DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2080827-1,30%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dipfriz taktiği

Dipfriz taktiği

ABONE OL
9 Aralık 2022 14:06
Dipfriz taktiği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi İmar Komisyonu şehrimizin yeni gelişme bölgesindeki özel bir şirkete ait arsayı bir yıl önce fonksiyonunu konut alanından ticaret alanına çevirdi, ardından da bir yıl adeta dipfrizde beklettikten sonra Haziran ayında bu kez hem inşaat yapma alanını arttırdı hem de, konut ve ticaret olarak yeniden değiştirdi. İmar Komisyonunun bir yıl önce aldığı ve adeta uyku moduna aldığı kararını yeniden değiştirerek arsa sahiplerine emlak değerlendirme uzmanlarına göre yaklaşık 1 trilyon 800 milyar liralık rant sağlandığı iddia edildi.

Edirne’de marketler zinciri bulunan Özar Market Gıda Ticaret Limited şirketi yeni yerleşim bölgesinde yer alan Mevlana Camii yakınlarındaki Abdi İpekçi Caddesi üzerinde bulunan bin 500 metrekare arsasının imar planında inşaat yapma yoğunluğu 1.50 ve serbest konut alanı olan arsasının fonksiyonunun ticaret alanına dönüştürülmesi için 1 Temmuz 2015 tarihli dilekçe ile Edirne Belediye Başkanlığına başvuruda bulundu.

DİLEKÇE TARİHİNDEN ÖNCE KARAR MI ALINDI?

Arsa sahibi şirketin dilekçesinin 1 Temmuz 2015 olmasına rağmen belediye kayıtlarına göre 1 Haziran 2015 tarihinde 12112 sayı ile kayıt yapıldı. Edirne Belediyesi İmar Komisyonu kayıtlara göre dilekçe tarihinden önce 24 Haziran 2015 tarihinde CHP’li Başkan Ali Yazıcı, yine CHP’li üyeler Hasan Yürek, Türker Altıerler, AK Partili üyeler İsmail Arda ve Sevda Nur Kurban’ın katılımı ile toplandı. Komisyon şirketin talebini dikkate alarak bölgenin ticari alan ihtiyacının karşılanması gerekçesiyle arsanın serbest konut alanından serbest ticaret alanına dönüştürülmesini uygun gördü. Edirne Belediye Meclisi de komisyonun kararını onayladı.

BİR YILLIK UYKU SÜRECİ

Bölgenin ihtiyacı olduğu gerekçesi ile arsasını konut alanından plan değişikliği yaptırarak ticarete çevirten şirket kararın kesinleşmesinden sonra inşaat yapmak için harekete geçmedi. Bölgedeki ticaret alanı ihtiyacını karşılamak için yapılan bu değişiklikten sonra şirket bir yıl süreyle arsa üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmadı.

TRİLYONLUK RANT İÇİN İKİNCİ HAMLE

Arsasını konut alanından ticaret alanına çevrilmesini sağlayan şirket bu karardan tam bir yıl sonra ikinci bir hamle için 21 Nisan 2016 tarihinde bir kez daha harekete geçti. Ticaret alanı konusunda alınan karar adeta bir yıl dipfrizde bekletildikten sonra şirket Nisan 2016 tarihinde belediyeden bu kez  yapılaşma hakkının yüzde 33 oranında arttıran inşaat arsanın emsalinin 1,50’den 2.00’a çıkarılması ve zemin ve 1 katların ticaret kalmak kaydı ile konut yapılması konusunda yeni bir imar planı değişikliği talebinde bulundu.

KOMİSYON FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Edirne Belediye Meclisi İmar Komisyonu 11 ay sonra bu kez 26 Mayıs 2016 tarihinde yine Başkan CHP’li Ali Yazıcı, CHP’li üyeler Mehmet Özcuhacı, Türker Altıerler, AK Partili üyeler Sevda Nur Kurban ve Turgut Terzi’nin katılımı ile yeniden toplandı. Komisyon 11 ay önce konut alanından ticaret alanına değişikliği için onay verdiği kararından vazgeçti. Komisyon şirketin arsanın inşaat yapma miktarını arttıran emsalini 1.50’den 2’ye ve zemin ve 1. katlar ticaret üstlerinin konut olmasını uygun gördü. Böylece 11 ay önce planda konut olan arsa önce ticarete, sonra da hem ticaret hem konut olarak değiştirilmiş oldu. Komisyonun aldığı bu karar daha sonra belediye meclisi tarafından da kabul edildi.

EMLAK UZMANLARI: TRİLYONLUK YENİ RANT

Edirne’de emlak piyasası konusunda uzmanlar, karar öncesi 100 metrekareden 22 daire yapılması mümkün olan arsaya plan değişikliği ile yeni verilen yapılaşma hakkı ile 800 metrekare işyeri yapılma olanağı sağlandığını ifade ettiler. Bölgedeki dükkanların metrekare satış fiyatının 3 bin lira civarında olduğuna dikkat çeken emlak uzmanları, 11 ay sonra arsaya sağlanan rantın yapılaşma maliyetinin düşülmesinden sonra 1 trilyon 800 milyar lira olduğu ileri sürüldü.

Edirne Belediyesi İmar Komisyonunun Haziran 2015 tarihinde arsayı konuttan önce ticaret alanı olarak imar planı değişikliği yapması 11 ay sonra bu kez hem ticaret hem konut olarak karar almasındaki çelişki anlaşılamadı. Ya da komisyon Nisan 2015 tarihinde ilk kararında konut ve ticaret yapma olanağı varken neden 11 ay bekletildiği merak konusu oldu. Komisyonun kamuoyundan ve inşaat dünyasından gelen tepkileri azaltmak için Haziran 2015 tarihinde ilk kararını aldığı, sonra adeta beklemeye geçip ‘işi soğutmaya’ bırakıp, 11 ay sonra trilyonluk rant sağlayan kararı alması kafaları karıştırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.