DOLAR 32,3408 0.18%
EURO 35,1444 -0.12%
ALTIN 2.240,67-0,11
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2077131-5,64%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de 8 Mart coşkusu 

Edirne’de 8 Mart coşkusu 

ABONE OL
16 Ekim 2021 01:15
Edirne’de 8 Mart coşkusu 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Edirne’de çeşitli etkinlikler kutlandı. Trakya Roman ve Engelliler Derneği Yönetim Kurlu Üyesi Gizem Arı; “8 Mart, bizim için çıktığı o yolculuktan hiçbir zaman dönemeyen; tecavüze uğrayan sonra da öldürülen Özgecan’dır” dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kadın ve erkek eşitliği konusunda önce erkek çocuklarının eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Edirne Kadın Dayanışması Platformu tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada bir konuşma yapan Trakya Roman ve Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Arı 8 Mart’ın önemini vurguladı.

“Her gün artan üçüncü sayfa haberlerinin nedenini biliyoruz” diyen Arı, “Bunun tek sebebi uygulanan yanlış politikalardır. Dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılmaya devam edilmektedir. Kadının evlenme yaşı, kaç çocuk doğurması gerektiği dikte edilmektedir” dedi.

Kadınların toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirten Arı, şunları söyledi; “8 Mart, kimliğimiz, onurumuz, yaşama hakkımız için direndiğimiz gündür. 8 Mart, bizim için ücret, eşit iş isteyen ve fabrikada çıkan yangından yitip giden kadınlarımızdır. 8 Mart, bizim için çıktığı o yolculuktan hiçbir zaman dönemeyen; tecavüze uğrayan sonra da öldürülen Özgecan’dır. 8 Mart, 12 yaşında zorla evlendirilen yüzlerce kız çocuğu, mini etek giydiği için tacize uğrayan, yemeğin altını yaktı diye şiddet gören binlerce kadındır. Biz kadınlar olarak özgürce yaşamak, hayatın her alanında var olmak istiyoruz. İşte de evde de özgürlük ve eşitlik istiyoruz. Geceleri sokakta korkmadan dolaşmak istiyoruz. Kamuda çalışan kadın için de. Özelde çalışan kadın içinde 7/24 açık, erişilebilir, ücretsiz kreş istiyoruz. Öldüren sevgi değil gerçek sevgi istiyoruz.”

“ÖNCE ERKEK ÇOCUKLARI EĞİTMEMİZ GEREKİYOR”

Atatürk Anıtı’ndaki programın ardından Mor Ev Kadın Atölyesine geçildi. Buraya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da gelerek açıklamalarda bulundu. Kadın erkek eşitliği konusunda önce erkek çocuklarının eğitilmesinin önemini vurgulayan Başkan Gürkan;“Bu toplumun eşit bir bireyi olan, eşit bir yurttaşı olan kadınlara yapılanların hiçbir şekilde hoş görülmesi mümkün değil. Dünyanın yarısını kadınlar oluşturuyor, sayısal olarak ta bu böyle. Edirne’deki nüfusa baktığınızda neredeyse erkek ve kadın nüfusu yarı yarıya ediyor. Dünyanın kalan yarısı da kadınların eksenin, bu yüzden kadına karşı her zaman eşitlikçi, kabul edici ve onların yaşamımızdaki değerini bilen bir anlayışta olmamız lazım. Bende bir kız babasıyım, bir de oğlum var. Hep şunu söylerim herkse; kızlarınızı mutlaka okutun bir meslek sahibi yapın. Ekonomik özgürlüğünü kimseye bağımlı olmadan yaşamını sürdürecek bir mesleğinin olması lazım. Son zamanlarda bu görüşüm değişti. Gördüm k; kadınları kuzları eğitmek tek başına bir sonuç vermiyor. Yeni paradigma bu; bizim erkek çocukları eğitmemiz gerekiyor. Erkek çocuklarımız herkesin bir insan olduğu ve eşit yaşama koşullarına sahip olması gerektiği biliciyle eğitirsek, o zaman bu çok üzüldüğümüz kadın cinayetleri ve her türlü ayrımcılık ve şiddetinde daha kaynağında önüne geçmiş oluruz. Lütfen kızlarımızdan önce erkek çocuklarını eğitelim” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM MERKEZİ OLACAK”

Belediye tarafından restore edilen Eski Elektrik Fabrikası’nın ne olarak kullanılacağı hakkında da bilgi veren Gürkan “Mor Ev Atölyesi sembolik bir bina, rengiyle fiziki imkanlarıyla sembolik bir bina çok küçük bir yer. Burası aynı şekilde devam edecek. Asıl hedefimiz sürekli engel çıkarıyorlar ama engelleri aşacağız. Devasa elektrik fabrikasını Kadın ve Aile Girişimcilik Üretim Merkezi olarak tüm kadınlarımızın hizmetine sunacağız. Biz kadınlarımız para kazansın istiyoruz, kadınlarımızdan para almak istemiyoruz.”ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.