DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2055488-0,92%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne Belediyesi 39 eve ısınma sistemi kuruyor

Edirne Belediyesi 39 eve ısınma sistemi kuruyor

ABONE OL
26 Eylül 2023 14:33
Edirne Belediyesi 39 eve ısınma sistemi kuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Komisyonu’na bağlı HORIZON 2020 çağrısında hibeye hak kazanan tek belediye olan Edirne Belediyesi, WELLBASED projesi kapsamında 39 evde ısınma sistemi kurmak için çalışmalara başladı. Proje kapsamında yer alan 39 eve yüzde 100 yerli kalorifer sobası ve tesisatı döşenecek. Söz konusu sobalarda vatandaşlar ısınmak için odun, kömür ve briketle kullanabilecek.

WELLBASED projesine 2021 yılı şubat ayında başladıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Proje kapsamında enerjinin insan sağlığındaki etkilerini gözlemleyebilmek için Edirne Merkez ilçede ikamet eden ve gelir durumu çok iyi olmayan gönüllü vatandaşların projeye katılım talepleri aldık.  Noter huzurunda, başvuranlar arasında yapılan çekilişle müdahale ve kontrol grupları belirledik” diye konuştu.

Müdahale grubunda yer alan ailelerin evlerinde ihtiyaca yönelik çeşitli iyileştirmelerin de yapılacağını belirten Gürkan, “Seçilen evlerde ısınma ve rutubet gibi termal konfor şartlarında iyileştirmeler gerçekleştirerek buralarda yaşayan insanların sağlığında meydana gelebilecek etkileri gözlemleyerek kayıt altına alacağız. Kontrol grubunda olan evlerde herhangi bir müdahale yapılmayacak olup, sadece proje tarafından şart koşulan sağlık ve termal konfor bilgileri kayıt edilecek. Ev sahiplerinden ise herhangi bir ücret talep edilmeyecek” dedi.

“Amacımız elimizin erdiği, gücümüzün yettiğince vatandaşlarımıza destek olmak” diyen Gürkan, “Gönlümüz istiyor ki ihtiyacı olan tüm vatandaşların evlerinde kış gelmeden iyileştirmeler yapalım, ısınmalarına yardımcı olalım. Ancak imkanlarımız kısıtlı. Proje kapsamında şimdilik 39 evde ısınma sistemi yerleştirilmesi çalışmasını yapabileceğiz. Ama bu grup içerisinde yer alamayan vatandaşlarımız da üzülmesin, şimdi olmazsa da ileride bu projeyi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

WELLBASED NEDİR?

“Enerji Yoksulluğu Mücadele için Kanıta Dayalı Kentsel Politikalarla Sağlık ve Eşitliği Geliştirmek” (WELLBASED) başlıklı proje (UFUK2020) toplamda 5 M€ bütçeli 4 yıl süreli bir Avrupa Birliği projesidir. Konsorsiyumunda 17 partnerin bulunduğu projede Türkiye’den Edirne Belediyesi, Demir Enerji ve Sıfır Ayrımcılık Derneği yer almakta ve Edirne Belediyesi Türkiye’nin Pilot şehri olarak bulunmaktadır.

WELLBASED, 6 farklı pilot şehirde (Valensiya-İspanya, Heerlen-Hollanda, Leeds-İngiltere, Edirne- Türkiye, Budapeşte- Macaristan, Jelgava- Letonya) kanıta dayalı yaklaşımlar üzerine inşa edilmiş, enerji yoksulluğunu ve vatandaşların sağlığı ve refahı üzerindeki etkilerini önemli ölçüde azaltmak için kapsamlı bir kentsel sağlık programı tasarlamayı, uygulamayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.