DOLAR 32,3692 -0.35%
EURO 34,7088 -0.3%
ALTIN 2.391,04-1,29
BIST 10.168,721,22%
BITCOIN 18695411,20%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Eczane ismiyle satış yapan sitelere dikkat!

Eczane ismiyle satış yapan sitelere dikkat!

Son zamanlarda e-ticaret sektöründe artış gösteren eczane isimleriyle kurulan siteler konusunda yetkili isimler vatandaşları uyarıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2024 16:50
Eczane ismiyle satış yapan sitelere dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda e-ticaret sektöründe artış gösteren eczane isimleriyle kurulan siteler konusunda yetkili isimler vatandaşları uyarıyor. Birçok site bebek ve anne bakım ürünleri, cilt bakımı, dermokozmetik, vitamin, takviye ve ağız bakım ürünlerini, güvenilirliği için eczane ismi altında e-ticaret ile satışını gerçekleştiriyor. Eczane ismi ile e-ticaret yapılmayacağını ve bu tür eczaneyi anımsatan sitelerde sahte ürünlerinde satılabildiğine dikkat çeken Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Devletin kontrolünün dışında olan her işte sıkıntı olma ihtimali yüksektir. Dolayısıyla kuşkuyla yaklaşmak gerekir. Halkımızın buraya dikkatle yaklaşması lazım. Devletimizin de bunları araştırıp, somutlaştırıp çözüm getirmesi lazım. Doğru kanaldan alışveriş yapılması gerekiyor. Eczane kanalı güvenli kanal” dedi.

“ECZANENİN E-TİCARET’TE BULUNMASI YASAL DEĞİL”

İnternette eczane ismiyle ürünler satan sitelerin yasal olmadığını vurgulayan Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “E-Ticaret’te eczanenin bulunması yasal bir şey değil. Dolayısıyla eczaneden e-ticarette yok, internet sitelerinde ve buralardaki araç verişlerde. Bir kere bunu kesinlikle ayırmak lazım. Ama eczane veya eczaneyi anımsatan isimlerle birçok satış alanında olduğunu görüyoruz buralarda. Onların ne olduğu konusunda da net bir bilgi yok. Zaten somut bilgi olduğunda yasal işlem yapılması gerekiyor. Dolayısıyla onu araştırıp bulmak dışımızdaki bir görev. Bizim de sorumluluğumuz var ama devletin başka organlarının bunları ayıklaması daha doğrusu” dedi.

“HALKIMIZ BU SİTELERE KUŞKUYLA YAKLAŞMALI, DEVLETİMİZDE SOMUT ÇÖZÜM GETİRMESİ LAZIM”

Bu tür eczane ismi kullanıp ürün pazarlayan sitelerde sahte ürünlerinde olduğuna dikkat çekerek, vatandaşın dikkat etmesi gerektiği, yetkili mercilerinde üstüne girmesi gerektiğini kaydeden Şükrü Ciravoğlu “Şimdi internet veya e-ticaret siteleri konusunda bir karmaşa var. Burada gerçek olmayan firmaların ürünlerinde satılabildiğini görüyoruz. Zaman zaman çok sayıda sahte ürün de yakalanıyor buralarda. Devletin kontrolünün dışında olan her işte sıkıntı olma ihtimali yüksektir. Dolayısıyla kuşkuyla yaklaşmak gerekir. Yani yasal değil zaten. Direkt eczane ismini kullanamaz zaten. Ama onu anımsatan isimlerle buralarda işlem yapıldığında görüyoruz.  Eczaneyi anımsatan isimler bunlar. Tam eczane ismi değil. Söylediğim gibi tam eczanenin buralardan satış yapması yasal değil. Yani yönetmeliğe aykırı. Dolayısıyla öyle kuşkulu durumların araştırılması lazım. Halkımızın buraya dikkatle yaklaşması lazım. Devletimizin de bunları araştırıp, somutlaştırıp çözüm getirmesi lazım. Doğru kanaldan alışveriş yapması gerekiyor. Eczane kanalı güvenli kanal. Çünkü üretici firma veya ilaç fabrikası veya başka ürünse üreten firma. Artı ecza deposu, artı eczane. Yani buralar tümü yönetmeliklerle kurulmuş, yasalarla denetlenen yerler. Dolayısıyla kontrol altındaki yerler, her türlü faaliyeti ve sattığı ürün güvenli bir kanal” diye konuştu.

“BİR SAĞLIK SORUNU VARSA İLK HEKİM KONTROL ETMELİ, YOKSA HEM SAĞLIĞA HEM CEBE ZARAR OLUR”

Eczane ismiyle satış yapan sitelerde bulunan ürünleri tedarik etmeden önce vatandaşların sağlıkla alakalı şüphe duydukları konuları ilk hekime danışmaları gerektiğinin altını çizen Ciravoğlu, “Bu tür sitelerde takviye, kişisel bakım, bebek ürünleri, cilt sorunlarına karşı krem ve bakım ürünleri, çeşitli vitaminler satılıyor. Örneğin bir sivilce için bile vatandaşlar ilk hekim kontrolüne girip, sorunun kaynağını tespit edip o şekilde alacaksa ürün almalı. Sorunun kaynağı tespit edilmeden vatandaşın kendine yapacağı müdahale ya kendine zarar verir sağlığına yazık olur, ya da hiçbir etki göstermez cebine yazık olur. O yüzden her sağlık sorununda ilk hekim kontrolüne girmek gerek. Ufak bir şey zannedilen bir rahatsızlık, başka büyük bir hastalığın habercisi olabilir. Ayrıca her isminde eczane bulunan site eczaneyi temsil etmez, vatandaşta internet sitesinde eczane ya da eczaneyi anımsatan yazıyor diye bu tür yerlerden alışveriş yapmamalı” şeklinde ifadelerini sonlandırdı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.