DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2044605-2,20%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Covid-19, Bulgar sporunu nasıl etkiledi?

Covid-19, Bulgar sporunu nasıl etkiledi?

ABONE OL
30 Aralık 2020 13:52
Covid-19, Bulgar sporunu nasıl etkiledi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haberde, 2020, şüphesiz dünya çapında spor için çok zor bir yıl oldu.

Bulgaristan, Covid krizi sırasında sektörü desteklemek için neler yaptı?

Bu soruyu eski Gençlik ve Spor Bakanı, Spor Eğitimi Teorisi ve Metodolojisi öğretim üyesi Prof. Daniela Daşeva’ya sorduk.

Prof. Daşeva, “Bulgaristan’da salgın sırasında spor sektörü tamamen unutuldu” diye kesin bir cevap verdi.

Ve bu zor aylarda sporun gelişmesini önemseyen ülkelerin sporu kurtarmak için büyük fonlar ayırdığına dikkat çekti. Örneğin Büyük Britanya, 11 spor dalına 300 milyon sterlin ayırdı.

Bulgaristan’dafederasyonlara pandeminedeniyleertelenenuluslararsı yarışmalara katılımiçin öngörülenkaynaklarınsporcularınhazırlılığına yönlendirmelerine izin verildi.Noel’den önce Spor Bakanı Krasen Kralev, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yıl içinde, spor kulülerinin geliştirilmesi kapsamında ek 2 milyon leva(1 milyon Avro) tahsis ettiğini açıkladı. Bakan Kralev: “Bu iyi bir önlem ve kulüpler tarafından iyi karşılandı. 2021 yılı için bu program kapsamındaki kaynakların % 100 artışı onaylandı. Bulgar spor kulüpleri faaliyetlerini destekleyebilecekleri ek 6,5 milyon leva( 3,3 milyon Avro)alacak. “ diye belirtti.

Prof. Daşeva’ya göre ülkemiz, salgın sırasında elit spor için olduğu gibi sağlık sporu için gerekeni yapmayan Avrupa ülkelerinden biridir.

Diğer ülkelerde, finansman bilgileri halka açıktır, burada bu da yok. Prof. Daşeva, yüzme kulüpleri gibi az sayıda kulüp 60/40 önlemden yararlanmayı başardı. Fitnes salonunun vergi oranı daha sonra düşürüldü, ancak ikinci kilitlenme sırasında onlar gene kapatıldı ve bu durum onların bu önlemden  yararlanmasını engelledi.

Bulgaristan’da sporunun yeni koşullarda geliştirilmesine yönelik hiçbir planın hala tartışılmaması da bir gerçek. Daşeva, önümüzdeki birkaç yılda açık havada sporlara daha fazla yatırım yapılması gerektiğinden emin. Bu da düşünlmeli.

Salgın sırasında öne çıkan bir başka eski sorun da ciddi antrenman merkezlerinin olmamasıdır. Ulusal Belmeken spor üssü mesela böyle krizde elit sporcu kabul etmek için uygun olmadığı meydana çıktı. Belki de ülkenin başka yerlerinde de çağdaş anrtrenman merkezlerin kurulması konusunda düşünümlelidir.

​Zorluklara rağmen, geçtiğimiz 2020’de Bulgaristan, atletizm, sambo gibi bazı sporlarda iyi sonuçlar elde etti, Maria Oryaşkova 6. dünya sambo şampiyonluğunu kazandı. Kiev’deki Avrupa Ritmik Jimnastik Şampiyonası’ndan bronz, gümüş ve altın amdalya elde ettik. Bununla birlikte, beklendiği gibi, spor yarışmalarının takvimindeki değişiklikler performansları da  olumsuz etkiledi.

“Bu koşullar altında elit sporcuların performanslarının nasıl yönetileceği zor bir sorun. Ve hala bu yönde çalışmalar fikirler yok”

2021 yılı da dünya ve Bulgar sporları için zor bir yıl olacak.

Daniela Daşeva şunlrı ekliyor; “Bulgar sporcular için oldukça zor bir yıl olacak. Birincisi, Olimpiyatlara katılmaya hak kazanmak için, müsabakalara katılmalı.Temmuz – Ağustos 2021 Olimpiyatları olacak mı, olmayacak mı onu da bilmiyoruz. Ve bir diğer husus ise Bulgaristan’daki elit sporcuların spor eğitimi konusunda ciddi bilimsel desteğimizin olmaması. Bilimsel destek olmadan ilerleme mümkün değil. Biz rakiplerimizin de nasıl nerde antrenman yaptıkları nasıl hazırlandıkları konusunda bilgimiz yok”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.