DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20810192,44%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erken, “TMO çeltik fiyatı belirlemeli”

Erken, “TMO çeltik fiyatı belirlemeli”

ABONE OL
6 Eylül 2022 11:57
Erken, “TMO çeltik fiyatı belirlemeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eylül’ün 20’si itibariyle başlayacak olan çeltik hasadı için Edirne KÖY KOOP Başkanı Ahmet Erken, hasat dönemi başlamadan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) şimdiden fiyat belirlemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de çeltik ekiminin yüzde 45’ni sağlayan Edirne’de 500 bin dekar araziye ekim yapıldı. Mayıs ayında ekilen çeltiğin, Eylül Ayı’nın 20’sinden sonra hasadına başlanacak. Ancak hasat dönemi ile beraber maliyetlerinde gün yüzüne çıkıp elektrikle doğalgaza gelen zamlarında değerlendirilerek çeltik fiyatının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Edirne KÖY KOOP Başkanı Ahmet Erken, “Eğer biz 2023 yılında da çeltik ekimi yapmak istiyorsak, yapacaksak mutlaka uygun bir fiyat verilmesinden yanayız. Düşük fiyat belirlenirse bu üreticinin batması demektir. 2022 hasat dönemi başlamadan mutlaka TMO’nun bu konuda bir fiyat belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. TMO’nun kara gün dostu olduğumu burada göstermesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde sözlerine yer verdi

“ÇELTİKTE 500 BİN DEKAR ARAZİYLE EDİRNE, TÜRKİYE’DEKİ ÇELTİĞİN 45’İNİ YETİŞTİREN YER”

Çeltikte 500 bin dekar ekim yapıldığını hatırlatarak maliyetlere dikkat çeken Erken “2022 yılı çeltik hasat dönemi Eylül’ün 20’sinden sonra başlayacak. Bildiğiniz gibi Edirne’de 500 bin dekar arazinin çeltik ekimi yapılıyor. Bu da Türkiye’deki çeltik ekiminin son yıllarda artmasıyla beraber Edirne yüzde 42’yle yüzde 45 arası ekimini yapan bu ürünü yetiştiren bölge. Tabii ki en hassas tarafı da hasat dönemi geldiğinde fiyat maliyetleri söz konusu. Bu anlamda da biliyorsunuz yıllardan beri maliyet araştırmaları yapıyoruz. Ama geldiğimiz noktada o kadar çok maliyet yapıyoruz ki bir bakıyorsun ki maliyetlerin girdilerine yüzde 30, yüzde 50 zam geliyor. Bu da bizim maliyet belirlemelerimizi de şaşırtıyor” dedi.

“DÜŞÜK FİYAT BELİRLENİRSE BU ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN BATMASI DEMEKTİR”

2023 yılında çeltik ekiminin yapılması için bu yıl çeltiğe uygun bir fiyat belirlenmesi gerektiği, düşük maliyette ise üreticinin batacağını ifade eden Ahmet Erken “Ben bu 2022 yılının maliyetlerinde rakam telaffuz etmek istemiyorum. Zaten belli.  Piyasadaki pirinç fiyatlarından çeltiğinde fiyatını çıkartabiliyoruz. Herkes bunu yapıyor. Ama geldiğimiz noktada eğer biz 2023 yılında da çeltik ekimi yapmak istiyorsak, yapacaksak mutlaka uygun bir fiyat verilmesinden yanayız. Çünkü bu yıl 2 bin-2 bin 500 lira olan kira bedelleri, vakıf arazilerinin kira bedelleri belki de bir dahaki yıl 4 binlere kadar çıkacak. Bu da pirincin, çeltiğin ne kadar maliyetli bir ürün olduğunu gösterir. Eğer düşük bir fiyat belirlenirse çeltik üreticisinin batması demektir. Onun için çok dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

“2022 HASAT DÖNEMİ BAŞLAMADAN TMO FİYAT BELİRLEMELİ”

TMO’nun maliyetlere bakarak fiyat belirlemesi gerektiğini ve kara gün dostu olduğunu göstermesi gerektiğinin altını çizen Erken,  “TMO’nun, piyasanın, hükümetin, devletimizin ona göre bir fiyat belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Tabii ki biz üretiyoruz. Karşılığında da sezon geldiğinde de maliye maliyetimizin, alın terimizin de bedelini istiyor çeltik üreticileri. Bu anlamda da kesinlikle daha şimdiden 2022 hasat dönemi başlamadan mutlaka TMO’nun bu konuda bir fiyat belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu da bir an önce bekliyoruz. Çünkü eğer uygun bir fiyatta satamaz isek, bu çeltiği veremezse üreticimiz, gerçekten bir dahaki yıl çeltik ekmemiz söz konusu olamaz. Çünkü Ağustos içinde yapmış olduğumuz maliyetlerin sonucunda elektriğe yüzde 50 zam geldi. Doğal gaza yüzde 50 zam geldi. Bu demektir ki gübre ve diğer mamullere de yüzde 50 yüzde 40 maliyetlerimizin artması demektir. Onun için ben maliyet fiyatı belirtmiyorum. Ama istidam edebilmemiz için pirinç fiyatlarına bakmamız gerekir. Ona göre de çeltiğin fiyatını belirlememiz gerektiğine inanıyorum. TMO’nun bu anlamda, bu yolda bakarak doğru bir fiyat belirlemesinden yana olduğumuzu da ifade ediyorum. TMO’nun kara gün dostu olduğunu burada göstermesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde sözlerine yer verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.