DOLAR 32,4905 0.27%
EURO 34,7807 0.46%
ALTIN 2.419,391,67
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1878437-3,44%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eğitim İş’ten MEB’e ‘ortak sınav’ eleştirisi

Eğitim İş’ten MEB’e ‘ortak sınav’ eleştirisi

Eğitim-İş Edirne Şube Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, MEB’in yaptığı ortak sınavlarla ilgili sendika binasında basın açıklaması düzenledi.

ABONE OL
5 Nisan 2024 16:51
Eğitim İş’ten MEB’e ‘ortak sınav’ eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-İş Edirne Şube Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, MEB’in yaptığı ortak sınavlarla ilgili sendika binasında basın açıklaması düzenledi. Olcay Dal’a, Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Nedim Zobar, Eğitim-İş Şube Başkanı Murat Akçay, Eğitim-İş Şube Mali Sekreteri Erhan Toprak’ın eşlik ettiği toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak sınavlarda yaşanan sorunlar dile getirildi. Dal ayrıca 15 Nisan’dan sonra sınav kağıtlarını pdf formatında ortak havuza aktarılacağını, her ilden gönüllü öğretmenlerin farklı illerden önüne denk gelen sınav kağıtlarını inceleyeceği, 2 öğretmenin 1 sınav kağıdını okuyacağını ifade etti.

“SINAVLARIN BELİRLİ HAFTALARDA YAPILMASI ÖĞRETMENLER TARAFINDAN OLUMLU KARŞILANMIŞTI”

Eğitim-İş Edirne Şube Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, “Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk de 1921 yılında, Kurtuluş Savaşı henüz devam ederken, öğretmenleri topluyor ve eğitimin önemli olduğunu vurguluyor. Bugünkü basın açıklamamızın ana başlığı, ülke genelinde yapılan ortak sınavlar. 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının başında, Milli Eğitim Bakanlığı ortaokullarda ve liselerde sınav takvimi belirledi. Sınavların belirli haftalarda yapılması gerektiğini bir koşul olarak saptadı. Hatta birinci dönemde bu sınav haftası 29 Ekim törenlerinin haftasına gelmişti. Sonra ertelendi. 10 Kasım haftasına ötelendi. İkinci dönemde de yine belirli bir haftada sınavların yapılması istendi. Bu öğretmenler tarafından olumlu karşılandı. Fakat ilerleyen günlerde 6. sınıflarda Türkçe ve Matematik dersleri, 9. sınıflarda da yine Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı dersinin sınavlarının ülke genelinde ortak yapılacağı açıklandı. Yani bu ne demek? Türkiye’deki tüm ortaokulların 6. sınıfları aynı günde, aynı ders saatinde aynı soruları cevapladı Türkçe sınavından ve karneye geçti. Matematikte de aynısı oldu. 9. sınıflarda da bu Matematik ve Türk Dili Edebiyatı derslerinde yine aynı şekilde gerçekleşti” dedi.

“BİR SINAV KAĞIDINI İKİ ÖĞRETMEN OKUYACAK”

MEB’in test sorusu sormayı yasakladığını ancak ilk dönemde bahsedilen derslerden soruların test olduğunu belirten Dal, “Şimdi Türkiye’deki ortaokullarda öğrenciler akademik seviyelerine göre ayrılmadığı için homojen bir yapı olduğu için çok fazla bir rahatsızlık hissedilmedi. Fakat liseler biliyorsunuz öğrencilerin akademik seviyelerine göre öğrenciler ayrıldı. Sınavı okullar var, not ortalamasına göre girilen okullar var. Dolayısıyla Türk Dili Edebiyatı sınavından tüm Türkiye’deki her türlü lisenin öğrencisi sorumlu oldu. Matematikten de yine aynı şey oldu. Tabi bunların yarattığı sakıncalar ve sıkıntılar ortaya çıktı. Öncelikle ortaokulların sınavlarını ele alacak olursak, az önce belirttiğim gibi akademik anlamda zorlanılmadı. Fakat şöyle bir şey oldu. Ortaokullarda 14 çoktan seçmeli yani test sorusu soruldu. 2 tane de açık uçlu soru soruldu. Tabi bu arada Milli Eğitim Bakanlığı bu yılın başında öğretmenlere test sorusu sormayı yasakladı. Ama birinci dönemde bu bahsettiğim derslerden ortak sınavlar test sorusu. Bu dönemde yine ortaokul Türkçe 14 çoktan seçmeli ve 2 tane açık uçlu soru soruldu. Bu çoktan seçmeli soruların okunması ders öğretmenleri tarafından yapılacak. Ama 2 tane açık uçlu soruyu şu sistemde okuyacak öğretmenler. Her öğrencinin kağıdı pdf formatına dönüştürülerek bir havuza aktarıldı. Her ilden de belirli sayıda öğretmenler istekli olarak seçildi. Ve önümüzdeki bayramdan sonraki hafta 15 Nisan haftasında bu öğretmenler oturacaklar. Önlerine hangi ilden hangi ortaokuldan öğrencinin sınav kağıdı düşerse onu okuyup notlayacaklar. Tabi onu tek başına notlamayacak bir sınav kağıdını 2 öğretmen okuyacak. O sınav kağıdının ortalaması alınacak” diye konuştu.

“BİZİ HAYRETE DÜŞÜREN OLAY, SINAVI YAPILDIĞI DERSİN HOCASI SINAVA GİREMEYİP ÖĞRETMENLER ODASINDA OTURDU”

Yapılan sınavlarda ders öğretmeninin sınava girememesinin şaşkınlığını yaşadıklarını kaydeden Olcay Dal, “Bunun dışında bu sınavların uygulanmasına yine biz öğretmenleri hayrete düşüren bir olay oldu. Türkçe sınavı yapılıyorsa örneğin o sınavların yapıldığı sınıfta Türkçe öğretmeninin bulunması yasaklandı. Hatta koridorda bile gezemedi. Lise 1’lerde Türk Dil Edebiyatı sınavı yapıldı. Türk Dil Edebiyatı dersi öğretmenleri o sınavlarda gözetmenlik yapmadı. Öğretmenler odasında oturdu. Şimdi ÖSYM sınavlar yapıyor ve yine biz öğretmenler burada görev alıyoruz. ÖSYM TYT ya da AYT sınavında burada matematik soruları var. Onun için matematik öğretmenleri burada görev alsın almasın demiyor” dedi.

” NEDEN TÜM TÜRKİYE’DE ORTAOKUK VE LİSELERİ AYNI SINAVDAN YAPTIK?”

Dal, “Peki, hep aynı soru var kafamızda; neden? Neden Türkiye’deki tüm ortaokulları aynı sorulardan sınav yaptık? Neden Türkiye’deki tüm liseleri aynı sorulardan sınav yaptık? Akla ilk şu geliyor; demek ki MEB, illeri ya da okulları sıralayacak. Ama o gönderilen genelgelerde sınavlarla ilgili şöyle bir açıklama var; ‘Yapılacak sınavlar gerek ülke geneli, gerek il ve ilçe geneli olarak öğrencilerin sıralanmasında kullanılmayacak. Okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak. Ama bu sınavlar öğrencilerin notlarını etkileyecek.’ Bunun neden olduğunun açıklanmasını, öğretmenlerin ve kamuoyunun tatmin edilmesini bekliyoruz” diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.