DOLAR 32,4684 -0.06%
EURO 34,8200 -0.45%
ALTIN 2.450,720,61
BIST 9.893,521,82%
BITCOIN 20806210,89%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Düşük maliyetli gübre verilsin”

“Düşük maliyetli gübre verilsin”

ABONE OL
7 Ocak 2021 11:24
“Düşük maliyetli gübre verilsin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Dolar düştüğü halde hala gübrenin yükseliyor olması çiftçinin belini büküyor, zor duruma sokuyor. Bize mazot ve gübre desteğini yükseltmekten ziyade bunun ÖTV ve KDV’sini düşürerek düşük maliyetli gübre verilsin. Biz bunu istiyoruz” dedi.

Trakya’da ekimlerin yapılmasının ardından gübre atım zamanı yaklaştı. Buna bağlı olarak üretici gübre alma derdine düştü. Ancak gübredeki yüksek fiyatlar üreticinin tabiri caizse belini büküyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak üreticiye verilen desteğin yeterli olmadığını vurgulayarak, “Ocak ayının yarısından sonra Şubat ayının başı gibi buğdaylardaki ilk ürün gübresini atma dönemimiz geliyor. Bugüne kadar hep yükselişteydi. Dolar yükselince gübre de yükseliyor. Son zamanlarda Dolar geriledi ama bizim gübremiz yine yükselmeye devam ediyor. Bundan 2 gün önce sorduğumuzda 2 bin 500 TL civarıydı. Şu an gübrenin fiyatı 2 bin 700 TL’yi geçti. Tam gübrenin kullanılacağı dönemlerde Dolar’ın düşmesine rağmen fiyatlar yine yükseldi. Biz hep söylüyoruz. Girdi maliyetlerini düşürelim ki çiftçimiz rahat etsin, ektiği ürünlerden para kazanabilsin. Bizim girdi maliyetlerimiz: mazot, gübre ve son zamanlarda elektrik devreye girdi. En büyük girdi maliyetlerimiz bunlar” dedi.

“BİZE DESTEK OLUNMASI ŞART”

Çiftçinin gübre alacağı dönemde gübrenin yükselmesinin çiftçiyi yıprattığını belirten Arabacı, “Çiftçi olarak hep söylediğimiz bir şey var. Tamam, Dolar yükseldi, fiyatlar da yükseldi. Anlayışla karşıladık. Ama Dolar düştüğü halde hala gübrenin yükseliyor olması çiftçinin belini büküyor, zor duruma sokuyor. Üstelik bu tam çiftçinin gübre alacağı dönemde gübrenin yükselmesi gerçekten çiftçiyi yıpratıyor, sıkıntıya sokuyor. Buna bir an önce müdahale edilip girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Çiftçimizin bu yüksek girdilerle çiftçilik yapmaktan kurtarılması gerekiyor.  Mazot ve gübre desteği uzun zamandır alıyoruz. Ama bu çok yeterli seviyede değil. Bize mazot ve gübre desteğini yükseltmekten ziyade bunun ÖTV ve KDV’sini düşürerek düşük maliyetli gübre verilsin. Biz bunu istiyoruz. Bize destek olunması şart. Milli hasılanın yüzde 1’i tarıma destek olunacaktır. Bunun biz yarısını bile alamıyoruz. Destekler şu an için düşük. Desteklerin yükseltilmesi gerekiyor ama desteklerin yükseltilmesinden ziyade bence gübredeki ÖTV ve KDV’yi aşağıya çekip maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlığımızın da bu konuyla ilgili inşallah bunları görerek dikkate alacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.