DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2053814-1,00%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne 9. Kitap Günleri başlıyor

Edirne 9. Kitap Günleri başlıyor

ABONE OL
10 Ekim 2023 10:08
Edirne 9. Kitap Günleri başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirnelilerin her yıl özlemle beklediği Edirne Belediyesi’nin kültür-sanat etkinliği “Edirne 9. Kitap Günleri” 13-22 Ekim tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açıyor. Edirneli Yazar Şevket Süreyya Aydemir anısına düzenlenecek olan Edirne 9. Kitap Günleri’nin onur konuğu ise Türkiye’nin en çok sevilen ve en çok okunan yazarlarından Ayşe Kulin olacak.

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ve her yıl Edirne ile Trakya bölgesinin heyecanla beklediği Edirne Kitap Günleri başlıyor. Edirneli Yazar Şevket Süreyya Aydemir Anısına düzenlenecek olan Edirne 9. Kitap Günleri, 13-22 Ekim tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda kitapseverlerle buluşacak.

Çok değerli yayınevleri ve yazarların katılımıyla gerçekleştirilecek olan Edirne 9. Kitap Günleri’nin onur konuğu ise Türkiye’nin en çok sevilen ve en çok okunan yazarlarından Ayşe Kulin olacak. 25 yayınevinin ve 78 yazarın katılacağı Edirne 9. Kitap Günleri’nde ayrıca söyleşiler ve imza günleri de düzenlenecek.

Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kitap günlerinin bir kez daha her tür düşünce ve akıma sahip yazarları, okuyucular ile buluşturacağını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu yıl Edirne Kitap Günlerini, Edirneli Yazar Şevket Süreyya Aydemir Anısı’na düzenliyoruz. Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi olan Şevket Süreyya Aydemir, 1897 yılında Edirne’de doğmuş; ilk ve orta öğrenimini burada okumuş, Edirne Öğretmen Okulu’nu bitirmiştir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlattığı Tek Adam isimli kitabı ile İsmet İnönü’yü yazdığı İkinci Adam isimli eserleri başta olmak üzere birçok kitabı kaleme alarak, okuyucular ile buluşturmuştur” dedi.

Edirne 9. Kitap Günleri’ne bu yıl 25 yayınevinin ve 78 yazarın katılacağını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne 9. Kitap Günleri’nin bu yılki Onur Konuğu ise Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından olan sevgili Ayşe Kulin olacak. Yazdığı kitaplarla birçok önemli ödüle layık görülen Ayşe Kulin, Edirne 9. Kitap Günleri’nde okuyucuları ile buluşacak. Kitap Günleri’nde ayrıca yazarlarımızın düzenleyeceği 17 ayrı söyleşi de sizlerle buluşacak. Edirne 9. Kitap Günleri 13 Ekim Cuma Günü Saat:17.30’da gerçekleştireceğimiz açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilere açacak. Edirne Kitap Günleri geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da sadece Edirnelilerin değil; tüm Trakya’daki kitapseverlerin katılacağı; kültür şöleninin yaşanacağı bir etkinlik olacak. Bu kültür şöleninde yer almak isteyen herkesi Edirne Belediyesi 9. Kitap Günlerimize davet ediyorum” dedi.

ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR (1897-1976)

Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi olan Aydemir,  Tunalı bir göçmen ailesinin oğludur. Babası, hayatı boyunca topraksız bir köylü olarak başkalarının toprağında ve hizmetinde bulunmuş olup Edirne’de “Dertli Mustafa Bey Konağı”nda çalışmıştır.

Edirne’de 1897 yılında doğan Aydemir, ilk ve orta öğrenimini burada yaptı. Edirne Öğretmen Okulu’nu bitirdi. I. Dünya Savaşı’nda yedek subay olarak Kafkas Cephesindeki çarpışmalara katıldı. Subay olan ağabeyleri I. Dünya Savaşı’nda şehit oldu. Aydemir de Sarıkamış Savaşında yaralandı. Neslinin büyük çoğunluğu gibi o da Turancılık akımının ateşli bir taraftarıydı. Osmanlı İmparatorluğu çöküp Edirne işgal edilince, Turan’a koştu, öğretmenlik yaptı, gönüllü birlikler kurup savaşlara katıldı. Bütün bu savaşlar ve ihtilaller içinde kültür yetersizliğini kavradı. Moskova’ya ekonomi öğrenimine gitti.

Türkiye’ye dönünce önce Ankara’da ekonomi öğretmenliği yaptı, sonra da devlet sektöründe yüksek görevler aldı. Atatürk’ün eşsiz takdirlerini kazandı, kendisini devrime adadı.

Türkiye’de, ilk Ticaret Lisesi’ni Ankara’da kurarak Atatürk’ün takdirini kazandı. Hatta Ankara Belediyesi’nde ilk İktisat Müdürü gibi öncülükleri yaşaması, onun büyüklüğünü göstermektedir.

Şevket Süreyya Aydemir, hayat hikâyesini “Suyu Arayan Adam”adlı güçlü eserinde anlatır. Bu eserinde yazar, hayat hikâyesini vermekle yetinmemiş, ayrıca neslini; o yılların şartlarını, olaylarını ve atmosferini canlandırmış, ruh ve fikir oluşlarına ışık tutmuştur. 25 Mart 1976 yılında Ankara’da vefat eden Aydemir’in mezarı Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.