oluşması tarafından,  Avrupa Birliği’ne de baktığınızda Türkiye’deki enflasyonların da hızlı bir şekilde olduğunu, bizim maliyetlerimiz o zamanki taleplerimiz 7 lira 80 kuruştu. Ama şu anda destekle beraber 20 kuruş. 7 lira 70 kuruşa tekabül ediyor. 80 kuruş devlet desteğini de çekmeseydiler üretici daha memnun olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“YEM FİYATLARI TAVAN YAPACAK”

Erken, “Pazartesi gününden itibaren yem fiyatları yine bir tavan yapacak. Yükselmeler, fiyatlarda yükseliş olacaktır. Tabi ki biz daha çok Nisan, Mayıs aylarında hayvanların otlamasından doğacak, yemin daha az verilmesinden dolayı süt üreticisinin bir miktar da rahatlayacağını, özellikle mera hayvancılığı yapan, yapılan bölgelerde rahatlayacağını düşünelim ama tabii ki zammın olması diğer zamların duracağı anlamında değil. Öbürleri de raflara da yansıyacaktır. Yeme de yansıyacaktır. Tabi ki biz üretmeye devam edeceğiz” dedi.

ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2021 YILINDA YÜZDE 1,3 AZALDI

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) 2021 yılına ait Çit Süt Üretim İstatistiklerini yayınladı. TÜİK’in verilerine göre; 2020 yılında 23 milyon 503 bin 790 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2021 yılında yüzde 1,3 azalarak 23 milyon 200 bin 306 ton oldu. Bir önceki yıla göre keçi sütü üretimi yüzde 5,6, koyun sütü üretimi yüzde 3,9 artarken; inek sütü üretimi yüzde 1,7, manda sütü üretimi ise yüzde 0,2 azaldı. 2021 yılında çiğ süt üretiminin yüzde 92,1’ini inek sütü, yüzde 4,9’unu koyun sütü, yüzde 2,7’sini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.