DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2063066-0,47%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de hastanede sağlıkçılara reva görülen sahur menüsü tepki çekti!

Edirne’de hastanede sağlıkçılara reva görülen sahur menüsü tepki çekti!

Ramazan Ayı başlamasıyla birlikte sağlıkçılar tarafından, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde sahurda verilen menü tepki çekti. Menüde; 7 yeşil ve 4 siyah zeytin, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, çeyrek domates ve küçük fındık kreması yer alıyor.

ABONE OL
23 Mart 2024 14:40
Edirne’de hastanede sağlıkçılara reva görülen sahur menüsü tepki çekti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

11 Mart tarihinden itibaren her sahurda sağlıkçıların yetersiz kahvaltı menüsüyle karşılaşmasına tepki gösteren Genel Sağlık-İş Edirne Şube Başkanı Özcan Arslan, “Sağlık emekçilerine sahur menüsü olarak reva görülen yemek yetersiz, kalitesiz ve sağlıksız olduğu açıktır. Yoğun iş temposu altında insan üstü gayretle sağlık hizmeti sunmaya çalışan sağlık emekçilerinin beslenmesinden tasarruf yapılamaz” diyerek tepkisini dile getirdi.

“HASTANEDE HER GEÇEN GÜN YEMEK KALİTESİ DAHA DA KÖTÜLEŞMEKTEDİR”

Hastanede iyileşmesi gerekirken günden güne düşen yemek kalitesinin konusunda tepkili olduklarını belirten Özcan Arslan, “Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde sağlık personeline verilen soğuk ve kalitesiz yemeklerde görülen yabancı cisimler skandalından sonra, yaptığımız onlarca başvurumuza rağmen iyileşme görülmediği gibi her geçen gün yemek kalitesi daha da kötüleşmektedir. Hastane personeline verilen yemeğin içinden salyangoz, eldiven parçası gibi cisimlerin çıkması artık olağan hale gelmiştir. Akşam yemeğinde servis edilen kahvaltıda sadece iki adet hazır paketli kahvaltılık ürününün yanında bir parmak kalınlığında peynir sağlık emekçilerinin sağlıklı beslenmesi için yeterli görülmüştür” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“YETERSİZ SAHUR MENÜSÜYLE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN BESLENMESİNDEN TASARRUF YAPILAMAZ”

Ramazan Ayı itibariyle sahur zamanında çıkan yetersiz öğünlerin, gün boyu yoğun tempo içinde koşturan sağlıkçılara yetmedi ve ek yiyeceklerin ilave edilmesi gerektiğini kaydeden Özcan Arslan, “Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi yemekhanesinde benzer skandalların arka arkaya yaşanması üzerine Sendikamız Genel Sağlık-İş, hastane yönetimine yazdığı dilekçeyle duruma ilişkin gerekli tedbirlerin alınmasını istemiş, ancak hiçbir olumlu düzelme olmadığı gibi beslenme koşulları her geçen gün daha da kötüye gitmiştir. 11 Mart 2024 sabahı saat 04.30 – 06.00 arasında çıkan sahur kahvaltısı olduğu iddia edilen menü çeyrek domates, beklemekten soğumuş çorba, kalitesi bilinmeyen bir adet kapalı paket bal ve 3-5 adet zeytinden oluşmuştur. Sağlık emekçilerine sahur menüsü olarak reva görülen yemek yetersiz, kalitesiz ve sağlıksız olduğu açıktır. Sahur menüsünde yumurta haşlaması, salata, domates ve çorbanın sabit olması, bunların yanına geçmiş yıllarda yapıldığı gibi doyuruculuğu yüksek olan patates kızartması ya da menemen gibi ilaveler ile sahur yemeği sunulması gerekmektedir. Çeşitliliği yeterli olmayan sahur yemeğinin sıcaklık ve uygunluk kontrolü görevli idari amir veya memur tarafından mutlaka yapılmalıdır. Yoğun iş temposu altında insan üstü gayretle sağlık hizmeti sunmaya çalışan sağlık emekçilerinin beslenmesinden tasarruf yapılamaz. 7/24 hizmet üreten sağlık çalışanları için yeterli kaloride, kaliteli, lezzetli beslenme imkanı idarece sağlanmak zorundadır” diye konuştu.

“YEMEKLERDEN SALYANGOZ VE YABANCI CİSİMLERİN ÇIKMASI KABUL EDİLEMEZ”

Binlerce kişinin görev yaptığı hastanede yemeklerde oluşan problemin kabul edilebilir yanı olmadığı, aşçılık mezunu kişilerin istihdam konusunda da başvuruda bulunduklarını hatırlatan Arslan “Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi yemekhanesinde görevli personel sayısı yeterli olamadığı gibi yeterli nitelikte de değildir. Her gün 5 bin – 7 bin arasındaki kişi için yemek hazırlanması gereken bir sağlık kurumu olan Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde yemeklerden salyangoz başta olmak üzere yabancı cisimlerin çıkması hiçbir şartta kabul edilemez, sıklıkla yaşanılan bu vahim durumun kabulü mümkün değildir. Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından yemekhanesi bulunan her kurumda “aşçılık sınıfı mezunu kişilerin” istihdamı için gerekli girişimlerde bulunulması için Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanlığı teftiş kurulu da ayrıca başvuruda bulunulmuştur” dedi.

“KUSURLU KİŞİLERİN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Hastanede yaşanan beslenme olayında kusurlu kişilerin kanun gereği soruşturmaya girmesi gerektiğini savunan Özcan Arslan, “En eski ve temel insan haklarından olan beslenme hakkı, sağlık hakkı ile yakından ilgilidir. Yaşanan onlarca skandala rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın suskunluğu devam ederken sorumluların hesap vermiyor olması kabul edilemez. Gerekli disiplin soruşturmasının başlatılmasını, kanun gereğince ön incelemenin hızlıca yapılarak, görevlerinin gereklerine aykırı eylemleri bulunan kusurlu kişilerin, eylemlerine uyan cezayla cezalandırılmasını talep ediyoruz” sözleriyle noktaladı.

Haber Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.