DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2045397-2,49%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekli sendikalarından güç birliği

Emekli sendikalarından güç birliği

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, emekli sendikaları ile EYT ve DİSK'nun ortak mücadele amacıyla yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuçlandığını belirterek, emeklilerin ve EYT'lilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini belirtti.

ABONE OL
27 Mart 2024 17:32
Emekli sendikalarından güç birliği
2

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, emekli sendikaları ile EYT ve DİSK’nun ortak mücadele amacıyla yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuçlandığını belirterek, emeklilerin ve EYT’lilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini belirtti.

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, DİSK Genel İş Sendikası Edirne Şubesi Toplantı Salonunda, bir süredir emekli sendikaları ile EYT ve Emekliler Federasyonu arasında ortak mücadele amacıyla sürdürülen çalışmaya yönelik açıklamada bulundu.

“HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ”

Dayıoğlu, emekli sendikaları ile EYT ve Emekliler Federasyonu’nun ortak mücadele amacıyla sürdürdüğü çalışmaların olumlu sonuçlandığını duyurdu.

Dayıoğlu, farklı federasyonlar, sendikalar, dernekler ve platformlar olarak emeklilerin ve EYT’lilerin insanca yaşam hakkı için mücadele ettikleri vurgulandı. Yıllardır süregelen politikaların emeklileri yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkum ettiği ifade eden Dayıoğlu, bu duruma son vermek için birlikte mücadele edileceği bildirildi.

TÜİK’in “Nüfus Projeksiyonları, 2018-2080” çalışmasına göre Türkiye’nin yaşlanan nüfusunun emekliler ve yaşlılar için politikaların önemini artırdığına dikkat çeken Dayıoğlu, bu durumun emeklilerin ve EYT’lilerin haklarını savunmak adına daha güçlü bir birlik oluşturulmasını gerektirdiğini vurguladı.

“EMEKLİLERİN SATIN ALMA GÜCÜ SÜREKLİ DÜŞÜYOR”

Dayıoğlu, ülkenin yaşlanan nüfusu ve emekliler için belirlenen politikaların önemine dikkat çekerek, emeklilerin satın alma gücünün sürekli olarak düştüğünü ve bu durumun yaşam koşullarını giderek zorlaştırdığını belirtti.

Dayıoğlu, 2002 yılında en düşük emekli aylığının 257 TL olduğunu ve bu rakamın asgari ücretin 184 TL olduğu dönemle kıyaslandığında bile düşük olduğunu ifade etti. Günümüzde ise en düşük emekli aylığının 10 bin TL olduğunu, ancak yapılan araştırmalara göre açlık sınırının 15 bin TL’yi aştığını ve yoksulluk sınırının da 52 bin TL’ye yaklaştığını belirtti.

Dayıoğlu, emeklilerin maaşlarının zaman içinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştıklarını vurguladı. Bankaların verilerinde de bu durumun açıkça görülebildiğini belirten Dayıoğlu, emeklilerin artık kredi kartlarını ödeyemez hale geldiklerini kaydetti.

“TALEPLERİMİZ”

Emeklilerin yaşam standartlarının düzelmesi için taleplerini sıralaman Sait Dayıoğlu “Biz emekliler bedelini çalışma yaşamımızda peşin olarak ödediğimiz, ömrümüzün sonbaharında insanca yaşayabilmemiz için taleplerimizi şu şekilde sıraladık;

1. Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük Emekli kök maaşı, en düşük Memur maaşından az olmamalıdır.

2. Emekli hak ve sahiplerinin aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir.

3. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için, tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam istiyoruz.

4. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, Anayasada gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi “herkes sendika kurabilir” şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM’inde emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak, bizlerle birlikte toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Bunun için de Anayasanın Sendika kurma hakkını tanımlayan 51. Maddesi ile toplu iş sözleşme hakkını tanımlayan 53. Maddelerine “Emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak “Emekli sendikaları statü yasası” çıkarılmalıdır.

5. Aylık Bağlanma Oranlarının eski sisteme yani yüzde 70’e döndürülmesini istiyoruz. 6. Gerçek bir İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 yılı öncesi ve 2000 yılı sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir.

7. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilmelidir.

8. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs tüm sağlık kesintilerine son verilsin.

9. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

10. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. 11. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlara takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

12. Emekli maaşlarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar, maaş promosyonlarını günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her yıl bir maaş artışına göre promosyonları güncellemelidir.

13. Çalışanlar geçmiş yıllarda olduğu gibi artık emekli olduklarında kıdem tazminatlarıyla bir daire satın alamamakta. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlanmalı. Emeklilere bir taraftan da barınma yardımı yapılmalıdır.

14. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilmeli. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi ve yaşam merkezi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı.

15. Emeklinin vefatı sonrası bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğuna, zaten düşük olan emekli maaşı daha düşük oranda ödenerek emeklinin geride kalan eşi ve evlenmemiş çocuğu tam bir sefalete mahkûm edilmektedir. Sosyal devlette dul ve yetim maaşı en düşük emekli maaşından az olamaz.

16. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32‘lik kesintinin kaldırılmasını talep ediyoruz. 17. Kökten çözülmeyen EYT meselesinde, eksik çıkarılan yasa ile 5000 Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetlerinin giderilmesini; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim eşitleme ve İhya sorununun çözülmesini; Staj ve Çıraklık başlangıç süresinin, Emeklilik sigorta başlangıç süresinden sayılmasını; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminin kökten bir reformla yeniden düzenlenmesini talep ediyorum”

“BİRLEŞTİRE BİRLEŞTİRE KAZANACAĞIZ”

Dayıoğlu “Yaşamımızı zorlaştıran, emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşı durabilmeli, haklarımızı savunabilmeli, hayatımızı kolaylaştırmalıyız. Güçlerimizi birleştire birleştire kazanacağız. Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun. Yaşasın emeklilerin birlikte ortak mücadelesi. Yaşasın Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.