DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BIST 9.125,290,50%
BITCOIN 22800170,40%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekçi kadınlar emeklerini anlattı

Emekçi kadınlar emeklerini anlattı

ABONE OL
7 Mart 2020 12:11
Emekçi kadınlar emeklerini anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Trakya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm öğrencilerinin düzenlediği anlatıya, emekçi kadınlar emeklerini anlattı.

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anlatıya, Edirne’de hurdacılık yapan Dilek Arzu Dermenci, Uzunköprü’de oto boyacılığı yapan Eylem Kuşçu, Gazeteci Gönül Uyanıktır ve Edirneli muhtar Nesrin Çağlar katıldı.

“DEVAM ETMEZSEM EŞİM O ZAMAN ÖLÜR!”

İlk konuşmayı yapan hurdacı Dilek Arzu Dermenci, bu mesleğe ilk olarak eşiyle beraber başladığını ve 4 yıl boyunca birlikte omuz omuza çalıştıklarını söyledi.

Eşinin vefatıyla mesleğe tek başına devam ettiğini dile getiren Dermenci “Eşimin vefatından sonra dükkânı kapatırsam eşim asıl o zaman ölür” düşüncesiyle mesleği tek başına icraya başladığını sözlerine ekledi.

Hurdacılığın toplum tarafından erkek mesleği olarak kanıksandığı için birçok müşterinin iş yerine geldiğinde karşısında kadın görünce yanlış yere geldiklerini düşündüklerini, fakat artık alışıldığını, kimsenin yadırgamadığını vurguladı.

“SEN YAPAMAZSIN DİYENLERE İNAT”

Daha sonra söz alan oto boya ustası Eylem Kuşçu, yıkılmaz denen duvarları yıkıp sen yapamazsın diyenlere inat bu mesleği icra ettiğini belirterek sözlerine başladı.

Bu mesleğe televizyon programında lastik tamiri yapan bir teyzenin ilham kaynağı olmasıyla başladığını söyleyen Kuşçu, mesleği eşinden öğrendiğini dile getirdi.

“Başlarda sanayide bir kadının varlığı tepki çekiyordu. Ben bu tabuyu yıktığıma inanıyorum” diyerek sözlerine son verdi.

“MESLEĞİMİN EN İYİ ZAMANINDAYIM”

Sonrasında gazeteci ve Hudut Gazetesi imtiyaz sahibi Gönül Uyanıktır, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tarihinin, aslında acı bir olaya dayandığından dem vurdu.

Gönül Uyanıktır “Şimdi çevremde gençler görüyorum, çiçek böcek ellerinde. Aslında o da güzel bir şey fakat ardındaki acı gerçeği unutmamak gerekir” dedi.

Kadınların düzenin evrilmesinde katkı sağladığını, kadınların değiştirme gücüne sahip olduğunun unutulmamasını sözlerine ekleyen Uyanıktır, ”65 yaşındayım kendimi mesleğimin en iyi zamanında hissediyorum. Şimdi elime kameramı alıp habere koşarım” dedi.

“EK İŞ DEĞİL, TEK İŞ”

Edirne’nin ilk ve tek kadın muhtarı olan Nesrin Çağlar ise mesleğe küçük bir şaka ile başladığını belirterek “Muhtarlığa gittim imza işim vardı. Birden içime bir his geldi. Ve daha sonra muhtar Hasan abiye dönerek şakayla karışık kalk o koltuktan ben burada muhtar olacağım dedim ve böylece bir serüvenin temelini atmış oldum. Kadınlar daha ince düşünür, daha iyi düşünür” dedi.

Etkinlik sonunda konuşmacılara proje sorumluları Batuhan Gül,  Şeymanur Yavaş, Özgür Ayral ve Yağmur Yedeler, Tolunay Öztürk, Tunahan Danışmant, Oğuzhan Bedir tarafından verildi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.