TÜ Bilimsel Araştırma Projesi ve TÜBİTAK işbirliğinde, TÜ 15 Temmuz Şehitler Yolu’nda oluşturulan bahçe, ziyarete açıldı.
Müzik dinletisiyle başlayan programda konuşan TÜ Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve proje koordinatörü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeği koleksiyon bahçesinde dünyada yetiştirilen ayçiçeği türlerinin bulunduğunu söyledi.
Bahçede ıslah çalışmaları ve genetik araştırmalar yapılacağını belirten Kaya, “Tüm türleri içeren geniş bir bahçe dünyada çok az. Böyle büyük bir bahçe oluşturarak bilimsel çalışmalar için önemli bir yer meydana getirildi. Projemiz çerçevesinde kapsamlı araştırmalar yapacağız.” dedi.
TÜ Rektörü Prof. Dr Erhan Tabakoğlu da ayçiçeğinin Trakya’daki önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini ve yapılacak çalışmalarla kaliteli ve yüksek verimli ürün elde edilebileceğini ifade etti.
Dünyada yetiştirilen 60 ana ayçiçeği türünden oluşan bahçenin önemli bir araştırma alanı özelliği taşıdığını vurgulayan Tabakoğlu, “Burada önemli bir gen bankası kurulmuş durumda. Yapılacak çalışmalarla çok yeni türler çıkacak.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından koleksiyon bahçesi gezildi.
AA
GÜNCEL
02 Eylül 2026GÜNCEL
02 Eylül 2026GÜNCEL
02 Eylül 2026GÜNCEL
02 Eylül 2026GÜNCEL
02 Eylül 2026GÜNCEL
02 Eylül 2026MARMARA BÖLGESİ
02 Eylül 2026Zorunlu çerezler dışındaki hiçbir çerez ve üçüncü taraf hizmeti, siz onay vermeden çalışmaz. İstatistik (Google Analytics) ve bildirim (OneSignal) hizmetleri yalnızca onayınızla yüklenir.
Sitenin çalışması ve güvenliği için gereklidir. Kapatılamaz.
Tercihlerinizi hatırlar ve gömülü içeriğin çalışmasını sağlar.
Ziyaret istatistiklerini ölçmemizi sağlar. Alıcı: Google Analytics (Google Ireland Ltd.).
Tarayıcı bildirimlerine abone olmanız için kullanılır. Alıcı: OneSignal (ABD).