DOLAR 32,2492 -0.34%
EURO 34,7775 -0.27%
ALTIN 2.387,13-0,22
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 2059484-0,46%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne İl Koordinasyon Kurulu toplandı

Edirne İl Koordinasyon Kurulu toplandı

ABONE OL
27 Ekim 2023 17:27
Edirne İl Koordinasyon Kurulu toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 yılının son İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, Edirne Valisi Yunus Sezer, ilk kez başkanlık etti.

Toplantıya kaymakamlar, belediye başkanları, yatırımcı kuruluşlar ve bazı daire müdürleri katıldı.

Toplantıda, kurum ve kuruluşların 2023 yılı kamu yatırım programları değerlendirildi.

Toplantıya geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Vali Sezer, koordinasyon toplantılarının tüm kurum temsilcilerinin bir araya gelmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “biz bu toplantıları, ‘toplanalım, ayrılalım’ diye yapmayız. Tüm kurumlar, üç ayda bir, sadece bu toplantıda bir araya geliyor. Dolayısıyla kimin eteğinde ne varsa, bunu bu toplantıda ortaya koysun” dedi.

Kendisinin ilk toplantısını olduğunu ve İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu Toplantıları’na çok önem verdiğini belirten Vali Sezer, “Gerçekten de ildeki bütün kurumların üç aylık süre ile bir araya geldiği tek toplantı budur. Dolayısıyla burada kimin eteğinde ne varsa bunu ortaya koyması lazım. Ve bu toplantıları biz, ‘toplanalım, ayrılalım’ diye yapmayız. Bu toplantılarda alınan kararları da bir sonraki toplantıya kadar gerçekleştirilmesi için bütün kurumlarımızın gerekli çabayı ortaya koymasını beklerim ve bunu da takip ederiz. Belediyelerimiz dahil olmak üzere tüm kurumlarımız önem ihtiva eden konuları burada dile getirsin. Burada çözemiyorsak Bakanlıklarda takip edeceğiz ve çözüm neredeyse bunu bulmak için hep beraber bir çabayı ortaya koyacağız” dedi.

TOPLANTILARA ÜST DÜZEY KATILIM İSTEDİ

İl Planlama ve Koordinasyon Toplantıları’nın bu ülke için çok önemli ve kıymetli olduğunu düşünen bir vali olduğunu belirten Sezer, “Ve ona göre de toplantılara katılımında üst düzeyde olmasını isterim. Burada karar verici arkadaşların özellikle bölge müdürlerinin bundan sonraki toplantılara mutlaka iştirak etmelerini isterim. Ona göre de arkadaşlarımız, çok olağanüstü bir durumları yoksa iletişime geçerek katılacaklarını bildirsinler. Bu toplantı başlangıç toplantısı olsun. Birbirimizi tanıyalım ve ona göre devam edelim. Cumhuriyetimizin 100. Yılını Pazar günü hep beraber Türkiye genelinde kutlayacağız. Şimdiden Cumhuriyet Bayramınızı da tebrik ediyoruz” dedi.

Daha sonra İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu Toplantısına geçildi.

Vali Sezer şunları konuştu; “Kuruluşlarımızca Valiliğimize gönderilen raporlara göre, İlimizde kamu kuruluşlarımızın 2023 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 416 proje yer almaktadır. Bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 27,9 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu projeler için önceki yıllarda 8,6 milyar TL harcanmış, 2023 yılında da 5,4 milyar TL ödenek kullandırılması öngörülmüştür. Üçüncü yatırım dönemi sonuna kadar yapılan çalışmalar dahilinde 2,9 milyar TL harcama yapılarak yüzde 53 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2023 yılının üçüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 2,4 milyar TL’sini merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 52’dir. Belediyelerimiz ise 454 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak, yüzde 62’lik bir nakdi gerçekleşme sağlamışlardır.

Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2023 yılı üçüncü yatırım dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 416 projenin 125 tanesi bitirilmiş, 206′ si devam etmekte olup 84 proje ihale ve proje aşamasındadır. 1 proje ise tasfiye edilmiştir.

Uygulamaya konulan projelerin ilçelere göre dağılımı; Merkez 160, Keşan 93, Uzunköprü 31, İpsala 33, Enez 21, Havsa 20, Meriç 12, Lalapaşa 11, Süloğlu 9 olup 26 proje ise muhtelif ilçelerde gerçekleştirilmektedir.

Yatırımlar sektörel bazda değerlendirildiğinde; Projelerin 118’i Tarım, 121’i Diğer Kamu Hizmetleri (sosyal-iktisadi), 100’ü Eğitim, 37’si Ulaştırma- Haberleşme, 19’u Sağlık, 10’u Turizm, 7’si Enerji, 3’ü imalat ve 1 projede madencilik sektörlerinde uygulamaya konulmaktadır.

Dönem sonu itibariyle en çok harcama 1 milyar 536 milyon TL ile ulaştırma-haberleşme sektöründe gerçekleşmiş, bunu 592 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri(sosyal-iktisadi), 518 milyon TL ile tarım, 146 milyon TL sağlık, 68 milyon TL ile turizm, 67 milyon TL ile eğitim sektörü izlemiştir” dedi.

Vali Sezer’in açıklamalarından sonra yatırımcı kuruluşlar tek tek yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.