DOLAR 39,7515 0.39%
EURO 46,1581 0.3%
ALTIN 4.246,870,40
BIST 9.434,31-0,15%
BITCOIN 42416821.64065%
Edirne
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

EKK belediye çalışmalarını değerlendirdi

EKK belediye çalışmalarını değerlendirdi

Edirne Kent Konseyi (EKK), 31 Mart 2024 tarihinde düzenlenen yerel seçimler sonrası Edirne Belediye Başkanlığı'na seçilen Av. Filiz Gencan Akın ve Edirne Belediye Meclisi'nden günümüze kadar yaptığı çalışmalarla ilgili basın açıklamasında bulundu.

ABONE OL
16 Aralık 2024 17:33
EKK belediye çalışmalarını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EKK binasında 8 aylık süreci değerlendiren EKK Başkanı Özer Demir, yeşil alan ve parklardaki ticari işletmeler, Otogarın yeniden düzenlenmesi, sosyal belediyecilik, ulaşım ve otopark konularında açıklama yaparken Söğütlük Kent Ormanı konusunda da bölgeyi incelemek amaçlı valiliğe resmi başvuru yaptıklarını ancak geri dönüş anlamadıklarını ifade etti.

“YEŞİL ALAN VE PARKLARDAKİ TİCARİ İŞLETMELER”

Yeşil alanlar ve parklardaki ticari işletmelere değinen EKK Başkanı Özer Demir, “Kentlinin gezme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılaması için planlanan yeşil alan ve parklar kamusal alan olmalarına rağmen önceki yönetimler tarafından kişi veya kurumlara çıkar amaçlı olarak verilmiş, buralarda ticari işletmeler oluşturulmuştur. Bu işletmelerin çoğu bir büfe ile başlayıp süreç içinde çay bahçesi, kafe, restoran vb adlarla genişletilerek amaç dışı kullanılmış, hatta yeşil alanların bazı bölümleri başka işletmelere kiralanmış ve bu şekilde genelde fahiş fiyatlarla işletilmeye- kullanılmaya devam edilmektedir. Bizler, Çevre Örgütleri, TMMOB ve gönüllü avukatlarımızla kentliye ait bu alanların yeşil alan olarak kalması için mücadele vermiş; gerek oluşturulan kamuoyu ve mahallelinin yeşil alanına sahip çıkması, gerek yürütülen hukuki süreçler sonunda birçok alan, yeşil alan olarak kentlinin kullanımında kalmıştır. Örnek vermek gerekirse, 1. Murat Mahallesinde 30 civarında çam ağacı sökülmüş, tüm uyarılarımıza rağmen betonarme iki katlı bina yapılırken yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. Bina yıkılmış alan tekrar ağaçlandırılmıştır. Şimdiki adı 15 Temmuz Parkı olan alan temel atılıp inşaat aşamasında yine mahkeme kararıyla durdurulmuştur. Öz Ar market karşısındaki yeşil alan, Gazi Osmanpaşa Orta Okulunun karşısındaki yeşil alan, Karadenizliler Derneğinin yanındaki alan yürütülen mücadeleler sonucunda hala yeşil alan olarak kentlinin kullanımındadır. Bugüne geldiğimizde ise Edirne Belediye Başkanı Sayın Filiz Gencan Akın’ın yeşil alanların kamudan yana kullanımı ile ilgili açıklamalarını ve uygulamalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Gölet, Ruhi Uğurlu, Fora Parkının Edirne Belediyesi tarafından düzenlenmesini sosyal belediyecilik adına değerli çalışmalar olarak değerlendiriyoruz. Yeşil alanlar ve parklar imar plan hükümlerine göre, toplumun yararlanması için ayrılan, kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ve dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren ve kamu yararının gözetildiği alanlardır. Aynı zamanda gelecek kuşaklara aktaracağımız miraslardır. Yeşil alanlar kentlinin oturmak için işletmelere para ödemek zorunda kalmadan nefes alabildiği, nitelikli zaman geçirdiği, sosyalleşebileceği şekilde, mahallelinin hizmetine çocuk parkı, park, yeşil alan, sosyal tesis olarak açılmalıdır” diye kaydetti

“SOSYAL BELEDİYECİLİK”

Öğrencilere verilen yemek, kent lokantası gibi hizmetlerin önemli olduğunu bunun yanında belediye işletmelerin de çevre dostu ürünlerin kullanılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özer Demir “Edirne Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubunun da içinde yer aldığı, Edirne Okul Yemeği Koalisyonunun öğrencilerimize bir öğün nitelikli yemek talebi Edirne Belediye Başkanlığı tarafından olumlu karşılanmış, 1 Ekim’den itibaren okulların açık olduğu günlerde başlangıç olarak 200 öğrencimize yemek verilmektedir. Bunun yanında çocuklarımıza Hasan Ali Yücel ve Çocuk Yaşam Merkezlerinde ki çalışmaların yanında nezih ders çalışma ortamları sunulmak üzere çalışmalar devam etmektedir. Edirne Kent Lokantasının önümüzdeki günlerde hizmete girmesini sosyal belediyecilik adına önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Vatandaşların ekonomik ve sağlıklı beslenmesine katkı yaparken Üniversite öğrencilerimiz, dolayısıyla ailelerine de katkı sağlanmış olacağını düşünüyoruz. Ayrıca belediyemizin birçok işletmesinde kullanılan tek kullanımlık plastik vb. malzemelerden biran evvel vazgeçilerek, yerine çevre dostu ürünler kullanılmasını bekliyoruz” dedi.

