DOLAR 32,3321 0.25%
EURO 35,0847 -0.13%
ALTIN 2.292,830,69
BIST 8.972,251,88%
BITCOIN 22737230,53%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deveci armudu bolluğu

Deveci armudu bolluğu

ABONE OL
27 Ekim 2020 11:06
Deveci armudu bolluğu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yetiştirilerek lezzeti ve bir kiloya varan ağrılıyla dikkat çeken deveci armudunun hasadına başlandı. Geçen yıllara oranla üründe verimin artması ise üreticilerin yüzünü güldürdü.

Uzunköprü’ye bağlı Altınyazı Köyün’de yetiştirilen deveci armudunun hasadına başlanırken, toplanan armutlar buradan kasalara konularak Rusya, Azerbaycan, Katar gibi ülkelere ithal ediliyor.

Bursa’da yetiştirilecek burada ün salan deveci armudu artık Edirne ile de anılmaya başladı. Bunu sebebi ise deveci armudunun artık Edirne’nin Uzunköprü Altınyazı Köyü’nde de yetiştiriliyor olması. Deveci armudunun şu zamanlarda da hasadına başlandı.  Geçen yıllara oranla üründe verimin artması ise üreticilerin yüzünü güldürdü. Üreticilerin bazıları, sezon öncesinde kilosu 3 liradan siparişini aldıkları armutlarını toplayıp, TIR’larla firmalara gönderiyor.

“ARAP ÜLKELERİ TERCİH EDİYOR”

Deveci armudunu özellikle Arap ülkelerinin tercih ettiğini anlatan Nazım Çalık, daha önce Edirne’de bu armudun yetiştiriciliğinin olmadığını, köylerinde bazı üreticilerle armut yetiştirmeye başladıklarını söyledi. 50 dekar arazide deveci armudu yetiştirdiğini belirten Çalık, “Bu armutlar özellikle Arap ülkelerine gidiyor. Avrupa bu tadı pek sevmiyor; çünkü daha az tatlı olanları tercih ediyor. Rusya, Azerbaycan, Katar gibi ülkelere gidiyor bu armutlar. Biz aracı firmalara veriyoruz, onlar gönderiyor. Ağaç başına 40 ile 50 kilo arasında verim alıyoruz. 1 dekarı 9 tonu buluyor. Daha önce ayçiçeği, buğday ekiyorduk. Zaman ve şartlar zorlayınca değişik olarak bunu ekelim, dedik” şeklinde konuştu.

Deveci armudu hasadı yapan işçilerden Cansel Benzer de “Deveci armudu diğer armutlara göre çok farklı. Yılın bu zamanlarında toplamaya geliyoruz. Biraz zor toplamak ama zevkli bir iş. Sabah erken gelip, akşama kadar çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.