DOLAR 32,5403 -0.04%
EURO 34,8101 -0.2%
ALTIN 2.432,870,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2100661-2,94%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne Tramvay Hattı Projeleri bu kitapta

Edirne Tramvay Hattı Projeleri bu kitapta

ABONE OL
16 Ekim 2021 01:18
Edirne Tramvay Hattı Projeleri bu kitapta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Tekdemir’in “Edirne Tramvay Hattı Projeleri” kitabı, Kitabevi Yayınlarından çıktı. Doç. Dr. Aziz Tekdemir, yayınlanan kitabını 16 Şubat 2021 tarihinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na takdim etti.

Kitapla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Aziz Tekdemir tarihi kayıtlara dayalı bir eser kaleme aldığını belirterek, “XIX. yüzyıl ortalarına gelindiğinde İstanbul başta olmak üzere Osmanlı Devleti’nin nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde toplu ulaşım araçlarına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak adına ilk olarak İstanbul’da çalışmalara başlanmış ve şehir içi ulaşım amacıyla tren ve tramvay hatları inşa edilmiştir. Kısa süre sonra da taşrada demiryolu istasyonlarından şehir merkezlerine insan ile eşya nakletmek amacıyla tramvayların tesis edilmesi düşünülmüş ve bu nedenle ülkenin önemli merkezleri için tramvay projeleri hazırlanmıştır. Ancak bu projelerin çoğu tasarıda kalmıştır. Bunlardan birisi de Edirne Tramvay Projesidir.” dedi.

Edirne’de tramvay hattı inşası için birçok teşebbüsler olduğunu fakat ülkenin içinde bulunduğu sosyal-iktisadi ve siyasi durumdan dolayı hattın yapımının gerçekleşmediğini ifade eden Doç. Dr. Tekdemir “Ticaret ve Nafia Nezareti tarafından Edirne Tramvay hattı projesi ile ilgili çalışmalar yapılarak başlangıçta Karaağaç’ta bulunan Şark Demiryolları İstasyonundan sadece şehrin merkezine atlı ve daha sonra da hemen hemen Edirne’yi çevreleyen bir elektrikli tramvay hattının yapılması düşünülmüştür. Böylelikle ulaşım ile eşya-emtia nakliyatının kolay ve hızlı bir şekilde yapılması tasarlanmıştır. Eserimizde 1873 yılından 1911’e kadar Edirne için tasarlanan tramvay hatlarının projeleri değerlendirilmiştir.” şeklinde konuştu.

1873-1911 yılları arasında Edirne’de hayata geçirilmesi düşünülen ancak tasarı aşamasında kalan tramvay hatlarına ilişkin projeleri kitap haline getirildi. Doç. Dr. Aziz Tekdemir tarafından kaleme alınan kitapta 1873 yılından 1911’e kadar Edirne için tasarlanan tramvay hatlarının projeleri yer alıyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.