DOLAR 32,1996 -0.04%
EURO 34,8028 -0.24%
ALTIN 2.417,82-1,07
BIST 10.055,98-1,59%
BITCOIN 20192991,48%
Edirne
15°

AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Cumhuriyet Ormanı’na fidanlar dikildi

Cumhuriyet Ormanı’na fidanlar dikildi

ABONE OL
11 Kasım 2023 15:57
Cumhuriyet Ormanı’na fidanlar dikildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Cumhuriyetin 100.yılı kapsamında 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü vesilesiyle Edirne Musabeyli köyünde 2 hektarlık alanda bin 500 fidan dikimiyle 100’üncü Yıl Cumhuriyet Ormanı oluşturuldu. Etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Etkinliğe Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ETSO Başkanı Sezai Irmak,  Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne Orman İşletme Müdürü Murat Aksoy ve çok sayıda TEMA Vakfı Edirne üyeleri katıldı.

“GELECEK NESİLLERİMİZE ÖLMEZ BİR ESER BIRAKIYORUZ”

Ağaçlandırma faaliyetinin çok anlamlı ve önemli bir etkinlik olduğunu söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, “Yaklaşık 4 ya da 5 yıl oldu zannediyorum 11 Kasım’da tüm yurt genelinde ağaçlandırma faaliyetinin yapıldığı bir gün. Gerçekten birçok gün sene içerisinde kutluyoruz ama bence ülkemiz adına bugün yapacağımız faaliyet, bugün kutlayacağımız ağaçlandırma bayramı günü, en hayırlı günlerden bir tanesi. Gördüğünüz arazi belki de milyonlarca yıldır burada duruyor. Burada hem çocuklarımız, hem bizler bu boş araziye bizden sonraki nesillerin de görebileceği, yaşayabileceği burada hem Edirne’den hem Musabeyli köyümüzden gelip gençlerin, insanların hiç artında barınacağı ölmez bir eser bırakıyoruz. Ben öncelikle buraya kadar teşrifleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gerçekten de çok anlamlı, çok önemli bir faaliyeti bugün hep beraber gerçekleştireceğiz. Bizler Anadolu’nun çeşitli yerlerini geziyoruz. Gittiğimiz zaman binlerce yıllık çınar ağaçlarını görüyoruz. Yani bin yılı geçmiş tarihi eserler. Tarihi hüviyete bürünmüş, ağaçları görüyoruz ve koruma altında. Edirne’mizde de var. Ağaca baktığımız zaman sadece ağaca görmüyoruz. Bunu diken elleri düşünüyoruz ve bunun medeniyetimiz açısından, bizler açısından ne anlam ifade ettiğini de aynı zamanda görmüş oluyoruz. Çınarlara akınca ben hep Osmanlı yı düşünüyorum, buradaki imparatorluk bakiyesini hem burada hem Balkanlar’da hem Anadolu’muzun güneyinin sınırının ötesinde her yerde görme imkanımız oluyor. Dolayısıyla biz bir büyük bir medeniyetin mirasçılarıyız ve bu mirası gençlerimiz vesilesiyle geleceğe taşımamız lazım. Ben teşekkür ediyorum. Peygamberimiz, kıyametin kopacağını bilseniz bile diyor ağaç dikin diyor. Bizim ecdadımız, yaş kesenin başını keseriz diyor. Yani ağaçlara karşı müthiş bir koruma. Atatürk’ümüz dün işte 10 Kasım’ı andık. Yalova’da köşk yapılırken onun ağaç nedeniyle orada ağacı kesmek yerine yapacakları köşkü kaydırıyorlar. O ne kadar büyük bir ağaca verilen önemin ifadesi, bizim hem dinimiz, hem geleneklerimiz, hem büyüklerimiz bize bunu aslında büyük bir şekilde örnek olarak gösteriyor. Bizler de bunu alıp ileriye götüreceğiz. Ben bir teşekkür de orman teşkilatımıza yapmak istiyorum. Onlar da yazın yangınla uğraşıyorlar. Gerçekten her ferdi bu ülke için çok büyük fedakarlıkta bulunuyor. Şehit veriyorlar orman yangınlarında. Bir taraftan. Sonbahar ve ilkbaharda da hem yanan yerleri yeniden ekiyorlar ve bir taraftan da yeni orman arazilerini toprakla buluşturuyorlar yeni fidanları toprakla buluşturuyorlar. Böyle köklü bir kurumumuz olduğu için ülke adına da onlarla gurur duyuyoruz. Hepsine de teşekkür ediyoruz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

“HEM MUSABEYLİ KORUSU HEM MİLLET BAHÇESİ 2024 YILINDA AÇILACAK”

Edirne Kent Ormanı’nda çalışmaları mahkemelik olan ancak çalışmalara devam eden Millet Bahçesi projesiyle, Musabeyli korusundaki alanın tamamlanarak halkın kamp, piknik yürüyüş yapabilecekleri şekilde 2024 yılında açılacağını dile getiren Vali Yunus Sezer, “Bugün, ülkemiz açısından bütün 81 ilimizde, ilçelerimizde ağaçlandırma bayramı yapıyoruz. Cumhuriyetimizin 100.yılına da bu denk geldi. Gerçekten bizim açımızdan çok anlamlı bir gün. Bugün, Edirne’de işte hem sivil toplum kuruluşlarımızın, hem öğrencilerimizin katılımıyla bugün Musabeyli köyümüzde yine aynı şekilde bu töreni Türkiye’yle aynı anda icra ediyoruz. Dikilen ağaçların bizler görürüz, çocuklarımız görür, ama toprağa bırakacağımız en büyük emanetlerden. En büyük servetlerden bir tanesi bu. Bu açıdan emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün Musabeyli konusundayız. Malumunuz, burada bir mesire alanımız var. Ormanında gelişim planını çizdiği, netleştirdiği buranın da projelendirilerek Edirneli kardeşlerimizin, hemşehrilerimizin kullanımına inşallah sunacağız. İlkbaharla birlikte burası hem kamp alanlarıyla beraber hem de mesire alanlarıyla piknik alanlarıyla beraber belki Türkiye’deki en örnek mesire alanlarından bir tanesi olacak. Bir taraftan da biliyorsunuz millet bahçesi de devam ediyor. Orayla ilgili olarak da hem proje revizyonlarıyla beraber. Orası da önümüzdeki yılın ilk dönemlerinde büyük bir bölümün oranını tamamlanması planlanıyor. Böylece ilimizde vatandaşlarımızın gidip yürüyüş yapabilecekleri, bisiklete binebilecekleri, piknik yapabilecekleri, kamp yapabilecekleri çok önemli iki tane alanı 2024 yılına inşallah hazırlamış olacağız. Buradan da şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyoruz” diye dile getirdi.

“TÜM YURTTA CUMHURİYET ORMANLARI”

Edirne Orman İşletme Müdürü Murat Aksoy “Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına, tüm yurdumuzda 100. yılı Cumhuriyet Ormanları tesis edilmektedir. Bugün Musabeyli konumuzda da 2 hektarlık alanda yaklaşık 1500 adet fidan dikeceğiz” diye kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Yunus Sezer, kurum müdürleri, jandarma ekipleri, Tema Vakfı üyeleri ve vatandaşlar tüm alanda fidan dikimi gerçekleştirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.