DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048738-1,76%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Muradiye Camii’nin restorasyonunda sona gelindi

Muradiye Camii’nin restorasyonunda sona gelindi

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde önemli vakıf eserlerinden biri olan Muradiye Camii'nde titiz bir restorasyon süreci devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda birçok önemli aşama tamamlandı. Caminin bu yıl içerisinde ibadete yeniden açılması hedefleniyor.

ABONE OL
29 Şubat 2024 12:12
Muradiye Camii’nin restorasyonunda sona gelindi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde önemli vakıf eserlerinden biri olan Muradiye Camii’nde titiz bir restorasyon süreci devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda birçok önemli aşama tamamlandı. Caminin bu yıl içerisinde ibadete yeniden açılması hedefleniyor.

Restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Muradiye Camii’nin her detayının titizlikle ele alındığını vurguladı. Saraç, yapıya dayanıklılık kazandırmak amacıyla temelden minare külahına kadar geniş kapsamlı işlemler yapıldığını belirtti.

Saraç, “17 Ocak 2022 tarihinde başladığımız çalışmalarda öncelikle yapının gelecek nesillere daha sağlam ulaştırılması için temelleri genişleterek güçlendirdik. Bu, yapıların sağlamlığını artıran en önemli işlemdi” dedi.

default

Restorasyon kapsamında cami içi kaba ve ince sıvaların tamamlandığını, içlik ve dışlıkların yenilendiğini ve eski ahşap çatının tamamen sökülerek yeniden yapıldığını ifade eden Saraç, ayrıca caminin özgün kalem işlerinin itina ile restore edildiğini ve minare korkulukları ile ahşap minare külahının da yenilendiğini belirtti.

Müdür Saraç, “Cami avlusunda yapılan kazılarda çok sayıda mezar taşına ulaşıldı. Bu taşlar, hazire ve avlu alanında sergilenerek tarihi dokunun korunmasına katkı sağlayacak” diye ekledi.

MURADİYE CAMİİ

Uzunköprü Muradiye Camii, 1443 yılında II. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Mülkiyeti II. Murat Vakfına aittir. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan cami 1621 yılında Sultan II. Osman tarafından onarılmıştır. Moloz taştan inşa edilen caminin yüksekliği 5,70 m olup bu yükseklik ile diğer camilere göre çok alçaktır. Caminin önünde kapalı bir son cemaat mekânı bulunmaktadır. Caminin duvarına bitişik olan minaresi düzgün kesme taştan olup, dikdörtgen bir kaide üzerinden Türk üçgenleri ile gövdeye geçilmektedir. Minare gövdesi yuvarlak ve tek şerefelidir. Cami geniş bir avlu ortasındadır ve bahçesinde büyükçe bir şadırvanı bulunur.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.