DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2038411-2,30%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekli müezzinden Edirne resimleri sergisi

Emekli müezzinden Edirne resimleri sergisi

Selimiye Camii'nin emekli başmüezzini ve aynı zamanda 50 yılı aşkın süre ressamlık yapan Yusuf Karabıyık Çengelci, Edirne Tarihi Kültürel Eserleri Tanıtım Sergisi'ni Selimiye gölgesinde bir alanda sergilemeye başladı.

ABONE OL
29 Mart 2024 15:07
Emekli müezzinden Edirne resimleri sergisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Selimiye Camii’nin emekli başmüezzini ve aynı zamanda 50 yılı aşkın süre ressamlık yapan Yusuf Karabıyık Çengelci, Edirne Tarihi Kültürel Eserleri Tanıtım Sergisi’ni Selimiye gölgesinde bir alanda sergilemeye başladı. Selimiye, Meriç Nehri, Kırkpınar ve birçok tarihi camiyi resmeden Çengelci’nin amacı ise, yaptığı eserlerle Edirne’nin tarihi ve kültürel değerlerini Türkiye çapında tanıtmak olduğunu ifade etti.

“YAĞLI BOYA SANATI İLE KENDİ KENDİME YAP BOZ YAPARAK SELİMİYE CAMİSİNİ RESMEDEREK BAŞLADIM”

78 yaşındaki Selimiye Cami’nin Emekli Başmüezzini ve Ressam Yusuf Karabıyık Çengelci “Burda ressam arkadaşa vardı. Ona bir gün dedim ki bana bir yağlı boya yapar mısın? Hocama hediye götüreyim dedim.  Ben şaka olarak dedim ki ben yapamam mı bu resmi dedim. Yaparsın dedi.  Dışarı çıkınca tuval aldım, birkaç boya aldım, fırça aldım, geldim bu Selimiye Meydanı’nda bir iki gün uğraştım. Yazdım bozdum, yazdım bozdum. En son bir resim çıkardım götürdüm ona. Alsana resim dedim. Kime yaptırdın? Diye sordu, ben yaptım dedi. İnanmam, peki bu renkleri nasıl buldun dedi. Boyaları karıştırıp renk buldum oradan çıkardım dedim. O ara bir asker geldi kaç paraysa ben bu resmi alıp evlenince duvarıma asacağım dedi. Saydı parayı aldı resmimi hemen gitti. Benim resimle buluşmamın kilit yeri burasıydı” diye konuştu.

Yusuf Karabıyık Çengelci

“AMACIM TÜRKİYE ÇAPINDA RESİMLERİMLE EDİRNE’NİN TARİHİ GÜZELLİKLERİNİ TANITMAK”

Tüm Türkiye çapında yağlı boya eserleriyle Edirne’yi tanıtmak istediğini vurgulayan Yusuf Karabıyık Çengelci, “Bu oradan başladı benim resim. Oradan başladı 1970 falan. Yaklaşık 54 yıldan beri resimler yapıyorum. Sayamayacağım kadar resim yaptım. Yüzlerce çok yaptım. Çünkü o zamanlar böyle elimden yaptığımızı kapıyorlardı hemen. Sadece Selimiye resimleri yapmıyorum. Selimiye, Meriç Nehri, 3 Şerefli Cami resimleri burada var. Fotoğraflarda kalmış veya yok gibi eserleri öne çıkarıyorum. Yani gayemiz burada tarihi güzelliklerini meydana çıkarmak. Amacım Türkiye çapında dolaştıracağım ben sergileri. Bunları Enver Şengül Bey yardımcı oluyor bana sağ olsun. Bunları bir valize dolduracak şekilde yapacağım. Nereye gittim Kars’a oraya götüreceğim. Orada sergi olarak çıkartacağım. Edirne’nin tarihi güzelliklerinin, anılarını gerçeklerini götüreceğim. Çünkü halkın arasında öyle hurafeler var ki hani bu dindeki hurafeler gibi aslı olmayan. Gayemiz burada tarihi kültürü doğru güzel tanıtmak yani. Üç tablomu Fransız ünlü bir ressam ve bir de Fahri Aksoy vardı rahmetli oldu. Bende resimlerimi almışlardı eskiden. Benim için şunları demişlerdi ‘bu hocanın resimleri Leonardo Da Vinci’nin resimlerinden üstün. Bu adam ilkokula bile gitmememi, tabiatta olmayan renkleri bile kullanıyor’ demiş Fransız ressam. Benden aldıkları resim Fransa’da, İngiltere, Yunanistan’da sergilediler. Benden aldıkları resim Yunanistan’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde” diye ifadelerini noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.