DOLAR 32,3141 0.19%
EURO 35,0862 -0.15%
ALTIN 2.277,470,01
BIST 8.986,902,05%
BITCOIN 22782851,11%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Daha fazla sübvansiyon verilmesini istediler

Daha fazla sübvansiyon verilmesini istediler

ABONE OL
18 Şubat 2020 16:15
Daha fazla sübvansiyon verilmesini istediler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tahıl Üreticileri Birliği Burgaz Bölge Başkanı Nikolay Kirov, Tarım Gıda ve Orman Bakanlığından bir ekiple yapılan görüşme sırasında tahıl üreticilerinin zarara uğradığını söyledi, çünkü onun ifadesine göre, tahıl sektörü Kırsal Kalkınma Programı kapsamında çok az hibe almıştır.

Kirov, çok yıllık bitki üretimi, sebze üretimi, hayvancılık gibi hassas sektörlere daha fazla para verildiğini ekledi. Kirov, tahıl üretiminin sektör olarak daha rekabetçi hale gelmesi için yeni programlama döneminde belirli bir hibe oranının tahıl üretimi için ayrılmasını istediğini söyledi.

Yeni programlama döneminde öngörülen sübvansiyon tavanıyla ilgili olarak Kirov, bunun daha az gelir ve daha az yatırım anlamına geldiği için olumsuz bir etkisi olacağını söyledi. Sonuç olarak arazi kiralamalarında bir azalma olacaktır. Tahıl Üreticileri Birliği Burgaz Bölge Başkanı’nın ifadesine göre, şu anda yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar kira bedeli ödemek için harcanıyor. Miktar, dekar başına ortalama 30 ile 40 leva arasında değişiyor.
Sektör, Tarım Gıda ve Orman Bakanlığı Bağcılık ve Şarap Danışma Konseyi’nin kurulmasında ve bir sonraki programlama döneminde öncelikli sektör olarak belirlenmesinde israr ediyor. Güney Karadeniz Bağcılar ve Şarapçılar Burgaz Bölge Birliği Başkanı Rositsa Simeonova, Tarım Gıda ve Orman Bakanlığı temsilcileriyle yapılan görüşmede şunları kaydetti:

“Bizde üzüm maliyeti dekar başına şu anda 60 ile 70 stotinka arasında değişiyor. Sübvansiyon verilen bize komşu olan ülkelerin rekabetine dayanamıyoruz. Bizde satılan Romanya’da üretilen üzümlerin maliyeti kilo başına 35 stotinkadır. Nadas desteği miktarı kadar dekar başına 30 leva değil uygun miktarda sübvansiyonlar almak istiyoruz. 7 000 dönümlük arazide üzüm bağı yetiştiriyoruz, 500 000 leva miktarında katma değer vergisi ödüyoruz ve sigorta primleri için de o kadar para ödüyoruz, bu nedenle sektöre yönelik yeterli ölçüde bir devlet politikası istiyoruz”

Bakanlıktan yapılan açıklamada diğer üreticiler gibi bağcıların da doğrudan gelir desteği ödemeleri kapsamında destek aldığı hatırlatıldı. Bundan başka Ulusal Bağcılık ve Şarapcılık Destek Programı kapsamında her yıl sektöre 52 milyon leva sübvansiyon ayrıldığı belirtildi.

Şu anda ihtiyaç analizi yapılmakta ve analiz sonuçlarına göre, yeni programlama döneminde farklı sektörlere ne kadar kaynak tahsis edileceğine karar verilecek.

(http://kircaalihaber.com/)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.