DOLAR 32,5962 0.36%
EURO 34,7827 0.03%
ALTIN 2.496,290,49
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20363021,72%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne 4 yeni müzeye kavuşuyor

Edirne 4 yeni müzeye kavuşuyor

ABONE OL
6 Ocak 2023 11:48
Edirne 4 yeni müzeye kavuşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği tarafından tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında farklı konseptlerde hazırlanan 4 müzenin açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımı ile açılacak.

İki bölümü, Edirne Valiliği tarafından “Ekmekçizade Kervansarayı Müzeleri” olarak yeniden düzenlenerek sergi salonu ve müze olarak ilerlendirildi. Bu kapsamda “Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi”, “Osmanlı Padişahları Müzesi”, “Padişah Çadırı Müzesi” ve “Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi” olmak üzere toplam dört farklı konsepte müze hazırlandı.

KÜLTÜREL MİRAS ÖGELERİ CANLANDIRMALARLA ANLATILDI

Oluşturulan müzeler hakkında bilgi veren Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi” bölümünde, Türklerin tarihi, hükümdarları, hükümdarlık sembolleri ve diğer kültürel miras ögeleri canlandırmaları ile anlatıldığını ifade ederek, “Sergilemede son Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kocatepe’de Atatürk” ve “Cumhurbaşkanı Atatürk” olmak üzere iki hiperrealistik silikon heykeli de yer almaktadır. “Osmanlı Padişahları Müzesi” bölümünde, 36 Osmanlı Padişah’ına ait hiperrealistik silikon heykeller ile gerçekleştirilen canlandırmalar ve döneme ait bilgi panoları yer almaktadır. “Padişah Çadırı Müzesi”nde Otağ-ı Hümayun’un Osmanlı padişahlarının saray dışındaki kudret ve görkemlerinin simgelerinden biri olması sebebi ile müze konseptinde gerçekleştirilen canlandırma ile ziyaretçilere dönemin atmosferi yansıtılması planlanmıştır. Son olarak ‘‘Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’’ içerisinde Osmanlı’nın Balkanlar’daki 500 yıllık barışçıl yönetimi ve imarı, mimari yapı maketleri ve güncel durumlarını belgeleyen filmlerle anlatılmış, ayrıca 32 adet 1/20-1/50-1/100 gibi farklı ölçeklerde yapılmış minyatür mimari eserler ve diğer kültürel miras ögeleri ile sergileme yapılmıştır”

MÜZELERİN AÇILIŞINI TBMM BAŞKANI ŞENTOP YAPACAK

Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayında farklı konseptlerde hazırlanan 4 müzenin açılışını ise Cumartesi günü (yarın) saat 15.30’da TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımı ile gerçekleştirilecek.

EKMEKÇİZADE AHMET PAŞA KERVANSARAYI

1.Grup Anıt Mimarlık Örneği olan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından 1609 (H.1018) tarihinde Sedefkar Mehmed Ağa ile Edirneli Mimar Hacı Şaban Ağa’ya yaptırılıp, Sultan Ahmed’e hediye edilmiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.