“ULAŞIM VE OTOPARK”

Otogarın yeniden düzenleneceği yönünde Başkan Filiz Gencan Akın’ın sözleri olduğunu, bunun yanı sıra kent içi ulaşım sorunun çözülecek belediye araçlarının yer alması talepleri olduğunun altını çizen Başkan Özer Demir, “Edirne Belediye Başkanı Sayın Filiz Gencan Akın, geçen hafta yaptığı açıklamalardan birinde Edirne Otogarının yeniden düzenleneceğini ifade etti. En kısa zamanda Edirne’ye yakışır, güvenli, temiz, standartları iyileştirilmiş araçlarla yurt içi ve yurt dışı ulaşımın yapıldığı bir hale getirilmesini bekliyoruz. Edirne’de en önemli sorunlardan biri kent içi ulaşımdır. Edirne Kent Konseyinin açtığı dava sonucunda Edirne İdare Mahkemesi, kent içi ulaşım hizmetinin tekel olarak özel tüzel kişilik tarafından yapıldığına karar vermiştir. Belediye Başkanımızdan, kentin ulaşım sorununun çözülmesini, çözüm sürecinde anılan mahkeme kararının dikkate alınmasını ve kent içi ulaşımda Belediye araçlarının yer almasının değerlendirilmesini istiyoruz. Ayrıca kamuya ait yolları, kaldırımları işgal eden bazı esnaf ve otopark işlemecileri hakkında da gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“GEREKEN HALLERDE YANINDA OLACAK HATALI UYGULAMALARIN DA KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Demir, “Kentimizin birçok sorunu olduğunun farkındayız. Bu sorunların çözümü sürecinde Edirne Belediye Başkanı Sayın Filiz Gencan Akın’ı kamudan yana, kentliden yana, sosyal belediyecilik niteliğinde yapacağı işlerde yanında olduğumuzu, gereken hallerde katkı sunacak ve Edirne’nin çağdaş, güvenli, mutlu insanların yaşadığı bir şehir olması için çalışacağımızı; ancak kente dair işlenecek suçlar ve hatalı uygulamaların da karşısında olacağımızı bir kez daha beyan ediyoruz” dedi.

“EDİRNE VALİĞİ’NE SÖĞÜTLÜK ZİYARETİ İÇİN RESMİ BAŞVURU YAPTIK AMA YANIT ALAMADIK”

Millet Bahçesine dönüştürülen Söğütlük Kent Ormanı hakkında da açıklamada bulunan Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, “Söğütlük ile ilgili Edirne Kent Konseyi çok uzun yıllardan beri çalışmalar yürüttü. Bir dönem Edirne Kent Konseyi tutum alıp oranın özel işletmeye geçmesini önlemişti. Edirne Kent Konseyi olarak Söğütlük’te paneller gerçekleştirdik, forumlar gerçekleştirdik. O alanın doğal haliyle kalmasına ve temizliğini ve güvenliğini kamu eliyle yapılmasını istedik. Tek talep buydu. Tabii bir mesire alanının, doğal yaşam alanının nasıl planlanacağıyla ilgili üniversiteden de destek alarak kullanılmasını istiyorduk. Ama maalesef Söğütlük, Millet Bahçesi yönetmeliğine tamamen aykırı olarak çok net bir şekilde kullanılmayan bir alanın yeşil alanın dönüştürülmesi istiyor Millet Bahçesi yönetmeliği. Net şekilde yönetmelikler yok sayılarak ve Edirneli’nin gerçekten çok değer verdiği, yeterince temiz ve güvenli olarak kullanılmadığı alana millet bahçesi yapmak çok kolaylarına geldi. Burada Söğütlük Doğal Kalsın Platformu tarafından çok ciddi bir mücadele yürütüldü, hukuki süreç yürütüldü. Bunların sonucunda betonlaşan kısım yarı yarıya azaltıldı. Böyle somut bir kazanım var. Onun ardındaki süreçlerde de tekrar Söğütlük Doğal Kalsın, Kent Konseyi ve çevre örgütleri yaptıkları değerlendirmelerde hukuki olarak bunun başvurulduğu takdirde de sonuç alınamayacağı görüşü hakim olduğundan dolayı da izleme noktasında kaldık. Bunun ardından da ne oluyor Söğütlükte? Edirne Valiliği’ne resmi olarak başvurduk. Bilim insanlarıyla, gönüllülerle beraber girelim, ziyaret edelim diye. Maalesef Edirne Valiliği’nden hiçbir yanıt alamadık. Bundan, girmemize izin verilmedi sonucu çıkıyor. Yanıt dahi verilmedi. Bir kamu kurumunun bir dilekçeye yanıt vermemesi de gerçekten düşündürücü. Biz bunların takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r