DOLAR 32,3829 -0.33%
EURO 34,8028 -0.14%
ALTIN 2.410,08-0,50
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1856844-4,38%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

DİSK’ten asgari ücret tepkisi

DİSK’ten asgari ücret tepkisi

ABONE OL
31 Aralık 2019 10:44
DİSK’ten asgari ücret tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, “Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez” dedi.

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, geçtiğimiz gün açıklanan asgari ücrete ilişkin açıklamada bulundu.

2020 yılı için asgari ücretin brüt 2 bin 943 TL, AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dahil net 2 bin 324 lira 70 Krş. olarak belirlendiğini hatırlatan Şen, “Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez” dedi.

Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara bir kez daha uyulmadığını belirten Şen, “İşçinin ailesinin hesaba katılması bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret oy çokluğu ile milyonlarca çalışana dayatıldı. Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık “artış”, işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır” dedi.

Şen, “Bu ülkede yaşayan herkes TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının baskılanmış ve yaşamın gerçeklerinden uzak olduğunun farkındadır. “TÜİK nereden alışveriş ediyor?” sorusuna hala yanıt alınamamıştır. Milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın işveren ve hükümet ortaklığı ile alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır. Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir. Bu düzende adalet yoktur. Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya “devam” demiştir. “İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet” talebiyle aylardır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır” dedi.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.