DOLAR 32,5617 0.02%
EURO 34,9595 0.13%
ALTIN 2.428,03-0,07
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2171177-0,73%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Demir, “Yüz yüze sınavlar iptal edilmeli”

Demir, “Yüz yüze sınavlar iptal edilmeli”

ABONE OL
25 Aralık 2020 18:20
Demir, “Yüz yüze sınavlar iptal edilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı yüz yüze sınav yapma kararına tepki gösterdi. Demir, sınavların iptal edilmesinin sadece sağlık açısından değil öğrencilerin eğitim hakkı açısından da bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir, yaptığı açıklamada, “Salgının can almaya devam ettiği, toplumsal yaşamın dünya genelinde salgına göre yeniden yapılandırıldığı bir dönemde MEB’in 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren okullarda yüz yüze sınav yapma kararını anlamak ve kabul etmek mümkün değildir” dedi.

“BİR TARAFTA KISITLAMA DİĞER TARAFTA YÜZ YÜZE SINAV”

Bir taraftan kabine toplantısında salgına karşı önlem olarak 31 Aralık 2020 ile 4 Ocak 2021 tarihleri arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı kararı alınırken, diğer taraftan MEB’in, gerekçesi açık ve tatmin edici olmayan, sınavları yüz yüze yapma kararını aldığını belirten Demir, “Milli Eğitim Bakanı sokağa çıkma yasağı kararını alan kabinenin bir üyesi değil mi? Kabinenin aldığı karar gereği yılbaşında insanlar bir araya gelmeyecek ama hemen arkasından okullarda sınavlar için toplanacak. Bu durumun açıklanabilir bir tarafı yoktur” dedi.

“MEB’İN KİMSENİN SAĞLIĞINI RİSKE ATMA HAKKI YOKTUR”

Demir, salgının yayılmasını ve daha fazla zarar vermesini önlemek, can kaybı yaşanmasının önüne geçmek, sağlık sisteminin üzerinde bulunan yükü hafifletmek tüm kamu kurumlarının ve kamu yöneticilerinin öncelikli görevi ve sorumluluğu olduğuna işaret ederek, “MEB, aldığı karar ile, 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren yeniden milyonlarca öğrencinin ve yüzbinlerce öğretmenin hareketlenmesine neden olacaktır. Sınavlara katılmak durumunda bulunan öğretmenlerin ve öğrencilerin, özellikle büyük kentlerde, okullara toplu taşımayla ulaşacağı da dikkate alındığında oluşacak sağlık riski büyümektedir. MEB’in kimsenin sağlığını riske atma hakkı yoktur ve yapılması gereken açıktır; sınavlar iptal edilmelidir” dedi.

“SADECE SAĞLIK AÇISINDAN DEĞİL EĞİTİM HAKKI AÇISINDAN DA BİR ZORUNLULUK”

Sınavların iptal edilmesinin sadece sağlık açısından değil öğrencilerin eğitim hakkı açısından da bir zorunluluk olduğunu savunan Demir, “Salgından öncede eğitim alanında eşitsizlikler yaşanmaktaydı. Eşitsiz koşullar ve olanaklardan veya olanaksızlıklardan kaynaklı öğrencilerin eğitim yaşantısında ve buna bağlı olarak oluşan geleceklerinde de eşitsizlikler ve mağduriyetler hep vardı. Özellikle merkezileşmiş ve standartlaşmış sınavlar bu eşitsizliklerin meşrulaştırıldığı ve “yasal” hale getirildiği araçlar olarak her dönemde kullanıldı. Eğitim Sen, bu nedenle, öğrencileri yarıştıran, eleyen, sıralayan ve rekabet etmelerini isteyen eğitim sistemlerine karşı çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Eğitim Sen, sınav üzerine inşa edilen eğitim sistemlerinin sermayenin ve “egemenin” tercihi olduğunu ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini her dönemde ifade etti, bugün de etmeye devam ediyor” dedi.

“SALGININ VAR OLAN EŞİTSİZLİKLERİ DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

Salgının var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğini ve etkisini artırdığını belirten Demir, şöyle devam etti;

“Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini biz de, kamuoyu da, MEB’de biliyor. Resmi kayıtlara göre uzaktan eğitime erişiyor olarak kabul edilen öğrencilerin yüzde 64’ünün bu eğitime cep telefonu ile eriştiğini MEB açıkladı. Bu öğrencilerin aslında uzaktan eğitime gerçek anlamda erişemediği sadece izlediği anlamına geliyor. Ayrıca salgınla beraber etkisi giderek artan ekonomik kriz ve bunun ev içine yansıması da dikkate alındığında tüm koşulların öğrencilerin aleyhine olduğu bir dönemde olduğumuz görülmektedir.

Bu koşullarda yapılması gereken öğrencilere destek olmak, salgınla baş etmelerine katkı sunmak ve eğitim içerisinde kalmalarını sağlamak olmalıdır. Bunu yapmak yerine öğrencilerin sınava zorlanmasının sonuçlarının milyonlarca öğrenci açısından olumsuz olacağı açıktır. Burada bir kez daha hatırlatmak isteriz: eşitlik yoksa eğitim hak değil ayrıcalıktır. Sınavlar, bu koşullarda öğrencilerimizin eğitim hakkının önünde engel oluşturmaktadır. Bu nedenle MEB tüm sınavları iptal etmelidir. Eğitim Sen olarak, dün olduğu gibi bugünde, öğrencilerimizin eğitim hakkı, öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığı için mücadele etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.