DOLAR 32,3759 0.15%
EURO 34,9739 -0.31%
ALTIN 2.324,380,23
BIST 9.124,330,49%
BITCOIN 2261730-0,46%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Denetimler dane kaybını önlüyor

Denetimler dane kaybını önlüyor

ABONE OL
25 Haziran 2022 11:12
Denetimler dane kaybını önlüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kentte buğday hasadı devam ederken Edirne Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri hasat kontrol ekiplerince dane kayıplarının önlenmesi konusunda biçerdöver kontrollerini sürdürüyor. Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da merkeze bağlı Kemalköy, Budakdoğanca ve Karabulut köylerinde müdürlüğün teknik personellerince yapılan Biçerdöver kontrollerine katıldı.

Bayazıt Edirne’de en çok ekilişi yapılan ve stratejik bir ürün olan buğdayın hızlı bir şekilde hasadı devam ettiğini belirterek, 2022 yılında 1 milyon 300 bin dekar buğday ekildiğinin tahmin edildiğini söyledi.

GEÇEN YIL 641 BİN 384 TON BUĞDAY ÜRETİLDİ

2021 yılında 1 milyon 352 bin 661 dekar alanda 641 bin 384 ton buğday üreterek, Ülkemiz ekmeklik buğday üretiminde, Edirne’nin dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Bayazıt, “Emeğin ve alın terinin ürünle buluştuğu andır hasat ve harman zamanı, işte bu yüzden büyük çabalar harcanarak yetiştirilen buğdayın tekniğine uygun olarak hasat edilmesi gerekir. Dane kayıplarına dikkat edelim, sahada kontrol yapan İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personeline yardımcı olalım, bu vesileyle buğday hasadının çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

DENETİMLER DANE KAYBININ ÖNÜNE GEÇİYOR

Öte yandan Edirne İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik personeli gerçekleştirdikleri denetimlerde dane kaybının önlenmesi için biçerdöverdeki hataları anlatılıp önlem alınmasını sağlarken, dane kaybının en aza indirilmesini sağlıyor.

BİÇERDÖVERLE HASATTA DANE KAYBININ NEDENLERİ

Biçerdöverle hasatta dane kaybının nedenleri ise şu şekilde;

“Zamansız hasat (hasat olgunluğu devresi harici hasat), Biçerdöver kullanıcılarının “operatör yetiştirme kursu”na katılmadığından teknik bilgilerden mahrum oluşu, Kurs görmüş dahi olsa kar amacı ile biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması, Biçerdöveri hububat durumuna göre her tarla için yeniden ayar yapmaması, Tarlanın tesviyesiz olması, Çiftçinin biçerdöver hakkındaki teknik bilgileri ve dane kayıp ölçüm yöntemini bilmemesi”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.