Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Ceylan, İstanbul’da yaşanabilecek olası bir depreme karşı Edirne ve Kırklareli’nde uluslararası yardımların yönlendirilmesi ve o bölgeden gelebilecek göçlerin karşılanması ile ilgili acilen altyapısı bitmiş rezerv alanların oluşturulması gerektiğini söyledi.
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve tüm Marmara’yı sarsan büyük depremin üzerinde 24 yıl geçti. 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde Edirne’de EDAK tarafından Saraçlar Caddesi’nde deprem farkındalığı oluşturmak için stant açılarak vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıtıldı.
“EDİRNE, DONANIMLI EKİPLERİN OLMASI GEREKTİĞİ ŞEHİRLERDEN BİR TANESİ”
Burada konuşan EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Ceylan, 6 Şubat depremlerinde EDAK ekibi olarak 1 hafta boyunca Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarına katıldıkları ve deprem gerçeğini yakından gördüklerini dile getirerek, “Daha önce de Van depremini görmüştük. Bu deprem maalesef yavaş yavaş bize doğru geliyor. İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Edirne, hemen yanı başındaki meydana gelebilecek herhangi bir afette buradan o bölgeye gidecek olan yardımlar ve müdahaleler konusunda en donanımlı ekiplerin olması gerektiği şehirlerden bir tanesi. Edirne’nin bu konuda çok acil bir şekilde kendi yapılandırmalarını gerçekleştirmesi gerekiyor, Bu Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kuruluşları, Belediyeler bu işin partisi yok hepimiz bir arada olmamız gerekiyor” dedi.
“ACİLEN ALTYAPISI BİTMİŞ REZERV ALANLARIN OLUŞTURULMALI”
İstanbul’da olası bir depreme karşı Edirne ve Kırklareli’nde uluslararası yardımların yönlendirilmesi ve o bölgeden gelebilecek göçlerin karşılanması ile ilgili acilen altyapısı bitmiş rezerv alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Ceylan, “Biz bunu Kahramanmaraş’ta çok yakinen gördük. İnsanlar çok sıkıntılar yaşadılar. O insanların afet bölgesinden acilen çekip alınması gerekiyordu. Yoksa afet bölgesinde kurtarma ekipleri ile bir arada olduklarında gerçekten çok büyük sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bunları size anlatamayacağımız kadar gerçekten büyük acıları gürdük ve yaşadık. Onun için Edirne ve Kırklareli gibi şehirlerde acilen altyapısı bitmiş rezerv alanların yaratılması gerekiyor. Ne olursa olsun isterse boş dursun şu anda. Edirne’nin yapı stoklarının gözden geçirilmesi şart” dedi.
“100’E YAKIN EDAK ÜYESİ VAR”
Ceylan, Kahramanmaraş depreminden sonra birçok gönüllünün EDAK’a katıldığını belirterek, “Edirne’de birçok gönüllü arkadaşımız Kahramanmaraş depreminden sonra bize katıldı. Şu anda 100’e yakın üyemiz var. Halen daha eğitimlerimiz devam ediyor. Valimiz de yeni değişti. Biliyorsunuz yeni valimiz bu konularda yetkili bir kurumdan geliyor. Kendini geldikten sonra hep bir arada, bundan sonraki süreçte nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda bir araya gelip Edirne’deki bütün STK’lar, kamu kuruluşları bir masa başı toplantı ile hatta tatbikatı ile bu işin provalarını yapmamız gerekiyor. Edirne’de EDAK gibi başka kurtarma ekipleri de olabilir AFAD ekipleri olabilir. İşte Belediye’de yeni bir birim kuruldu. Belediye birimleri olabilir. Hepimizin ortak planlamalar yapmak zorundayız. Çünkü bu bölgeden gidecek olan ekipler afete uğramamış gerçekten donanımlı ekipler olacaktır. Bu konu ile ilgili zaten başka ülkelerin kurtarma ekipleri bunu görüyorlar ve şimdiden EDAK ile çalışma yapmak ile ilgili istekte bulunuyorlar. Önümüzdeki günlerde birçok yabancı ekipler ile çalışmalarımızı sizler de göreceksiniz” dedi.
“EDAK’IN YER PROBLEMİ VAR”
EDAK’ın bir yer problemi olduğuna da değinen Ceylan, “Biliyorsunuz geçmiş zamanlarda çeşitli defa dile getirdik. EDAK’ın bir yer problemi var. Daha önceki olan yerimize AVM yapıldı. Daha sonra Edirne Belediyesi yer gösterdi ve bine yeni bir bina yapıldı. Belediye Başkan Yardımcımız ile bu konuyu görüştük. Herhalde bundan sonraki süreçte umarım gelişmeler olur. Gönüllülerimizi bir arada eğitebileceğimiz, ortak Edirne Belediyesi ile olsun değir kamu kurumları ile olsun çalışabileceğimiz alanlar yaratmamız gerekiyor. Kurumlar kalıcıdır, kişiler geçicidir. Ben de EDAK’ta yarın öbürgün almaya bilirim, başka bir arkadaşımız olabilir. Ama Edirne’de EDAK gibi kurumların yaşatılması gerekiyor. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda da kamu kurumlarından da destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“EDİRNE, AFET İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ KURAN İLK BELEDİYELERDEN BİR TANESİ”
Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır da 17 Ağustos bilincini diri tuttukları için EDAK’a teşekkür ederek, “Depreme daha dayanıklı bölgeler olarak Kırklareli ve Edirne’de deprem konteyneri olması gerektiğine inanıyorum. Edirne Belediyesi olarak Türkiye’de ilk Afet İşleri Müdürlüğü’nü kuran belediyelerden birisiyiz. Bazı ihtiyaçları ve koordinasyonu biz Edirne Belediyesi olarak bu müdürlüğümüz bünyesinde yapmaya başladık. Önce kendilerine bir mekan yaratarak, çalışma ortamını sağlayıp bütün bu tür faaliyetleri yerelde bu müdürlüğümüz tarafında da koordine edeceğiz. Selim arkadaşımız bu müdürlüğün müdürü olarak atandı. Hayırlısı olsun diyorum. 17 Ağustos farkındalığını için bir kez daha EDAK’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
GÜNCEL
06 Nisan 2025GÜNCEL
06 Nisan 2025GÜNCEL
06 Nisan 2025GÜNCEL
06 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
06 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
06 Nisan 2025GÜNCEL
06 Nisan 2025