DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20667741,13%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emeklilerin zam isyanı

Emeklilerin zam isyanı

ABONE OL
21 Ocak 2023 11:35
Emeklilerin zam isyanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK’e bağlı Emekli Sen üyeleri yaşanabilir maaş istediğinde bulunarak, maaşlarının yetmediğini göstermek kendilerine gelen yüklü faturaları yakarak protesto etti.

DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi tarafından Saraçlar Caddesi’nde ‘İnsanca Yaşamak İstiyoruz Zamlar Durdurulsun’ konulu basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu sendika üyeleri ve çok sayıda emekli katılım gösterdi.

Maaşlarını eriten zamların durdurulması yönünde atılan sloganlar arasında DİSK Emekli Sen üyeleri kendilerine gelen yüklü faturaları yakarak maaşlarının yetmediğini göstermek için zamları protesto etti.

“MÜJDE DİYE AÇIKLANAN SEFALET ÜCRETİ BİZ EMEKLİLERİ AÇLIĞA VE YOKSULLUĞA MAHKUM ETTİ”

Burada konuşan DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu “İktidar, seçimlerin arifesinde emeklileri ve çalışanları ilgilendiren konularda kendi misyonuna uygun görüşlerini açıkladı. Önce asgari ücret, sonra EYT’lilerin durumu ve en sonunda emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili bizi yanıltmayan açıklamalarda bulundu. Önce 3 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşını 5 bin 500 TL. ‘ye, yüzde 25 olarak açıkladığı emeklilerin maaş artış oranını ise akşamdan sabaha yüzde 30 ‘a çıkardı. Bu hamlelerin nedeni kendisini emekli dostu göstermek ve bir fedakarlık imajı yaratmak niyetlidir. Bu ülkenin tüm zenginliklerini ve değerlerini üreten emekliler olarak sahte müjdelere ve yalanlara kanmayacak kadar deneyim sahibiyiz. Ücretlerle ilgili iktidarın verdiği tüm oranlar ve rakamlar tümüyle açlık sınırının altındadır. Müjde diye yutturulmaya çalışılan bu sefalet ücreti biz emeklileri açlığa ve yoksulluğa mahkum etmiş durumdadır. Daha maaş artışları bankaya yatmadan temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamlar iktidar sahiplerinin kime hizmet ettiğini gösterdi. Bizleri enflasyona ezdiren siyasi iradeye boyun eğmiyoruz. Gelişmiş batı ülkelerinde 4 çalışan bir emekliyi finanse ederken, Ülkemizde bu oran 1.5’lara düşmüş durumda. Bu nedenledir ki dünya emeklilerinin durumu açısından 44 OECD ülkesi arasında ülkemiz sondan 4. olarak 40. sırada yerini almaktadır. Almanya’daki bir emekli ülkemizdeki bir emeklinin aylığının 7 katı, Fransa’da 5 katı, yanı başımızdaki Yunanistan’da bile 3 katı daha fazla emekli aylığı almaktadır. Birçok Dünya Ülkesi Emeklileri tatil amaçlı Ülkemize gelirken, biz emekliler bayramlarda bile köylerimize gidemiyoruz. Bizler de insan onuruna yaraşır bir emeklilik süreci yaşamak istiyoruz” dedi.

“TALEPLERİMİZİ BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ”

Dayıoğlu, “Bu kararlılıkla taleplerimizi Edirne” den bir kez daha haykırıyoruz; Emeklilerin sendikalaşmalarının önündeki engeller kaldırılsın. Toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz. Sorunlarımızın çözümünde görüşmelere katılmak, söz ve karar sahibi olmak istiyoruz. Biz de Dünya emeklileri gibi insan onuruna yaraşır ücret ve sosyal haklar istiyoruz. Tüm sağlık hizmetleri   devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı, tedavi amaçlı tüm ilaçlar reçete kapsamına alınmalı. Emeklilerin ve hak sahiplerinin ulaşım, barınma, elektrik, doğal gaz, su ve İletişim ihtiyaçlarının ücreti indirimli sağlanmalı. Farklı zamanlarda aynı koşullarla emekli olanların mağduriyetleri intibak yasası ile giderilmeli. En düşük emekli aylığı asgari ücretle eşitlenmeli. 3600 Ek gösterge ile ilgili güncel düzenlemeler yapılmalı. Dini bayramlarda yılda iki kez verilen bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyinde olmalı. DİSK Emekli-Sen’e gönül vermiş son nefer nefes aldıkça, bu hak arayış mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir” diye sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.