DOLAR 32,3313 0.24%
EURO 35,0226 -0.31%
ALTIN 2.294,740,77
BIST 9.014,442,36%
BITCOIN 22843340,81%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Filiz Çağman’a veda

Filiz Çağman’a veda

ABONE OL
13 Ocak 2021 12:18
Filiz Çağman’a veda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayatını kaybeden Topkapı Sarayı Müzesi Eski Müdürü ve dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından 81 yaşındaki Filiz Çağman düzenlenen cenaze töreni sonrası toprağa verildi.

Edirne tarihinin unutulmaz isimlerinden olan Doktor Bahattin Öğütmen’in Topkapı Sarayı’nın yıllarca müdürlüğünü yapan manevi kızı Filiz Çağman, bir süredir kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde önceki gün 81 yaşında hayatını kaybetti. Çağman için dün Çamlık Mezarlığında cenaze töreni düzenlendi. Öğle namazına müteakip kılının cenaze namazının ardından Çağman, vasiyeti üzerine alınan bakanlar kurulu kara ile içerisinde Mimar Sinan’ın torunu Fatma Hanım, Edirne araştırmacısı Dr. Rifat Osman Tosyavizade’nin de kabirlerinin bulunduğu Çamlık Mezarlığına defnedildi.

Cenaze törenine Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM KEFEK Başkanı Fatma Aksal, siyasi parti temsilcileri ve akademisyenler ile yakınları katıldı.

FİLİZ ÇAĞMAN KİMDİR?

1940 yılında Edirne’de doğan Filiz Çağman İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Estetik ve Sanat Tarihi Enstitüsü, Türk ve İslam disiplininden 1964 yılında mezun oldu. 1964- 1997 yılları arasında Topkapı Sarayı El Yazmaları Kütüphanesi’nde el yazma kitap, minyatür, hat sanatları uzmanı olarak görev yapan Çağman, koleksiyondaki nadide eserleri gün ışığına çıkararak ulusal ve uluslararası alanda araştırmacılara açtı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi’nden “Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine 762 no.lu Nizami Hamse’sinin Minyatürleri” konulu teziyle doktor unvanını aldı. Topkapı Sarayı Müzesi’nde 10 yılı aşkın bir süre ulusal ve geniş katılımlı Sanat Tarihi Araştırmaları Haberleşme Seminerlerini düzenledi. Meslektaşları Nurhan Atasoy ve Zeren Tanındı ile birlikte minyatür ve cilt sanatına ilişkin eserler verdi. Asıl uzmanlık alanı olan minyatürlü yazmalar dışında saray nakkaşhanesi Ehl-i Hiref teşkilatı hakkında da çalışmalar yaptı. 1997 yılında Topkapı Sarayı müze müdürü olan Çağman, 2005 yılında bu görevden emekli oldu. Müze müdürlüğü sırasında Topkapı Sarayı’nın diğer bölümlerindeki koleksiyonlar üzerinde de uzun yıllar çalışarak çeşitli eserler ile ilgili bilinmeyen noktaları ortaya çıkardı. 2001 tarihinde İspanyol (Katalan) “Anticuarios Reales Atarazanos” Vakfı tarafından altın madalya ödülüne layık görüldü. 2002’de Topkapı Sarayı Müzesi’ne “Tarihi ve Kültürel Miras” alanında Vehbi Koç Ödülü’nü kazandırdı. Topkapı Sarayı müze müdürlüğünden emekli olduktan sonra Sakıp Sabancı Müzesi danışmanı oldu. Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde Ocak 2005’te açılan ve büyük ilgi gören “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” başlıklı serginin küratörlüğünü Nazan Ölçer ve David Roxburgh ile birlikte yaptı. Çağırman’ın çok sayıda kitabı da bulunuyordu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.