DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056300-1,02%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz, “Halk zamlara hazırlıklı olsun”

Cingöz, “Halk zamlara hazırlıklı olsun”

Edirne'de ki esnafların zam taleplerini beklettiklerini belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısını beklediklerini söyledi.

ABONE OL
19 Aralık 2023 17:49
Cingöz, “Halk zamlara hazırlıklı olsun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de ki esnafların zam taleplerini beklettiklerini belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısını beklediklerini söyledi. Yaklaşık 2 aydır zam taleplerini beklettiğini dile getiren Kemal Cingöz, iğneden ipliğe her şeye zam geleceğini ifade etti.

Asgari ücret zammı ile tüm piyasada yaşanacak zamma hazırlıklı olunmasını isteyen Başkan Cingöz ” Zamlar olacak veyahut da küçülmeye gidilecek. Küçülme demek yeni işsiz yaratmak demektir. Zam yapılacak. Mecbur yapılacak. Çünkü sonuç itibariyle hiçbir işletme zararına çalışmaz. Halk zamlara hazırlıklı olsun. Ve bunun faturası halka çıkacak” diye dile getirdi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI SONRASI ESNAF MECBUR ZAM YAPACAK, ZARARINA KİMSE ÇALIŞMAZ”

EDESOB Başkanı Cingöz “Biz de zam talepleri, iğneden ipliğe, her şeye zam talebi var. Bu aşağı yukarı bir buçuk ayı geçiktir biz bekletiyoruz. Yani asgari ücretle beraber iki aydan fazla zamları ertelemiş olacağız. Asgari ücret ne boyutta olur, tabi konuşulan rakamlara bakarsan oradan çıkarılacak olan tahmin 17 ile 16 bin lira arası olur diye düşünüyorum. Tabi bunu sonuçta belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bizimkisi tahmin. Tabi bu arada asgari ücretle beraber işçi çıkartması olur mu? Mutlak suretle olur. Çünkü neden, bugün asgari ücret 11 bin 402 TL. Diyelim ki 16 bin lira oldu. Bırak 17’yi belki 17 olacak, bir işçi de 5 bin liraya yakın, 4 bin küsur lira fark görecek. Şimdi vatandaşın çalıştırdığı küçük ölçekli esnaf olarak düşünseydik, 5 işçisi varsa, bir günde giderleri sadece asgari ücrete yapılacak çıplak maaştan 20 bin TL artacak. Bunun yanında sigortası da artacak, muhtasarı da artacak. Peki bu zamları kim karşılayacak? Vatandaş karşılayacak. Zam yapılacak. Mecbur yapılacak. Çünkü sonuç itibariyle hiçbir işletme zararına çalışmaz. Veya seni beni memnun etmek için de iş yapmaz. Sonuç itibariyle işletmeler kar amaçlı kurulmuş. Şimdi diyelim ki adam ayda 50 bin lira para kazanıyorsa, 25 kişi üzerinden yaptığımız zaman 25 bin lirasını işçilere verecekse, 25 bin lira da kendi geçimine yetecek mi yetmeyecek mi o da belli değil. Onun için zamlar olacak veyahut da küçülmeye gidilecek. Küçülme demek yeni işsiz yaratmak demektir” diye konuştu.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz

“HALK ZAMLARA HAZIRLIKLI OLSUN, BUNUN FATURASI HALKA ÇIKACAK”

Asgari ücret sonrası piyasada yaşanacak zam uygulamalarının da vatandaşa yansıyacağını dile getiren Cingöz, “Zam demek, diyelim ki esnaf zamı yaptı, her yeni zam yeni bir müşteri kaybıdır. Sonuç itibariyle toplumun alım gücü aynı oranda artmış olsa o zaman bir sıkıntı olmaz işletmelerde. Herkesin geliri asgari ücretin arttığı gün aynı oranda artacak mı ki alım gücü bugünkü konumda olsun? Kaldı ki şu an insanların alım gücünde ciddi bir sıkıntı var. Yani şimdi asgari ücret 2 bin 300 TL’yken  bir vatandaş 50 ekmek alıyorsa bugün 11 bin 400 TL ile o ekmeği alamıyor. Örnek olarak söylüyorum ekmekten örnek verdim fırıncılarda alınganlık göstermesin. Örnek olarak diyelim ki bir takım elbiseyi o zaman o parayla alabiliyorsa bugün bu takım elbiseyi o parayla alamıyor. Alım gücü her geçen gün düşmekte bunu bütün toplumda görüyoruz. Halk zamlara hazırlıklı olsun. Ve bunun faturası halka çıkacak yani” dedi.

“ESNAFLARIN ZAM TALEPLERİNİ 2 AYDIR BEKLETİYORUZ”

Asgari ücretin yılbaşına kalmadan açıklanacağını ve esnafların yoğun şekilde olan zam talebini iki aydır beklettiğini kaydeden Cingöz, “iki aydır esnafların zamların bekletiyoruz. Ki istenilen zamlar da ciddi zamlar. Biz de işte zamların yüksek olduğunu düşündüğümüz için asgari ücreti görelim bakalım, asgari ücret belirlensin. Eğer onların talep etmiş olduğu zamla asgari ücret örtüşüyorsa vereceğiz. Ama örtüşmüyorsa da diyeceğiz ki kardeşim siz bunu istiyorsunuz ama bugünkü piyasa koşullarında da fiyatlar bu olmalı. Görelim bakalım. Asgari ücrette belirlenir yani yılbaşına kalmaz asgari ücret. İşte Aralık ayının 25’i, 28’i gibi belirlenir” diye ifadelerini noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.