DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2054533-1,79%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çırak sayısında ciddi yükseliş yaşandı

Çırak sayısında ciddi yükseliş yaşandı

ABONE OL
6 Ocak 2023 11:31
Çırak sayısında ciddi yükseliş yaşandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devletin teşvik için verdiği 2 bin 750 lira ücretin çıraklık konusunda teşvik edici olduğunu söyleyen Edirne Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Selçuk Gül, bu desteğin devam ettiği sürece çırak sorunun ortadan kalkacağını belirtti.

Daha önceki dönemlerde Mesleki Eğitim Merkezleri’nde çırak bulmakta zorlanılırken, verilen destekle beraber artık sektörler için çırak sorunu ortadan kalkmış bulunuyor. Açıklanan verilere göre ise devletin desteklemesi sonrası Türkiye genelinde çırak sayısının 750 bine doğru tırmandığı ifade edildi.

“DESTEK DEVAM EDERSE ÇIRAK SIKINTISI KALMAYACAK”

Edirne Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Selçuk Gül, “Çıraklık sektöründe artış başladı. Devletin çıraklık için verdiği aylık 2 bin 750 lira gibi bir rakam teşvik edici oldu. Bu yüzden bu yıl çırak sayısında artış başladı. Devletin bu desteği devam ederse zaman içinde çırak sorunu ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz. Daha iyi bir düzeye gelecektir. Geçmiş yıllarda eğitim sistemi 4+4+4 olarak değişince çırak bulmakta baya sıkıntı yaşamıştık. Şimdi çırak bulmakta fazla sıkıntı yaşamıyoruz. İlerleyen günlerde bu daha iyi düzeye çıkacak. Mesleki okullarda işleyiş de işveren ve görevli öğretmenler tarafından takip ediliyor. Öğretmenler aylık olarak gelip çıraklığa devam edip etmediğini kontrol ediyorlar. Rapor halinde her ay düzenli şekilde takip ediliyor. Çocukların ilgisi güzel. Bu devlet teşviki de çocukların verimini arttırdı” şeklinde ifade etti

“ÇIRAKLARA ÜCRET, MESLEK LİSESİ DİPLOMASI VE İŞ YERİ AÇMA BELGESİ VERİLİYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, istihdamın arttırılması, esnaf ve sanatkarların kalifiye iş gücünün karşılanması açısından yeni çıraklık sistemini uygulamaya geçirmişti. Yeni çıraklık sistemi liselerde olduğu gibi 4 yıl olarak uygulanıyor. Mesleki Eğitim Merkezleri’nde eğitim alan öğrenciler aynı zamanda meslek diplomasına sahip olurken, 9,10,11.sınıfa kadar aylık bin 650 lira, 12.sınıfa geçen öğrencilere 2 bin 750 lira ücret ödeniyor. 12.sınıf sonunda ustalık sınavına girerek başarılı olan öğrencilere ustalık unvanı verilirken, Meslek Lisesi Diploması ve işyeri açma belgesi de birlikte takdim ediliyor. Yeni çıraklık sisteminde devlet desteğinin etkili olmasıyla da ülke genelinde adeta çırak patlaması yaşandığı da öğrenildi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.