DOLAR 32,3470 -0.06%
EURO 34,8506 0.14%
ALTIN 2.393,62-0,12
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 19958034,52%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eren, “Sömürge altın madenleri derhal kapatılmalı”

Eren, “Sömürge altın madenleri derhal kapatılmalı”

TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Erzincan İliç ilçesindeki madencilik faaliyetlerinin çevresel felaketlere yol açtığına dair açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
16 Şubat 2024 11:14
Eren, “Sömürge altın madenleri derhal kapatılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Erzincan İliç ilçesindeki madencilik faaliyetlerinin çevresel felaketlere yol açtığına dair açıklamalarda bulundu. Eren, geçmiş yıllarda Artvin Cerattepe’de, Uşak Eşme’de, İzmir Efemçukuru’nda, Bergama Ovacık’ta, Ordu Fatsa’da ve Çanakkale Kazdağları’nda yaşanan benzer durumların Erzincan İliç’te de yaşandığını ifade etti.

TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren, Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana gelen toprak kayması nedeniyle kaybolan 9 emekçinin ailelerine geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Bir an önce kendilerine ulaşılmasını umut etmekteyiz” dedi.

Söz konusu madencilik faaliyetlerinin sadece doğayı ve kaynakları değil, aynı zamanda insan yaşamlarını da olumsuz etkilediğini belirten Eren, “2008 yılından itibaren birbiri ardına ortaya çıkan çevresel felaketlerle sıklıkla gündeme gelen, Erzincan İliç’deki Kanada kökenli altın madeni İşletmesinde gerçekleştirilen sömürge madenciliği ile yalnızca doğamız ve kaynaklarımız değil, yaşamlarımız da katlediliyor” dedi.

Eren, yaşanan çevresel felaketin aynı zamanda bilinçli işlenmiş bir doğa katliamı olduğunu vurgulayarak, meydana gelen kayma sonucunda ekosisteme, ormanlara, yeraltı sularına ve nehirlerimize zarar verildiğini dile getirdi.

Ülkenin geleceği açısından büyük bir felakete dönüşen bu tür madencilik faaliyetlerinin ticari sömürü olduğunu ve siyanürlü altın işletmeciliğinin hiçbir kamu yararı bulunmadığını belirten Eren, “Bu madencilik anlayışının tek kazananı maden şirketleridir” şeklinde konuştu.

TMMOB olarak yaptıkları uyarı ve önerilerin dikkate alınmaması durumunda sorumluların adalet önünde hesap vereceğini ifade eden Eren, “Somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, telafisi imkansız zararlara neden olabilecek faaliyetlerin sonlandırılması gerekmektedir. Başta İliç olmak üzere; Çevre ve İnsan Sağlığını Yok Sayan Sömürge Altın Madenleri Derhal Kapatılmalıdır” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.