DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BIST 10.647,91-0,31%
BITCOIN 1988045-2.54063%
Edirne
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Cingöz gıda israfı konusunda uyardı

Cingöz gıda israfı konusunda uyardı

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, gıda israfında en başta yer alan ekmek israfı ile ilgili uyarıda bulundu.

ABONE OL
28 Haziran 2024 10:42
Cingöz gıda israfı konusunda uyardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda tüm kesimleri dikkatini çeken çöplere atılan ekmekler tepki toplamaya devam ediyor. Ekmeğin ihtiyaç kadar alınması gerektiği çağrısında bulunan EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Ekmeği çöpe atmak günahların bence en büyüğü. Onun için vatandaşımız tüketeceği kadar alır. Yani kıtlık yok ülkede. Yarın fırında aynı ekmek yine üretilecek” şeklinde dile getirdi. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2024 yılı için yayınladığı verilere göre ise Türkiye’de her yıl yaklaşık 8.7 milyon ton gıda israfı yapıldığı, her yıl 14 milyon ekmeğin de çöpe gittiği kaydedildi.

“EKMEĞİ ÇÖPE ATMAK GÜNAH, İSRAF HARAMDIR”

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz “Son zamanlarda çevremizde de görüyoruz ekmeklerin çöplere bırakıldığı, ya da yol kenarına atıldığı. Bu gösteriyor ki ihtiyacından fazla alınıyor. Biliyorsunuz pide sadece mübarek Ramazan ayında olan bir şey ama ekmek 12 ayın her günü tüketilen bir ürün. Ben hep söylüyorum, çöpe bak, zeytin var, et var, peynir var. Ama çöpte, gıda ürünlerinden en fazla olan ekmek. Neden? Bence fiyatı ucuz diye. Onun için insanlar tüketeceği kadar alışveriş yapması lazım. Örneğin diyelim ki ben aldığım iki ekmek, birini tüketip geri kalanı çöpe göndereceğime sonraki gün ona göre planlamamı yaparım. Demek ki bana bir ekmek yetip artıyor, bir ekmek alırım. Yani israf haramdır şeklinde deyim var Türkçe’de. Kaldı ki başka ürünleri atmayı kenara koy, ekmeği çöpe atmak günahların bence en büyüğü. Onun için vatandaşımız tüketeceği kadar alır”dedi

“ÜLKEDE KITLIK YOK YARIN FIRINDA AYNI EKMEK YİNE ÜRETİLECEK”

Vatandaşların yiyeceğine fazla ekmek alıp, bunu çöpe atamalarına anlam veremediğini, fazladan almak yerine yine yarın ekmeğe herkesin ulaşabileceğinin altını çizen Başkan Kemal Cingöz “Gıda israfı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. En başında da ekmek geliyor. Kıtlık yok ülkede. Paran varsa her şey bol. Yarın fırında aynı ekmek yine üretilecek. İsraftan kaçınmak gerek. Ekmek ucuz diye bol bol alıp yemezsek çöpe atarız, çöpün kenarına asarız diye bir tavır bana göre yanlış. Bu aynı zamanda vatandaşın bütçesine de zarar. Ekmek bölüşülür, paylaşılır ama çöpe atmak doğru değil. O sebeple günlük ne kadar tüketiliyorsa bizimde o kadar almamız doğru olan. Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla suyu bile israf etmemek gerek”diye vurguladı.

“İSRAFLA MÜCADELEDE ÇOCUKLARI BİLİNÇLENDİRMEK GELECEĞİMİZ İÇİN HERKESİN GÖREVİ”

İleride yaşanabilecek gıda krizi söylemlerini dikkate alınmasını ve çocukların küçük yaşta israfa karşı bilinçlendirilmesinin önemine değinen Başkan Kemal Cingöz “Hanemizde ki kişi ve tüketim ortalamasına göre alışveriş yapmak ve bu bilinci kazanmak çok önemli. Gelecek yıllarda gıdamızı korumak için gelecek nesilleri de bilinçli yetiştirmek gerek. Çocuklara, gençlere erken yaştan itibaren kazandırarak israfla mücadele ve tasarruf konusunda sorumluluk almaya teşvik etmek herkesin önemli görevidir”diye noktaladı.

“TÜRKİYE’DE YILLIK 14 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR”

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın yayınladığı verilere göre ise Türkiye’de her yıl yaklaşık 8.7 milyon ton gıda israfı yapıldığı belirtildi. Yine Türkiye’ de her yıl 14 milyon ekmeğin çöpe gittiği gerçeği ise israfı boyutunu gözler önüne serdi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın yayınladığı, Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2024 Gıda İsrafi Endeksi Raporuna göre, dünya genelinde her yıl 1,5 milyar ton gıda israf edilmektedir. Rapora göre, Türkiye’de her yıl 8.7 milyon tondan fazla gıda israf edilirken, Türkiye’de her yıl kişi başına 102 kilogram yiyecek de çöpe atılmaktadır. Gerçekleştirilen gıda israfının yüzde 60’ı yani 631 milyon ton gıda evlerde israf edilmektedir. Tüketicilerin kullanımına sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 28’i hizmet sektöründe, yüzde 12’siyse perakende sektöründe israf edilmekte olduğu belirtildi.

Erkan EKŞİ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r