DOLAR 32,3254 -0.12%
EURO 34,8787 0.16%
ALTIN 2.392,39-0,17
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20121844,69%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ETSO’da Ahiliğin önemi anlatıldı

ETSO’da Ahiliğin önemi anlatıldı

ABONE OL
9 Ekim 2023 17:04
ETSO’da Ahiliğin önemi anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ev sahipliğinde düzenlenen ve Prof. Dr. Mete Gündoğan’ın katılımlarıyla “Ahiliğin Önemi ve Günümüzdeki Karşılığı” konulu söyleşi birçok protokol mensubu ve Oda üyesinin katılımıyla ETSO’da gerçekleştirildi.

Söyleşi, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz’ın Ahilik kültürünün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği için önemi dile getirdikten sonra, Mete Gündoğan’ın Ahilik’i anlatmasıyla başladı.

Ahiliğin çok önemli bir teşkilat olduğunu dile getiren Gündoğan, “Ahilik teşkilatı Ahi Evran’dır. Ahi Evran çok yönlü yetişmiş bir şahıstır. Müthiş hocalardan ders almıştır. Tıp, matematik, tasavvuf konularında uzman hocalar ders veriyor. Bir şahsın hocaları o şahsı şekillendirir. Ahilik teşkilatı olmasaydı, Anadolu’daki obalar yok olurdu. Ahi Evran Moğol tehlikesini çok önceden görmüştür. Ahi Evran o dönem adeta savunma sanayisine giriyor, üretim yapıyor. Aynı zamanda siyaseti de çok yakından takip ediyor ve risk almayı biliyordu. Daha sonra kendisi Kırşehir’e yerleşiyor ve 32 iş kolunu Ahilik Teşkilatı altında topluyor. Kesin olmamakla birlikte yaklaşık 90 yaşında Moğollara karşı savaşırken vefat ettiği söyleniyor. İşte böyle bir şahıs Ahilik Teşkilatı’nı kuruyor” ifadelerini kullandı.

AHİLİK PRENSİPLERİNE BUGÜN İHTİYAÇ DUYULDUĞU KESİNDİR

“Ahilik sistemi yüzyıllardır kimseyi ötekileştirmeyen, çalışmayı, üretmeyi ve Allah’ın rızasını almayı esas almışlardır. Ahiler oluşturdukları sistemle kimsesizlerin yanında olmuştur. Anadolu’da birliğin beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuşlardır. Ahiliğin temel prensiplerine bugün ihtiyaç olduğu ortadadır” diyen Mete Gündoğan’a söyleşi sonunda Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından etkinliğin anısına Edirnekari tablo hediye edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.