DOLAR 47,1901 0.13%
EURO 54,0262 -0.07%
ALTIN 6.093,031,19
BIST 13.981,05-1,90%
BITCOIN 30386330.6746%
Edirne
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Edirne Barosu: “Bu mermi tüm yargıya yöneltilmiştir”

Edirne Barosu: “Bu mermi tüm yargıya yöneltilmiştir”

Edirne Barosu Yönetim Kurulu ve baroya bağlı avukatlar Yalova’da görevi başında uğradı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden meslektaşları Zekeriya Polat için adalet çağrısında bulunarak, bu merminin yalnızca savunma makamını temsil eden avukatlara değil, bütün yargı mensuplarına, görevini yapma iradesi ortaya koyan herkese yöneltildiğine dikkat çekti.

ABONE OL
9 Ocak 2026 14:33
Edirne Barosu: “Bu mermi tüm yargıya yöneltilmiştir”
User - Edirne Barosu: “Bu mermi tüm yargıya yöneltilmiştir”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve baroya bağlı avukatlar, baro hizmet binası önünde Yalova SGK İl Müdürlüğünde görevi başında uğradığı silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden meslektaşları Zekeriya Polat için bir araya geldi.

“BU MERMİ TÜM YARGIYA YÖNELTİLMİŞTİR”

Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, açıklamasında avukatların sistematik şekilde hedef alındığını vurgulayarak, “Avukatlar öldürülüyor. Tehdit ediliyor, darp ediliyor, susturulmak isteniyor. Ve çoğu zaman konunun ilgilileri sadece seyretmekle yetiniyor. Daha dün Yalova ilimiz Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev yapan meslektaşımız Av. Zekeriya Polat, emeklilik için kurum aleyhine açtığı davanın mahkemece reddedilmesi üzerine görev yaptığı kuruma gelen gözü dönmüş bir cani tarafından katledildi. Bu mermi yalnızca savunma makamını temsil eden avukatlara değil, bütün yargı mensuplarına, görevini yapma iradesi ortaya koyan herkese yöneltilmiştir. Adliye koridorlarında yumruklanmaya alışmamızı beklemeyin bizden. Cezaevlerinde hor görülmeyi, haciz mahallerinde öldürülmeyi normalleştirmeyeceğiz” dedi.

“ADALET AVUKAT SUSTURULURSA SESSİZ KALIR”

Her yıl artan meslektaş cinayetlerinin yarattığı acıya dikkat çeken Karakoç, “Öldürülen, katledilen meslektaşlarımızın sayısının her sene artıyor olmasının yüreğimizde yarattığı yangını, ‘başınız sağ olsun’ teskinleriyle söndürmeyeceğiz. Zira bizi susturursanız, öldürürseniz bizleri, adalete giden yolun bir ayağı topal kalır. Adalet dilsiz, adalet sessiz kalır. Avukatın sesinin kesildiği yerde, adalete ihtiyaç duyan her ferdin, her kurumun kısaca herkesin nefesi kesilir” diye kaydetti.

Baro Aciklama - Edirne Barosu: “Bu mermi tüm yargıya yöneltilmiştir”

AVRUPA KONSEYİ SÖZLEŞMESİ VE DEVLETLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bu nedenle Avrupa Konseyi’nin önemli bir adım attığını hatırlatan Karakoç, sözleşmenin içeriğini şu sözlerle aktardı; “İşte tam da bu yüzden Avrupa Konseyi geride bıraktığımız yıl ‘Avukatlık Mesleğinin Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etti. Bu sözleşme, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle tehdit edilmesini, saldırıya uğramasını, hedef haline getirilmesini insan hakları ihlali sayan ilk bağlayıcı uluslararası bir metindir. 12 Mart 2025’te kabul edilip, Mayıs 2025’te imzaya açıldı. Çünkü tüm dünyada, özellikle de ülkemiz gibi bireysel adaletin toplumsal adalet anlayışının önüne geçtiği kimi ülkelerde avukatlar artık salt yaptıkları görev sebebiyle öldürülüyor. Çünkü adaletin üçlü sac ayağından biri olan savunma makamı her gün daha zorlu koşullarda görev yapmak zorunda kalıyor. Çünkü avukatı korumadan, avukata yönelen şiddeti engellemeden adil yargılama hakkının varlığı imkansız hale geliyor” diye ifade etti.

“TÜRKİYE İMZALAMADI, BU SESSİZLİK KABULDÜR”

Türkiye’nin sözleşmeye taraf olmamasına tepki gösteren Karakoç, “Bu sözleşme taraf devletlere avukatını korumayı, tehdit ve saldırıları etkin şekilde soruşturmayı, baroları ve meslek örgütlerini baskı altına almamayı ve avukatın görevini korkmadan yapmasını sağlayacak şartları oluşturmayı bir yükümlülük olarak söylemektedir. Ancak ülkemiz bu sözleşmeyi maalesef henüz imzalamadı. Avukatların görevleri nedeniyle öldürüldüğü, adliye koridorlarında yumruklandığı, bürolarında vurulduğu bir ülkede ‘biz bu sözleşmeye taraf değiliz’ demek, savunmanın öncelik olmadığını söylemektir. Biz ayrıcalık istemiyoruz, görevimizi yaparken ölmek istemiyoruz. Türkiye bu sözleşmeyi derhal imzalamalı ve iç hukuka aktarmalıdır. Aksi sessiz bir kabuldür ve bu sessizlik her yeni saldırının ortağı olmaktır. Savunmayı zayıflatan her yaklaşım hukuk sistemine zarar verir, bu saldırıları sıradan bir adli olay olarak geçiştiremeyiz; failler en ağır cezayı alana kadar mücadelemiz sürecek, Av. Zekeriya Polat’a Allah’tan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyoruz ve adli sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP